Exerciţiul de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la Cernavodă

DSC_0008

În perioada 12-16 octombrie 2015, în judeţul Constanţa, se va desfăşura Exerciţiul de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la CNE Cernavodă „AXIOPOLIS 2015”.

Timp de cinci zile, judeţul Constanţa va găzdui o aplicaţie complexă care are ca temă activitatea structurilor operative existente la nivel naţional şi judeţean şi ale forţelor de intervenţie componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă în cooperare cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată ca urmare a producerii unui accident nuclear sever la CNE CERNAVODĂ.

Potrivit scenariului, în urma producerii unui incident la CNE Cernavodă este necesară declanşarea procedurii de punere în aplicare a Planului general de intervenţie în afara amplasamentului instalaţiilor nucleare, în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică.

Gestionarea acestor tipuri de situaţii de urgenţă necesită perfecţionarea continuă a deprinderilor pentru managementul urgenţei nucleare, verificarea funcţionării fluxului informaţional decizional, dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de  intervenţie, precum şi cunoaşterea măsurilor de protecţie de către populaţie.

Deschiderea oficială a activităţilor va avea loc marţi, 13 octombrie a.c., începând cu ora 10.00, în sala de şedinţe a Cercului Militar din oraşul Medgidia, ocazie cu care vor fi prezentate concepţia şi planul exerciţiului, precum şi momentele derulării aplicaţiilor tactice.

Încă din prima zi a exerciţiului, vor avea loc situaţii tactice cu forţe în teren care vor consta în luarea măsurilor preliminare la nivelul CNE Cernavodă, evacuarea preventivă a persoanelor de pe amplasament şi a populaţiei din zona posibil a fi afectată, precum şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi asistenţa medicală de urgenţă.

De asemenea, pentru a crea o situaţie cât mai apropiată de realitate, pe parcursul celor trei zile de exerciţiu cu forţe în teren vor avea loc verificarea sistemului de înştiinţare alarmare a localităţilor aflate în zona de planificare la urgenţă (Seimeni, Saligny, Mircea Vodă, Rasova şi Peştera), efectuarea cercetării şi decontaminării populaţiei şi a autovehiculelor, dar şi acordarea primului ajutor medical calificat şi evacuarea victimelor din zona de risc.

În Medgidia exercițiul are ca bază Complexul Sportiv „Iftimie Ilisei”, acolo unde se vor desfășura principalele acțiuni.

”Pe durata acestuia, diferite vehicule, mașini sau elicoptere, vor fi prezente în Medgidia și vor circula în principal pe două rute – de la intrarea dinspre Valea Dacilor și cea de la Satu Nou până la Complexul Sportiv. Amintim faptul că cetățenii nu vor fi afectați sub nicio formă de acest exercițiu și nu trebuie să se alarmeze”, au precizat reprezentanții Primăriei Medgdia.

Exerciţiul „AXIOPOLIS 2015” reprezintă una dintre activităţile cuprinse în Planul de activităţi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2015 şi implică resurse umane şi tehnice din cadrul fiecărei structuri cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, însumând peste 600 de persoane care vor acţiona cu circa 80 de mijloace tehnice.

 

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

RAJA, pregătită pentru Codul Galben de ploi și vânt

Fri Oct 9 , 2015
În urma atenționărilor meteorologice de Cod Galben de precipitații abundente –ploi, dar și intensificări ale vântului, ce pot depăși 60 – 70 km/h, pentru a interveni cu promptitudine în rezolvarea problemelor ce pot apărea în funcționarea sistemelor operate, la nivelul S.C. RAJA S.A. se activează Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, […]