Fântână antică descoperită în Mangalia

1

Lucrările de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia continuă, în aceste zile, sub atenta supraveghere a șefului Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc. În dimineața zilei de 2 noiembrie 2015, spre surprinderea tuturor participanților la lucrări, un monument arheologic de excepție a fost descoperit pe latura de est a vechii cetății Callatis. Este vorba de o fântână antică, apărută la adâncimea de jumătate de metru de la nivelul de călcare.

„Am descoperit o dală mare din calcar, cu lungimea de 70 cm, lățimea 50 cm și grosimea 15 cm. După ce a fost îndepărtată această piatră, am observat o fântână de formă pentagonală, la suprafață, cu o adâncime de un metru și jumătate, alcătuită din zece asize (rânduri de piatră). Una dintre pietrele de la suprafață pare a fi o stelă funerară, care a fost refolosită la construcția fântânii. Am săpat în interior, până la adâncimea de trei metri (de la nivelul actual al solului) și am constatat că diametrul s-a lărgit până la 140 cm și a căpătat forma circulară. În funcție de modul de construire și materialul ceramic descoperit în fântână, împreună cu responsabilul științific al șantierului, dr. Mihai Ionescu, am datat fântâna în perioada romană.

 

Discutând cu managerul de proiect, Sebastian Gherfi, am ajuns la concluzia că ar fi bine ca fântâna să fie conservată in-situ, să fie protejată și acoperită cu sticlă sau plexiglas, pentru a putea fi vazută și admirată de locuitorii Mangaliei, specialiștii în istorie și arheologie, elevii, studenții și turiștii care vor vizita Mangalia, în următoarele decenii. Fântâna poate deveni chiar un punct de atracție pentru turiști. Este un monument arheologic de excepție și merită să fie pus în valoare, în cadrul proiectului de reabilitare a falezei Mangaliei”, a precizat cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc.

4

Cetatea Callatis a fost întemeiată, conform izvoarelor istorice scrise, la sfârșitul secolului al VI-lea a.Chr. de coloniștii dorieni veniți din Heracleea Pontică. În secolul I a.Chr., cetatea a intrat sub stâpânirea Imperiului roman, apoi sub stâpânirea Imperiului bizantin, până la începutul secolului al VII p.Chr., când a fost definitiv distrusă de avari și slavi – popoare migratoare.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.