Exemplul Dedeman. Românii fac profit net de 16%, în timp de unele multinaționalele raportează pierderi imense

dedeman

Dedeman a reușit, în 2020, cel mai mare profit net din România în anul 2020. Este un rezultat istoric pentru o so­cie­tate cu capital pri­vat integral românesc (acționari sunt frații Pavăl).

Dedeman declară anual o marjă de profit net de 16%, calculată ca raport între profitul net şi cifra de afaceri. Este un indi­cator pentru ni­ve­lul real al profita­bi­li­tă­ţii pe care îl înre­gis­trea­ză cei mai mari retaileri din eco­nomia româ­nească, în mare parte multinaţionale.

Leroy Merlin declară 9%, Kaufland 7%, Lidl 5%, Mega Image 4%, Hornbach 3%, Carrefour 2%, Auchan 0,5% iar Cora şi Profi sunt pe pierderi.

Pavăl Holding SRL, înfiinţat de Adrian şi Dragoş Pavăl pentru a ac­ţio­na ca o societate de tip holding şi care să grupeze inclusiv companii lis­ta­te din portofoliu, a declarat în 2020 un profit net de 3,3 mld. lei (690 mil. euro), fiind cel mai mare pro­fit net al unei companii cu capital privat ro­mânesc din istorie.

„Este vorba despre profit opera­ţio­nal acumulat de-a lungul anilor şi nere­partizat de la Dedeman, repar­tizat ca dividend la sfârşitul anului 2020 la care se adaugă dividendele de la toate companiile unde Pavăl Hol­ding deţine participaţii“, spune Dragoş Pavăl pentru Ziarul Financiar.

Cele mai recente date publicate la Fi­nanţe, cele la final de 2019, arată că Dedeman a avut afaceri de 8,2 mld. lei cu un profit net de 1,3 mld. lei, echi­va­len­tul unei marje de profit de 16%, cea mai ridicată din piaţa de bri­colaj, eva­lua­tă în 2019 la circa 4 mld. euro.

În acest timp, cele mai mari multinaționale din construcții care activează în România raportează pierderi imense.

Am făcut o analiză financiară a celor mai importante 4 companii, pentru a vedea ce profit au făcut și, prin urmare, care au fost impozitele pe profit plătite statului român.

  • FC Construction SA (Spania) – pierdere 381.314609 lei în perioada 2007 – 2019
  • Max Bögl (Germania) – pierdere 60.909.927 lei în perioada 2007 – 2019
  • AKTOR (Grecia) – pierdere 491.528.129 lei în perioada 2007 – 2020
  • Astaldi (Italia) – profit 81.875.625 lei în perioada 2007 – 2019.

Detalii, mai jos:

Din rândul celor mai mari 100 de companii din România în 2019 şi în func­ţie de nivelul marjei de profit, Dedeman se poziţionează pe locul 6, potrivit datelor de la Registrul Co­mer­ţu­lui, după patru companii de stat, Hidroelectrica (33% marja profit net), Nuclearelectrica (22%), Rom­gaz (21%), Transgaz (19%)  şi una contro­lată de austrieci, OMV Petrom (18%).

Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori români care, începând cu anul 1992, au dezvoltat lanțul de retail cu materiale de construcții și produse pentru amenajări interioare de tip Do-It-Yourself (DIY), destinat celor ce doresc să-și construiască și să-și amenajeze căminul.

Compania s-a extins într-un ritm constant și susținut, dar pe lângă cifre și calcule, cel mai important capital al modelului de business Dedeman este cel uman. Angajații care lucrează în cele 55 de magazine ale lanțului nostru de retail formează o familie dinamică, pragmatică și mereu atentă la planurile, cerințele și nevoile clienților și partenerilor noștri.

În anul 1994, Dedeman avea doar 11 angajați. În 2002, echipa era deja formată din 245 de oameni. Iar astăzi, la Dedeman peste 12.000 de colegi stau la dispoziția clienților noștri, dedicați planurilor lor.

În magazinele Dedeman, clienții noștri pot găsi articole destinate instalațiilor termice, sanitare, electrice, de canalizare și gaz, materiale de bază în construcții, materiale pentru amenajări interioare, scule și accesorii, unelte și utilaje, echipamente de protecție, articole pentru grădină, mobilier, electronice și electrocasnice.

Gama produselor comercializate este extrem de generoasă, depășind 50.000 de repere, acestea provenind de la producători naționali în proporție de peste 84% sau din importuri (din țări precum Franța, Italia, Spania, Polonia, Slovacia, Germania și China).


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Exemplul Dedeman. Românii fac profit net de 16%, în timp de unele multinaționalele raportează pierderi imense

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce prevede Programul Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 - „Din grijă pentru copii”

lun mai 31 , 2021
Guvernul României a lansat astăzi, 31 mai 2021, lucrările dedicate Programului Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”. Scopul programului este să ofere soluții ca răspuns la efectele pandemiei  COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoțional, dar și în raport cu riscurile de […]

V-ar putea interesa și: