FC Viitorul Constanța și Academia Gheorghe Hagi împlinesc 10 ani de activitate. Eveniment cu premii, autografe și surprize

FC Viitorul Constanța și Academia Gheorghe Hagi împlinesc 10 ani de activitate, în toamna acestui an!

Cu această ocazie, vor organiza un eveniment inedit, la care vor participa jucătorii și staff-ul. Se vor acorda premii și autografe, iar participanții vor avea parte de multe surprize.

Iată ce spun organizatorii:

 • Vom acorda autografe, premii, certificate de naștere simbolice pentru copiii născuți în 2009, 50 de abonamente Family și 100 de bilete voucher;
 • Vom prezenta trofeele campionilor Constanței;
 • Vom inaugura „Vitrina Viitorul” care va rămâne deschisă publicului pentru 3 săptămâni.

Evenimentul va avea loc pe 21 noiembrie 2019, între orele 17.00 și 19.00, în magazinul Nike din City Mall Constanța.

Despre Academia Hagi

Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” este cel mai grandios proiect al fotbalului românesc. Acest proiect se doreşte a fi măsura recunoştinţei lui Gheorghe Hagi faţă de toţi cei care au avut încredere în el şi l-au susţinut de la primii paşi în fotbal şi până la retragere. 

Prin crearea Academiei, Gheorghe Hagi a considerat că a venit momentul ca la rândul său să ofere cât mai multor copii şansa de a se pregăti la cel mai înalt nivel şi de a avea performanţe chiar mai mari decât ale sale. Întinsă pe şapte hectare în apropierea oraşului Constanţa, la Ovidiu, Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” se compune din următoarele zone de activitate: terenuri de joc şi antrenament (opt la număr, cu gazon natural şi artificial, prevăzute cu instalaţie de nocturnă), corpuri de clădire cu funcţiuni specifice, precum şi parcări, platforme, alei, accese auto şi pietonale. Toate terenurile cu gazon natural, precum şi spaţiile verzi din incintă sunt întreţinute prin folosirea unor sisteme de irigaţii performante, automatizate.

Academia “Gheorghe Hagi”

Scopul principal al Academiei îl reprezintă iniţierea, formarea, dezvoltarea şi pregătirea copiilor şi juniorilor pentru performanţă la cel mai înalt nivel, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Totodată, alte meniri ale Academiei sunt realizarea de acţiuni îndreptate către comunitate, îmbunătăţirea vieţii copiilor prin fotbal şi promovarea sportului ca un mod de viaţă sănătos.

Sunt aproximativ 250 de sportivi în cadrul Academiei, împărțiti pe 13 categorii de vârstă, de la 6 la 19 ani. În principal, componenții categoriilor 6-12 ani provin din județul Constanța, urmând ca după vârsta de 13 ani atenția recrutării fotbaliștilor să se îndrepte și spre jucătorii din întreaga țară. De altfel, după vârsta de 13 ani Academia Hagi funcționează după un proiect unic în România: 66 de sportivi într-un regim comun complet (cazare, masă, școală, antrenamente). Cei 66 de sportivi sunt structurați astfel:

 • 11 jucători de 13 ani (câte unul pe post)
 • 11 jucători de 14 ani (câte unul pe post)
 • 11 jucători de 15 ani (câte unul pe post)
 • 11 jucători de 16 ani (câte unul pe post)
 • 11 jucători de 17 ani (câte unul pe post)
 • 11 jucători de 18 ani (câte unul pe post)

Academia este mai mult decât un proiect sportiv, de pregătire a viitorilor fotbalişti profesionişti, este si un proiect social şi de educaţie. La Academie, copii si tineri au parte de educaţie şcolară, pe lângă cea sportivă, şi mulţi dintre ei sunt beneficiari de burse pentru a se putea susţine. O importanţă deosebită este acordată învăţământului. La Academie s-a creat un program special pentru ca sportivii să urmeze cu stricteţe cursurile şcolare, însă în acelaşi timp s-a asigurat un program de odihnă între orele de la şcoală şi antrenamente.

