EXCLUSIV Delfinariul plătește 40% din încasări unei firme recent înființate din Ilfov pentru spectacolele cu delfinii ucraineni și români DOCUMENT

EXCLUSIV Delfinariul plătește 40% din încasări unei firme recent înființate din Ilfov pentru spectacolele cu delfinii ucraineni DOCUMENT
Delfinii din Constanța și Ucraina în bazinul Delfinariului din Constanța, singurul din România

Patru delfini salvați din Ucraina au ajuns, anul acesta, la Delfinariul din Constanța, care aparține de Consiliul Județean. Partea română va plăti unei firme nou înființate din Voluntari 40% din încasări pentru reprezentațiile acestora. Reprezentanții la care participă împreună cu cei doi delfini ai Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Delfinii Veterok, Marucya, Maya şi Kiki au fost transportați din Harkov, zonă de război. Alături de ei au venit trei lei de mare, Mary, Zosya şi Alex. După o perioadă de acomodare și carantină, au început antrenamentele și apoi reprezentațiile comune cu cei doi delfini din Constanța. Sunt spectacole cu tentă de circ, în care antrenorii se urcă pe botul delfinilor și sunt plimbați prin bazin. Gustate de public, foarte rar utilizate în alte delfinarii, unde se pune accent pe comportamentul natural al animalelor.

Pentru a verifica unele zvonuri care spuneau că partea română se obligă să plătească ucrainenilor o parte din încasări, am solicitat Consiliului Județean Constanța să ne pună la dispoziție contractul și anexele dintre părți. L-am primit. În el scria că nu este vorba despre nicio sumă la mijloc. După ce l-am studiat cu atenție, am observat că era vorba despre un contract care acoperea numai primele 30 de zile, deci care nu mai era în vigoare.

A urmat altă solicitare, în urma căreia am primit contractul în vigoare.

Primul era încheiat între CMSN și o firmă privată din Ucraina. Acolo, delfinariile sunt private, nu de stat, ca la noi. Al doilea contract este încheiat între CMSN și SC Marine World SRL, cu sediul în orașul Voluntari, județul Ilfov, Marine World SRL, înființată în aprilie 2022! Firma are ca obiect de activitate „Alte activităţi recreative şi distractive” și este administrată de o anume Focșa Elena. Aceasta mai este asociat unic într-o firmă. Se numește Champignon Champion FF SRL, înființată în 2019, și are ca obiect principal de activitatea „comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor”. Afacerea n-a mers bine, firma este acum inactivă fiscal. Din informațiile Ministerului de Finanțe, firma nu a avut activitate.

Cel mai probabil, partea din Ucraina a predat delfinii printr-un înscris firmei românești, ca să nu lucreze direct cu CMSN, actele necesare unui contract între o instituție de stat din România și o firmă privată din Ucraina fiind probabil mai complexe.

E interesantă data înființării firmei, în condițiile în care cererea ucrainenilor de a transfera delfinii s-a făcut la începutul anului 2022, iar aceștia au ajuns efectiv în România pe 11 mai.

Transferul mamiferelor a fost prezentat ca o operațiune de salvare.

Este o operațiune de salvare a unor delfini și lei de mare, care a fost făcută cu aprobarea președintelui CJ, Mihai Lupu. Vor fi aduși la noi pentru că noi avem unde să îi ținem până când vor fi trimiși înapoi”, spunea atunci Iulian Călin, directorul CMSN, membru USR.

Acesta a fost numit în funcție de președintele CJC, Mihai Lupu, PNL, după ce fostul director, doctorul veterinar Adrian Bîlbă, și-a dat demisia, în urma nemuțumirilor șefului CJC la adresa activității sale. Iulian Călin venea în acest post din funcția de director tehnic al SC ROMBLAST SRL Prahova, care are ca obiect de activitate „fabricarea articolelor din sticlă”. În anul 2020, SRL-ul a avut un singur angajat, o cifră de afaceri de 123.074 lei și un profit de 5.217 lei pe an, adică 434 de lei pe lună, potrivit Confidas.ro.

Scopul contractului îl reprezintă „studierea mamiferelor marine pentru realizarea unui material științific comun cu privire la comportamentul mamiferelor marine în captivitate, precum și organizarea și efectuarea de demonstrații cultural-educative cu participarea mamiferelor pentru publicul vizitator al CMNS (patru alafini din Pacific, Turiops truncatus gilli – un mascul și trei femele și trei foci de blană din America de Sud, Arctocephalus Australis – două femele și un mascul). Prezenta colaborare este o asociere fără personalitate juridică, neavând în consecință firmă asociată și patrimoniu social ce ar putea constitui gajul eventualilor creditori sociali.”, se arată în contract.

Așadar, delfinii și leii de mare din Ucraina au ajuns pe mâna unui SRL nou înființat din România.

SC Marine World și-a luat mai multe angajamente. Printre altele, să asigure hrana, medicamentele și suplimentele alimentare necesare mamiferelor, dar și să organizeze demonstrațiile grupului de animale în concordanță cu programul și traficul de lucru și antrenamente stabilit în comun cu CMSN.

Interesant este parte financiară a contractului. Acesta stipulează clar că repartizarea veniturilor din activitățile comune desfășurate de către colaboratori în cadrul contractului se va efectua lunar, astfel: Complexului Muzeal de Științe ale Naturii îi revine o cotă parte în cuantum de 60% din venitul fără TVA încasat în cadrul colaborării, iar societății comerciale Marine World SRL îi revine restul de 40%. Puteți consulta extrasul din contract AICI.

Realizarea veniturilor a început de la prima reprezentație comună. Aceștia au început antrenamentele cu publicul pe 19 iunie.

CMSN a venit anul trecut încasări de circa 10 milioane de lei, majoritate de la Delfinariu. Ne putem aștepta așadar ca CMSN să plătească firmei nou înființate circa 4 milioane de lei pentru reprezentațiile delfinilor ucraineni.

Am încercat să aflăm ce facturi a emis până acum firma din Voluntari către CMSN. Cu amabilitate, directorul CMSN ne-a informat că ne va comunica. Atunci când o va face, vom publica informația aici.

Contractul a fost încheiat pe o perioadă de un an. Poate fi consultat mai jos.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Constanța vrea petrecere de 1,2 milioane lei cu lăutari și Mircea Dinescu și Loredana. O comparație cu ce face Consiliul Județean

sâm aug. 13 , 2022
Primăria Constanța a publicat un anunț pentru achiziția a trei zile de spectacole. Instituția caută o firmă anume care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Primăria spune că este vorba despre un concept care are „statut […]

V-ar putea interesa și: