EXCLUSIV. Soarta Portului Constanța, decisă pe 7 februarie. VIDEO

Curtea Constituțională a României trebuia să decidă, astăzi, soarta Portului Constanța. Concret, judecătorii trebuia să se pronunțe în dosarul nr. 3009A/2016 privind obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.22/1999 privind administrarea porturilor și a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparținând domeniului public, precum și desfășurarea activității de transport naval în porturi și pe căile navigabile interioare, obiecție formulată de Guvernul României.

Judecătorii Curții au amânat decizia pentru data de 7 februarie 2017.

Obiecția de neconstituționalitate a fost ridicată de fostul premier Dacian Cioloș.

Acesta folosește argumente pe care le-am văzut și la președintele Fondului Proprietatea, președinte polonez care spune că noua lege ar favoriza apariția ”băieților deștepți” în port. Viitorii ”băieți deștepți” acuzați spun că, de fapt, FP nu vrea decât să-și maximizeze profitul, în detrimentul interesului național al României (par vorbe mari, dar sunt corecte, pentru că portul Constanța este vital pentru România).

Iată ce scria pe blogul său Laurențiu Mironescu, ex-director al Companiei Naționale Adminstrația Porturilor Maritime Constanța, care cunoaște foarte bine realitățile portului, unde lucrează și acum.

A durat în jur de un an și jumătate ca o propunere legislativă menită să scoată Portul Constanța din zona atractivității speculative să fie elaborată. Zeci de întâlniri, între operatori, între operatori și reprezentanții comisiei de transporturi din parlament, drafturi, discuții, certuri. Într-un final, iese produsul, nu perfect, dar o bază serioasă de acțiune. Trece prin senat, se votează în unanimitate prin Camera Deputaților, e trimisă la promulgare. Hop, stai că se trezi Fondul Proprietatea, greșit și clientelar introdus, în 2007, în acționariatulul portului tot de liberali, în persoana trubadurului Orban, care nici n-a înțeles de ce a fost ministru, și fondul face una bucată sesizare. O idioțenie, dar fiind bășită de un străin, bineînțeles că resetează tot ce-au făcut niște români câteva luni bune … sesizarea e preluată coy-paste de domnul premier într-o sesizare de neconstituționalitate care blochează promulgarea. Deci, să repet, parlamentul a fost de acord, operatorii privati, la fel, administrația portului, la fel, guvernul domnului Cioloș, la fel, iese actul, îl contestă Fondul Proprietatea al cărui președinte e polonez, totul se blochează, de ce să meargă ceva bine, în folosul României, când poate să meargă prost, în folosul altora.”

Vă recomand să citiți în întregime excelentul text al lui Laurențiu Mironescu aici:

Cum se vinde o țară? Pe bucăți. Pe bucățile cele mai bune.

Părerea operatorilor portuari, exprimată de președintele Organizației Operatorul Portuar, Viorel Panait, și de purtătorul de cuvânt, Ștefan Muntoiu, o puteți vedea într-o emisiune difuzată de Dobrogea TV. Înregistrarea, mai jos:

One comment

  • Ce mai conteaza daca se vinde si Portul Constanta ………..este un success incredibil Tomisul – nu a fost vindut nici de Romani, nici de Greci si nici macar de locuitorii Munteniei s-au Dobrogeni – au trebuit sa vina revolutionarii lui Iliescu sub supravegherea parinteasca a BNR – ca sa vinda toata tara . De la 0 datorii inapoi la sclavia financiara. RUSINE – ne-am calcat istoria in picioare si m-ai avem si pretentia sa fim respectati in Lume. Cine si-a mai vindut tara ca Romanii ??? Si nu va fie frieca ca nu vine nime-ni sa ne cucereasca nici Rusii , nici Chinezii – am fost cuceriti deja de propii revolutionari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.