În acelaşi timp, Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” reprezintă şi un proiect social în care sunt angrenaţi peste 200 de copii sportivi. Este un mediu sănătos pentru orice copil, care beneficiază la Academie de toate pârghiile pentru a-şi dezvolta şi modela latura umană: disciplină, politeţe, oraganizare, socializare, comportament în grup, lucru în echipă.

Pentru că fotbalul este un factor educațional, Academia Hagi a impus sportivilor câteva criterii clare prin care își recompensează jucătorii. Astfel, pentru promovarea prematură la o grupă mai mare de vârstă și la alcătuirea echipei pentru meciurile săptămânale din campionat se face o medie aritmetică între randamentul de la fotbal (antrenamente și meciuri), eficacitatea școlară și comportamentul din spațiul de cazare.

În orice perioadă a anului Academia Hagi organizează riguroase acţiuni de selecţie pentru că, până la urmă, unul din scopurile principale ale Academiei este producerea de jucători pentru fotbalul de înaltă performanţă. Obiectivul final al Academiei este acela de a produce un jucători competitivi, care să pătrundă şi să se menţină la nivel de performanţă intern, internaţional sau loturi naţionale. De altfel, pentru faptul că Academia a funcţionat încă din start pe principii sănătoase, rezultatele n-au întârziat să apară. În primii şapte ani de existenţă s-au obţinut 17 titluri naţionale de juniori, iar media anuală a jucătorilor furnizați loturilor naționale ale României (seniori, U19, U18, U17, U16, U15) depășește 30 de jucători / sezon.

Istoric FC VIITORUL

Anii 2009-2012 

Din primul sezon de existență (2009/2010), FC Viitorul a încheiat campionatul pe primul loc și a reușit promovarea în al doilea eșalon fotbalistic al țarii, stabilind, totodată, și câteva performanțe notabile: 

 • cea mai buna apărare din Liga a III-a (13 goluri primite în 34 de partide).
 • singura echipă din toate cele 6 Serii ale Ligii a III-a cu victorii pe linie pe teren propriu (17 meciuri – 17 victorii).
 • singura echipă din toate cele 6 Serii ale Ligii a III-a cu maximum de puncte în retur (51p, 17 meciuri – 17 victorii).

După un an de acomodare în Liga a II-a (2010/2011), FC Viitorul a atacat promovarea pe prima scenă fotbalistică a ţării în sezonul 2011/2012. Încă din startul campionatului FC Viitorul s-a instalat pe primul loc al clasamentului Seriei I, poziţie pe care nu a mai cedat-o până în final. Doar trei înfrângeri a suferit FC Viitorul în cele 30 de etape, 17 dintre partide încheindu-le cu victorii!

FC Viitorul – Promovarea în Liga 1
Sezonul 2012/2013

În chiar primul an al existenţei sale pe prima scenă fotbalistică a ţării, FC Viitorul a uimit Liga I. Cu cea mai fragedă medie de vârstă a campionatului (21.6 ani), Viitorul a înregistrat victorii de răsunet în faţa granzilor campionatului: 1-0 contra campioanei CFR Cluj, 5-2 cu Steaua şi 3-2 cu Dinamo. Meritele au fost cu atât mai mari cu cât toate aceste victorii au fost înregistrate în deplasare. Rezultatele nu puteau trece neobservate de selecţionerul din acea vreme, Victor  Piţurcă, acesta convocându-i în anturajul lotului naţional pe Aurelian Chiţu, Denis Alibec, Alexandru Buzbuchi şi Mihai Bălaşa. FC Viitorul a continuat să promoveze tinere talente, iar scopul pentru care a fost creată echipa, anume vânzarea de jucatori, a fost atins. Astfel, Gabriel Iancu a ajuns în curtea Stelei, Aurelian Chitu a fost transferat în Franţa la Valenciennes, iar Mihai Bălaşa şi Ionuţ Vînă au ajuns la AS Roma. În plus, FC Viitorul l-a readus în fotbalul de mare performanţă pe Denis Alibec, atacantul constănţean ajungând la Bologna după un sezon remarcabil în tricoul Viitorului.

