EXCLUSIV. Noile autobuze RATC consumă cu 25% MAI MULT combustibil decât cele vechi

ratc

Autobuzele actuale consumă mai puțin cu 25% decât cele noi

Primăria Constanța cumpără 104 autobuze noi. Deși a fost anunțat ca un mare succes, există un lucru care nu vi s-a spus despre aceste autobuze, un lucru important care a fost ținut ascuns până acum.

Autobuzele noi vor consuma cu 25% mai mult combustibil decât cele vechi!

Procentul este uriaș, mai ales dacă ne gândim că este vorba despre autobuze care, în teorie, ar trebui să beneficieze de tehnologie modernă.

Informația a fost comunicată de directorul RATC Constanța, Bogdan Niță, într-o ședință restrânsă, care a avut loc pe 1 noiembrie 2018, la care au participat circa 15 persoane, la începutul acestei luni. Cifra a fost avansată de către Departamentul Tehnic din regie, care a făcut o estimare a consumului.

Evident, toată lumea a fost luată prin surprindere. Un consum cu 25% mai mare înseamnă, implicit, și costuri mai mari cu combustibilul.

Am solicitat un punct de vedere conducerii RATC, în scris, dar nu am primit până la această oră niciun răspuns.

Partea pozitivă este că, potrivit documentului studiat, cheltuielile de mentenanță vor scădea.

Reamintim că autobuzele despre care vorbim sunt produse de societatea Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş, care a câștigat o licitație internațională. Pentru a le plăti, Primăria Constanța s-a împrumutat cu 100 de milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Reamintim că Primăria Cluj-Napoca a început să achiziționeze autobuze electrice GRATUIT, cu fonduri nerambursabile.

Coincidență sau nu, BERD a finanțat, anul trecut și anul acesta, achiziția de autobuze turcești și în orașele Iași, Sibiu și București: 88 de ISUZU în Iași, 65 în Sibiu, 400 de autobuze OTOKAR în București.

„Constanța va avea 104 autobuze noi, dar va avea și o companie nouă și puternică de transport public rezultată din transformarea RATC. Mulțumesc echipei BERD pentru colaborarea excelentă și am încredere că prin semnarea acestui contract constănțenii vor beneficia de cele mai bune autobuze pe care compania Anadolu Isuzu le-a produs vreodată. De asemenea, mulțumesc echipei mele pentru efortul depus în realizarea acestui obiectiv și E.S. Osman Koray Ertaș, Ambasadorul Republicii Turcia în România, care a participat, alături de reprezentanții comunității oamenilor de afaceri turci, la acest moment important în viața orașului nostru”, a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Directorul de export al companiei care va furniza autobuzele a anunțat că se vor face eforturi pentru a le aduce la Constanţa cât se poate de repede.

„Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este fericită să se afle în acest proiect în parteneriat cu municipalitatea. Îi mulțumim domnului primar Decebal Făgădău și întregii echipe din Primăria Constanța pentru colaborarea excelentă de până acum și suntem încântați că putem să ajutăm la îmbunătățirea vieții constănțenilor. Vom lucra în continuare cu echipa domnului primar Făgădău și compania de transport pentru a crește calitatea serviciilor de transport public și aducerea lor la un standard modern”, a precizat Iustin Ivănescu, Associate Banker EBRD.

La rândul său, ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaș, s-a arătat fericit să se afle la Constanța pentru acest moment important când compania turco-japoneză Anadolu Isuzu semnează contractul cu municipalitatea.

„Sper ca aceste autobuze realizate cu ajutorul tehnologiei japoneze să fie în beneficiul cetățenilor acestui oraș minunat. Turcia și România sunt parteneri strategici, iar Constanța a reprezentat întotdeauna un prieten apropiat și drag al poporului meu”, a spus ambasadorul Republicii Turcia în România.

C.H.

Sprijină jurnalismul independent. Poți dona aici:

Recomandare

Recomandare

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.