Ce nu v-a spus primarul Decebal Făgădău despre raportul Băncii Mondiale. 8.500, cifra care arată DEZASTRUL din economia Constanței

decebal fagadau raportul bancii mondiale
Decebal Făgădău, primarul Constanței, poartă un tricou pe care se vede steagul SUA. Investitorii americani nu s-au îngrămădit să vină însă în Constanța (foto: Constanța 100%)

Primarul Decebal Făgădău a prezentat, în stilul propriu, adică optimisto-triumfalist, raportul Băncii Mondiale despre Constanța.

Edilul a omis, cel puțin în comunicatul de presă remis mass-media și publicat pe site, să prezinte și aspectele negative din acest raport, care nu sunt puține, dimpotrivă.

Am mai scris despre ele AICI, dar revenim acum asupra unui aspect care ne-a scăpat din vedere inițial, și anume numărul de locuri de muncă nou create. Este, probabil, cel mai important indicator economic. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, acest indicator, așteptat cu sufletul la gură de analiști și politicieni, dă ora exactă. Dacă numărul este mai mare decât cel prognozat, toată lumea răsuflă ușurată. Dacă nu, nu-i deloc bine. La noi, crearea de noi locuri de muncă ar trebui să fie busola după care să se ghideze politicienii. Nu numai cei care ajung primari, ci toți politicienii.

Să revenim la raport.

Experții Băncii Mondiale spun că, în perioada 2011 – 2017, municipiul Constanța se află pe locul al 18-lea în țară în ceea ce privește numărul de locuri de muncă nou create. Optsprezece! S-au creat, în total, 8.500 de job-uri în acești șapte ani, adică numai 1,3% din numărul total de la nivelul întregii țări. Dacă ne uităm la categoriile de servicii nou create, putem deduce foarte ușor că este vorba despre servicii prost plătite, cele mai multe, probabil, cu salariul minim pe economice. Astfel, avem 4.600 de locuri de muncă în comerț, 2.500 în HORECA (hoteluri, restaurante) și 2.000 în servicii administrative și suport.

Iată câte locuri de muncă s-au creat în alte localități:

  1. București-Ilfov:173.800
  2. Cluj: 49.300
  3. Timiș: 46.800
  4. Brașov: 31.300

În București predomină serviciile administrative și suport, în Cluj avem de-a face în principal cu IT, în Timiș cu industria constructoare de echipamente auto, iar în Brașov tot de serviciile administrative și suport.

raportul bancii mondiale
Câte locuri de muncă s-au creat în Constanța (extras din raportul Băncii Mondiale)

Decebal Făgădău este viceprimar al municipiului Constanța din ianuarie 2009.

Mi-ar plăcea ca, atunci când prezintă bilanțul anul de activitate (dacă îl prezintă, așa cum îl obligă legea), primarul Constanței să ne spună câte locuri de muncă s-au creat în anul precedent și câte vrea să creeze în anul curent. Și să ne spună ce face pentru a atrage investitori. Un primar nu trebuie să stea în birou să îi aștepte, ci să îi caute.

Acesta este și îndemnul experților Băncii Europene:

Zona are nevoie de o modificare structurală a economiei locale, deci de atragerea țintită a unor investitori privați care să genereze plus-valoare și să plătească salarii și impozite mari. Mergeți după ei!!!”(semnele de exclamare aparțin celor de la Banca Mondială)

Raportul complet, în limba română, îl puteți citi AICI.

Apropo, dacă găsiți undeva informația că 22,2% din români vor să se mute în Constanța, lăsați-ne, vă rog, un comentariu. Noi am căutat și am găsit o cifră mult mai mică. N-am vrea să credem că Primăria Constanța a lansat o știre falsă.

C.H.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

FOTO+VIDEO. O șoferiță a lovit 10 mașini și un stâlp

Tue Feb 13 , 2018
O șoferiță a reușit să producă un accident cum rar se poate vedea. Aceasta a lovit 10 mașini, dar și un stâlp, pe care l-a rupt practic și care se ține numai în cabluri. Accidentul s-a produs în orașul Constanța, în zona gării. Șoferița conducea un Audi Q7 și, la […]
accident 10 masini constanta (8)