EXCLUSIV. Povestea lui Joe, americanul pe care l-am întâlnit în Constanța, pe o navă de pirați. FOTO. VIDEO

joe-1

Joe este un american pasionat de pescuit. Îi place să iasă cu barca și să stea pe lac sau pe mare în căutarea capturii perfecte. Acum două luni și jumătate a aflat însă că se poate îmbarca pe un velier, un velier care arată ca desprins din filmele cu pirați.

L-am întâlnit pe Joe la Regata Marilor Veliere, pe nava Atyla, o navă spaniolă cu pavilion Vanatu. ”Am auzit de nava Atyla și m-am înscris în echipaj. Nu mai aveam altă experiență de navigat în afara ieșirilor cu barca la pescuit”, mi-a spus Joe. De ce a făcut acest lucru? Din spirit de aventură și pentru că iubește marea. Adaptarea nu a fost ușoară, dar echipajul și locurile văzute i-au dat aripi. Când l-am întâlnit făcea corăbii din hârtie pe care le dăruia copiilor, zâmbind.

”Nu plec în regată. Cobor în Constanța, când pleacă nava. Voi călători prin România”, mi-a spus. Nu știa exact unde. ”Am auzit că munții Carpați sunt frumoși. Îmi poți recomanda ceva?”, m-a întrebat. I-am scris pe o foaie trei nume: Brașov, Sibiu și Sighișoara. Voia să știe care e cel mai economic de a ajunge acolo. Nu știu cum s-a descurcat cu trenurile din România.

Atyla este un velier care navighează în jurul Europei. Oricine poate urca la bord, indiferent de naționalitate, vârstă, condiție socială sau, cum spuneam, experiență de navigație. Se poate sta la bord de la o săptămână la mai multe. Aici, la bord, membrii de echipaj  învață tehnici de navigație, dar au parte și de ateliere de lucru centrate pe team-building,  pe chestiuni de cetățenie globală și pe importanța mediului înconjurător. Detalii găsiți pe Atyla.org.

Am întâlnit la bord oameni relaxați, care păreau desprinși dintr-o altă realitate. Știți filmele acelea în care oamenii își iau câte un an pe care îl numesc sabatic, un an în care călătoresc în jurul lumii, dar de fapt este o călătorie interioară, de redescoperire a lor și de înțelegere, pe cât se poate, a sensului vieții? Așa mi-au părut acești oameni de pe Atyla. Plecați din lumea lor adevărată într-una de poveste, aproape ireală.

Atyla a fost construită între 1980 și 1984 și este unul dintre puținele veliere construite manual care încă navigă. Este operată de o fundație nonguvernamentală, Atyla International Training Ship Foundation, care a și construit-o, de fapt. Este inspirată din corăbiile secolului XIX, de acea pare desprinsă dintr-un film cu pirați. Capacitatea navei în timpul voiajelor peste oceane este de 24 de persoane. În timpul croazierelor de o zi la bord se pot afla 80 de persoane. Dacă vreți să urcați la bord pentru un voiaj, trebuie să aveți în vedere că vârsta minimă este de 15 ani și că limba oficială la bord este engleza.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cum arată hipermarketul cora City Park modernizat cu 2 milioane euro. FOTO. VIDEO

Wed Sep 14 , 2016
cora România își consolidează prezența în Constanța prin extinderea hipermarket-ului cora City Park într-o formulă modernizată, pe o suprafață mărită, un spațiu de cumpărături adaptat perfect exigențelor consumatorilor din zonă. Investiția în modernizarea hipermarketului a fost de 2 milioane de euro, proces ce a avut loc simultan cu cel de […]