
Petromar Resources SRL, una dintre cele două companii concesionare ale perimetrelor offshore de hidrocarburi din Marea Neagră românească Muridava și Cobălcescu, a intrat în faliment în urma deciziei creditorilor în acest sens, confirmată de instanța de judecată, iar Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) îi cere să plătească la bugetul de stat peste 128 milioane dolari, reprezentând, în opinia instituției, valoarea lucrărilor neexecutate și cu scadență depășită la care firma s-ar fi angajat prin acordurile petroliere de concesionare a celor două perimetre, ambele încheiate inițial în 2011, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.
Petromar Resources SRL intrase în insolvență în februarie, la cererea proprie.
Luna trecută, inspectorii ANRM au apreciat că valoarea lucrărilor considerate de instituție ca nerealizate, din programele minimale de lucrări prevăzute de acordurile petroliere de concesionare a perimetrelor offshore Muridava și Cobălcescu, se ridică la 128,11 milioane dolari, iar instituția a solicitat oficial înscrierea cu această sumă la masa credală a Petromar Resources SRL.
Tabelul definitiv al creanțelor Petromar Resources SRL, al cărei asociat și administrator unic este, potrivit termene.ro, Mihai Bratu, directorul general adjunct al Grup Servicii Petroliere (GSP Offshore), controlat de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, include datorii totale recunoscute de 23,36 milioane lei. Până în august 2021, Petromar Resources SRL fusese controlată de Petromar Resources BV din Olanda, condusă de Lorin Dragomir, manager financiar la GSP Offshore. Petromar Resources BV a fost lichidată la finalul anului trecut.

Grosul sumei datorate de Petromar Resources SRL (23,26 milioane lei) este o creanță aparținând entității juridice olandeze Euroned Engineering BV, parte a aceluiași GSP Offshore și condusă tot de Mihai Bratu, conform registrului comercial din Olanda.
Petromar Resources SRL este controlată 100% de Mihai Bratu.