Expoziție de pictură pe holurile Primăriei Constanța

Primăria Constanța a devenit, din 2021, locul unei expoziții permanente de artă. Acum găzduiește expoziția temporară intitulată „Lumină, spațiu și culoare”, care reunește lucrările realizate de pictorul Eugeniu Albu, membru UAPR- Filiala Constanța Unu.

Lucrările expuse în spațiile din incinta primăriei au o tematică diversă: „Imagini portuare”, „Peisaje marine”, „Peisaje din zona peninsulară”, „Vibrații cosmice”.

„Domnul Eugeniu Albu face parte dintr-o generație care a parcurs realismul socialist având altă meserie decât cea de pictor. În lucrările prezentate întâlnim forme plastice de factură impresionistă, expresionistă și gestualistă. Arta picturală pe care domnul Albu o creează și o oferă privitorului este o operă valoroasă, rodul unei munci pasionate de meserie care-l situează pe artist în rândul celor dăruiți cu har și iubit de muze.”, a declarat Geta Deleanu, critic de artă.

Structurile portuare sunt o piesă de rezistență a creației pictorului în care măiestria construcției plastice este dublată de incandescențele cromatice ale unei pasiuni vii pentru peisajul marin.

Marinele sunt lucrări mai spontane, uneori grațioase, alteori pictate parcă dintr-un singur gest, și invită prin succesiunea registrelor cromatice la melancolie și visare.

Lucrările care au ca tematică zona peninsulară sunt spectaculoase prin formele picturale uneori fluide, alteori strălucitoare. Clădiri vechi, biserici, străduțe, ziduri, compun peisaje citadine în care se întrezărește în orizontul îndepărtat marea în lumina însorită. Seria Cazinourilor este remarcabilă prin noutatea viziunii plastice pe care Eugeniu Albu o exprimă. Poziționarea acestei clădiri emblematice a Constanței când în perspectivă îndepărtată, când apropiată în care albastrul este predominant, o fac centru de interes absolut al imaginii.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Poliția cercetează cazul preotului Moroșan, 30 de ani, decedat în Spitalul Județean Constanța

vin mart. 3 , 2023
Polițiștii constănțeni au deschis un dosar de cercetare după ce preotul Cătălin Moroșan, de 30 de ani, a murit în Spitalul Județean Constanța. „La data de 1 martie a.c., în jurul orei 13.00, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța  – Secția 3 Poliție au fost sesizați, de Spitalul Clinic Județean […]
Preotul Cătălin Moroșan

V-ar putea interesa și: