EXCLUSIV. DOCUMENT. Ce i-a spus ministrul Sevil Shhaideh primarului Decebal Făgădău despre Neversea. Act cultural sau comercial?

Foto: Facebook/Neversea

Constanța 100% a obținut documentul oficial prin care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene răspunde solicitării primarului Constanței, Decebal Făgădău, referitoarea la autorizarea Neversea.

Documentul poate fi găsit la finalul acestui articol.

Ce se remarcă de la bun început este că vorbim despre o adresă trimisă MDRAPFE în data de 16 iunie 2017, iar răspunsul ministerului vine pe 28 iunie. Solicitarea a fost așadar făcută la mai bine de două luni de la conferința de presă în care primarul și organizatorii anunțau că Neversea se va face pe plaja Trei Papuci din Faleză Nord (conferința a fost pe 10 aprilie 2017).

În răspunsul său, vice-premierul Sehil Shhaideh, ministru al MDRAPFE, recunoaște că plaja turistică a fost înnisipată artificial „cu scopul bine definit de a contribui la protejarea și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață pe coasta românească a Mării Negre”.

Ministrul consideră că mașinile de mare tonaj pot intra pe plajă, pentru că „la lucrările de întreținere a plajelor și digurilor se acționează cu utilaje grele (camioane, buldozere, excavatoare, compactoare, etc.).

De asemenea, consideră că structurile de construcții provizorii obișnuite, cum ar fi sisteme de podiumuri, eșafod, corturi „dedicate manifestărilor cultural-sportive” nu pot avea ca rezultat distrugerea suprafețelor respective.

Ministrul se referă la Neversea ca la un eveniment cultural, nu ca la un eveniment comercial, deși vorbim despre un eveniment organizat de un SRL, iar SRL-urile au un singur scop: realizarea de profit. Bogdan Buta, administratorul firmei, a anunțat că acest festival costă circa 5 milioane de euro. Tot organizatorii spun că s-au vândut 153.000 de bilete. La 100 de lei biletul (estimare minimă) vorbim de încasări din bilete de 3,3 milioane euro, la care se adaugă încasările din vânzarea de produse alimentare și băutură. Și mulți bani de la sponsori.

„Relevăm că manifestările culturale fac parte din componenta cultural-artist4ivă, segment care trebuie în permanență dezvoltat, ca unul din pilonii de bază ai strategiei de dezvoltare durabilă a zonei metropolitane Constanța și care sunt menite să contribuie la creșterea gradului de acces la patrimoniul cultural și la coeziune socială, politica regională a UE sprijinindu-se pe investițiile strategice în cultură”.

Concluzia viceprim-ministrului:

„Susținem inițiativa autorității locale prin care se urmărește promovarea pe plan național și internațional a patrimoniului local/regional, a zonei ca destinație turistică și de atragere a evenimentelor culturale de mare amploare, cu condiția respectării prevederilor legale în vigoare”.

Ministrul Sevil Shhaideh nu a menționat nimic în răspunsul său despre interdicția de a organiza evenimente culturale pe plaje extinse cu fonduri europene.

De asemenea, ministrul nu explică de ce Neversea este considerat act cultural și nu comercial sau cultural-comercial.

Precizăm la evenimentul cultural Neversea au cântat nume importante din muzica internațională și locală. Printre ei, Delia, de exemplu. Aceasta a interpretat actul cultural-melodic intitulat „Cum ne noi”, din care cităm următoarele versuri:

„Te-am învăţat să scuipi ca în Titanic
Avem acelaşi stil în multe lucruri chiar şi-n haine

Vai, vai, ce prostii c-aş putea fi cu-altcineva
Crede-mă, chiar nu ştiu cum mă tu, nimeni nu mă va
Dacă cineva ar putea să te cum te eu
Şi altcineva ar putea să mă cum mă tu
Ai pleca la el, ai pleca la ea,
Şi n-am fi noi
Dar suntem aici şi ne place cum ne noi.”

Aveți mai jos răspunsul oficial trimis de ministrul S. Shhaideh primarului D. Făgădău.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “EXCLUSIV. DOCUMENT. Ce i-a spus ministrul Sevil Shhaideh primarului Decebal Făgădău despre Neversea. Act cultural sau comercial?

  1. Propun ca în caz că instituțiile UE considera ca a fost incalcat contractul de protectie a plajei prin fonduri UE si vor solicita returnarea banilor, plata sa se faca din conturile personale de catre Servil Shhaideh si de catre primarul Fagadau, in solidar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

ZF. Constănțenii și turiștii fac plajă printre ruinele Neversea

sâm iul. 15 , 2017
La o săptămână  după Neversea, un festival de muzică ce a avut loc la Constanţa între 7 si 9 iulie, pe plaja Modern, unde s-a desfăşurat, sunt împrăştiate scânduri pline de cuie, gunoaie şi alte resturi de decor, scrie Ziarul Financiar. Oamenii fac plajă printre aceste resturi. Neversea, cel mai […]

V-ar putea interesa și: