Fasolea cu cârnați a Primăriei Constanța și internetul din trenurile elvețiene

cristian hagi

În Elveția, trenurile nu au wi-fi gratuit, ca în România.

Există semnal în stații, limitat, dar nu și în tren. Când s-a analizat dacă să se introducă această opțiune, elvețienii nu au fost de acord, pe motiv că nu trebuie să plătească toată lumea pentru ca unii, călătorii, să aibă internet gratuit. Toate trenurile au însă amplificatoare de semnal 3G/4G. Poți, așadar, să intri pe internet, dar plătești.

Chiar în luna mai a acestui an, Switzerland Federal Railways, Căile Ferate Elvețiene, ai decis că „este prea scump” să introducă wi-fi gratuit în trenuri. Evident, în buna tradiție elvețiană, s-a făcut și un sondaj, din care s-a aflat că oamenii nu vor folosi wi-fi decât dacă este gratuit. Când au aflat c oamenii nu vor să plătească, au renunțat la investiție. Detalii puteți citi în presa din Elveția, AICI.

Așa se cheltuie banii publici: se face o analiză cost-beneficiu, se întreabă consumatorii, dar și plătitorii (contribuabilii, în cazul acesta), se analizează alternativele și se alege soluția cea mai eficientă din punct de vedere economic.

Mă gândesc la acest mod de a cheltui banii publici de fiecare dată când aud, de exemplu, că o primărie le dă oamenilor tochitură și plăcinte gratis sau fasole cu cârnați, așa cum face Primăria Constanța. Da, sunt zile de sărbătoare, dar asta nu înseamnă că noi toți, din banii noștri, trebuie să facem cinste unora dintre noi (circa 30.000 de oameni au mâncat câte o tochitură, din datele primăriei).

Ne putem bucura împreună și dacă plătim, nu cred că sentimentul de unitate națională sau de apartenență la ținutul Dobrogei ar fi impietat cu ceva dacă primăria ar pune un preț pe porția de fasole. Cât poate să coste? Câțiva lei.

Avem un exemplu bun în Valu lui Traian. Primăria de acolo organizează un spectacol de 1 Decembrie, pentru locuitori. Intrarea se plătește, costă 15 lei. Rolul primăriei este altul, autoritatea locală nu este organizator de concerte. Și nici restaurant ambulant.

Din păcate, 30.000 de porții de fasole cu cârnați pot înseamna (nu este obligatoriu) peste 30.000 de voturi pentru PSD. Oameni vor spune „primarul ne-a dat”, nu va conștientiza că a mâncat o fasole din banii pe care inclusiv ei i-au plătit la buget.

Ce ziceți, taxăm fasolea?

Cristi Hagi

energia residence
Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.