Sezonul 2013/2014

La al doilea sezon petrecut în Liga I, FC Viitorul a reușit un parcurs bun și a încheiat campionatul Ligii I pe poziția a 12-a. FC Viitorul a avut cel mai tânăr lot dintre cele 18 competitoare, pe parcursul campionatului evoluând în prima liga 14 jucatori proveniți din propria Academie. FC Viitorul a devenit și echipa care a dat cel mai tânar debutant din întreaga istorie a echipei naționale a României. La doar 16 ani și 10 luni, Cristian Manea a debutat pentru naționala României, evoluând pe întreaga durata a celor 90 de minute în amicalul contra Albaniei (31 mai 2014, 1-0 pentru România).

Sezonul 2014/2015

La al treilea sezon petrecut pe prima scenă fotbalistică a țării, FC Viitorul a reușit un parcurs bun și a încheiat campionatul Ligii I pe poziția a 11-a. Din nou, FC Viitorul a avut cel mai tânar lot dintre cele 18 competitoare, pe parcursul campionatului evoluând în prima ligă 19 jucatori proveniți din propria Academie! Din etapa a 8-a banca tehnică a echipei a fost preluată de Gheorghe Hagi, care a asigurat un final linistitor de campionat. Mai mult, FC Viitorul a fost foarte aproape de a obţine un loc de Cupa UEFA. În ultima etapă a sezonului 2014/2015

Sezonul 2015/2016

Abia la capătul celui de-al patrulea sezon petrecut în Liga I FC Viitorul a reuşit să se califice în cupele europene. Aliniind din nou cel mai tânăr lot din Liga I, formaţia antrenată de Gheorghe Hagi a reuşit să se califice în Play-Off şi a încheiat campionatul pe locul 5 obţinând calificarea în Europa League! Aventura europeană a fost scurtă însă extrem de benefică pentru tinerii jucători ai Viitorului, care au fost eliminaţi în turul al II-lea preliminar de Gent.S

Sezonul 2016/2017

Cel de-al cincilea sezon petrecut în prima ligă de FC Viitorul avea să fie cel mai prolific din istoria clubului constănțean! Mai întâi echipa antrenată de Gheorghe Hagi a reușit să încheie sezonul regulat pe prima poziție și a obținut calificarea în Play-Off. Evoluțiile excelente au continuat și în Play-Off, astfel că finalul campionatului Ligi I a găsit-o pe FC Viitorul în fruntea ierarhiei!!! FC VIITORUL a devenit CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ și a bifat cel mai răsunător succes din scurta istorie a clubului!

În urma acestui succes de răsunet, FC Viitorul a obținut în premieră calificarea în Liga Campionilor!

Din nou FC Viitorul a avut cel mai tânăr lot dintre competitoarele Ligii I, pe parcursul campionatului evoluând în prima ligă 21 jucători proveniți din propria Academie!

De altfel, FC Viitorul a stabilit un record greu de egalat în fotbalul românesc, încheind campionatul Ligii I cu 72.22% dintre jucătorii din lot proveniți din propria Academie!

FC Viitorul – Campioana României
Sezonul 2018/2019

In 2019, FC Viitorul reușește sa-si imbogateasca palmaresul cu alte doua trofee interne. Se castiga Cupa Romaniei dupa o finala cu Astra Giurgiu, scor 2-1, pentru ca apoi formatia pregatita de Gheorghe Hagi sa-si adjudece si Supercupa Romaniei, dupa ce a invins cu 1-0 pe CFR Cluj. Toate cele trei trofee reprezinta o premiera pentru fotbalul drobrogean.

FC Viitorul – Câștigarea Cupei României
Câștigarea Supercupei României

Leave a Reply

Your email address will not be published.