Familia Borcea vrea să construiască un bloc de 5 etaje în Mamaia. Primarul Chițac este de acord. În acte figurează ca „teren sport”

Vergil Chițac, primarul Constanței, a inițiat proiectul de hotărâre. În spate, hotelul Bavaria Blue. Terenul cu pricina este lângă el

Primarul Vergil Chițac le propune consilierilor municipali să vândă un teren în stațiunea Mamaia unei firme deținută de mama și sora lui Cristi Borcea, condamnat la închisoare în celebrul dosar al Retrocedărilor, alături de Radu Mazăre. Ședința va avea loc pe 29 iunie, în sistem online.

Terenul are 684 de mp și face parte dintr-un lot mai mare, de 4867 mp. Este situat în zona hotel Dacia Nord, spune primăria (de fapt, acum se numește Bavaria Blue și a aparținut mai mulți ani lui Cristi Borcea). Terenul a fost cumpărat în 2012. Acum, Un raport de evaluare întocmit în iunie 2022 stabilește valoarea acestuia la 250.109 euro fără TVA.

Diferența vine din faptul că, la data vânzării, terenul figurează ca „teren sport”. Proprietarul a solicitat schimbarea în reglementărilor și funcțiunilor urbanistice în „construire imobil cu 5 etaje plus etaj ethnic cu funcțiunea de locuințe collective apartamente de vacanță și alimentație publică.”

Vergil Chițac este de acord: a semnat referatul de aprobare. (Vezi document AICI).

Direcția Generală Economico Financiară a primăriei spune că, potrivit contractului de vânzare cumpărare din 2002, destinația terenului (reglementările și funcțiunile urbanistice) poate fi schimbată cu acordul municipiului Constanța, sub rezerva plății către municipiu a sumei rezultate dintr-un raport de evaluare.

Proprietar este, conform unui protocol autentificat notarial din 2011, SC M&A Turism Litoral SRL. În iulie 2020, la solicitarea acesteia s-a emis certificatul de urbanism pentru construirea unui imobil cu cinci etaje. În aprilie 2022, firma solicit avizul acestei direcții din primărie în vederea autorizației de construire. Direcția spune că se impune plata unei diferențe de preț.

Pe 12 mai, solicită firmei cu care primăria are contract să facă o evaluare. Pe 25 mai, aceasta stabilește o diferență de preț de 250.109,7500 euro, fără TVA. Așadar, 365 de euro/mp pentru a transforma un teren de sport, în acte, într-un imobil de cinci etaje.

Recomandare: Cât de profitabile sunt hotelurile de patru și cinci stele de pe litoral

Mamă și soră

M&A TURISM LITORAL SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de zero lei și datorii de 56.740 lei. Asociați în firmă sunt Elena Borcea, cu 90%, și Crimbo Gas 200 SRL. Elena Borcea, 73 de ani, este și administrator pe termen nelimitat, potrivit Confidas.ro.

CRIMBO GAS 2000 SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 137.144 lei și pierderi de 974.905 lei. Firma are ca asociați pe Călin Violeta (96,81%) și pe Elena Borcea.

Hotnews.ro scrie că Elena Borcea este mama lui Cristi Borcea, iar Călin Violeta este sora sa.

Firma care a făcut evaluarea se numește A.E.C. CONSULTING SRL  și are sediul în Bacău. Are doi angajați, iar în 2021 a avut o cifră de afaceri de 277.928 lei.

Condamnat la închisoare alături de Radu Mazăre

Cristi Borcea a fost condamnat la închsioare în Dosarul Transferurilor, iar apoi, în 2019, la încă 5 ani în dosarul retrocedărilor din Constanța (alături de Radu Mazăre), iar instanţa a contopit pedeapsa cu cea din dosarul privind transferul jucătorilor. Rezultatul a fost 7 ani şi 6 luni de închisoare. A fost eliberat după nouă luni. Judecătorii Tribunalului Ilfov spun, în motivare, că l-au eliberat condiţionat pe Cristi Borcea pentru că a avut un comportament adecvat în detenţie, a participat la cursuri religioase şi artistice.

În ciuda problemelor de sănătate, Borcea a muncit la toate penitenciarele prin care a trecut: Slobozia, Poarta Albă, Valu lui Traian, Jilava. El a lucrat la centrala termică, la spălătorie, la punctul de preluare deţinuţi. „Petentul (Borcea, n.r.) a arătat că nu figurează cu nicio sancţiune disciplinară, participând în total la peste 150 de activităţi socio-educative constând în concursuri tematice, cursuri, recenzii de cărţi”, arată motivarea instanţei.

Judecătorii au apreciat că fostul patron al FC Dinamo a participat la cursuri tematice şi a absolvit nu mai puţin de 58 de cursuri artistice, culturale, religioase, sportive. De asemenea, a luat parte la 24 de dezbateri din penitenciar organizate pe diverse teme.

Cristi Borcea a cumpărat în anii 2000 hotelul Dacia din Mamaia. Acum se numește Bavaria Blue și este catalogat la patru stele. Între timp l-a vândut.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Un deputat susține că PSD știe mai bine decât Germania și Franța cum să reducă prețul la combustibili

joi iun. 23 , 2022
Guvernul României, condus de PNL, a luat decizia compensării prețului la combustibili cu 50 de bani pe litru. Lucian Lungoci, deputat PSD, atrage atenția că soluțiile prin instrumente fiscale nu sunt… soluții. „Sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. Cel mai bun exemplu în acest […]

V-ar putea interesa și: