Farul Genovez, monument istoric, „ornat” cu PVC, în loc de geam

Două din geamurile Farului Genovez au fost schimbate cu plăci din PVC. Sursă foto: Facebook
Două din geamurile Farului Genovez au fost schimbate cu plăci din PVC. Sursă foto: Facebook

Imagini incredibile în Constanța. Farul Genovez, un monument istoric de clasă A, a fost „ornat” cu PVC. Două dintre geamurile farului au fost scoase, iar în locul loc au apărut bucăți de PVC alb.

Imaginile au apărut pe grupul de Facebook „Constanța veche”, unde un utilizator a explicat ce s-a întâmplat.

„In urma cu un an, Farul Genovez, monument istoric de maxima importanta(CT-II-m-A-02800 ) si unul dintre simbolurile orasului nostru,a fost dotat cu un bec care simula intr-o oarecare masura, lumina unui far adevarat. Locatarii blocului de peste drum s-au aratat deranjati de lumina iar “un inteligent” a scos geamurile dinspre strada inlocuindu-le cu panouri ordinare din pvc alb. Dintre atatea solutii de bun gust, pe care le puteau face, au ales cea mai ieftina si nepotrivita solutie pentru a rezolva problema. Asa ceva… ”, scrie utilizatorul grupului.

Măsura a fost criticată de membrii grupului.

„Foarte dubios totul. Am locuit in blocul mai mic, cu statia de biciclete la parter si am urmarit unde bate lumina, ca venea si la noi putin, insa era oprita oarecum de copaci. E o lumina puternica insa batea in niste puncte pe mai multe blocuri, cel de vizavi, cel mic si cel de dincolo de biciclete, la giratoriu, dar parea bine pozitionata lentila, lumina cadea pe pereti, intre apartamente. Daca a fost cineva deranjat ar fi vrut sa obtureze unul dintre geamuri, nu doua, e suspect. E suspect si cum a putut face asta, cum a obtinut aprobare.”, spune o utilizatoare a grupului.

Primăria Constanța anunța, pe 19 februarie 2020, că primarul Decebal Făgădău, împreună cu președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, Liviu Merdinian, au aprins becul din Farul Genovez, după 107 ani.

„Povestea începe încă din octombrie 2015, atunci când împreună cu domnul primar Făgădău am inaugurat placheta de patrimoniu pentru Farul Genovez. A durat mult pentru ca nu mai avea mecanism, nu mai avea lupă, nu mai avea suport. Suntem foarte mândri să vedem Farul astăzi, reaprins. Lupa este extrem de greu de găsit și aducem calde mulțumiri domnului comandor Rohart și Muzeului de Marină pentru tot sprijinul oferit. A trebuit să reconstruim parțial miezul de sticlă, suportul pe care este amplasat a fost refăcut iar sursa de lumină a fost așezată conform specificațiilor actuale, astfel încât să nu deranjeze navigația maritimă din Port. Comunitatea Armeană este foarte mândră să participe la orice proiect care va redescoperi frumoasa istorie a Constanței. Toate comunitățile de aici acționează pentru păstrarea patrimoniului, al acestui mozaic multietnic”, spune dr. Liviu Merdinian, președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța.

Istoria numelui Farului Genovez este încă un mister, în sensul că nu se știe exact dacă a fost ridicat pe la 1300 de genovezi sau dacă numele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionați de construcțiile înalte cu ziduri groase pe care le-au întâlnit la Constanța și cărora le-au atribuit denumirea de Genevis Calèe (cetate genoveză).

Cert este că Farul Genovez așa cum îl vedem și acum a fost  ridicat între 1858 – 1860 de către inginerul francez de orgine armeană, Artin Aslan, care s-a îndrăgostit de Miriam, una dintre nepoatele hangiței Radicevici și nu a mai plecat din Constanța.

Farul are o înălțime de 12 metri de la sol, însă pentru că este așezat pe un punct mai înalt decât nivelul mării pare mult mai mare.

Clădire emblematică a Constanței, farul a funcționat timp 53 de ani (1860-1913), când rolul de ghidare a navelor spre portul Constanța i-a revenit mult mai modernului far Carol I, amplasat în capătul digului din port.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.