Federația Patronatelor din Turismul Românesc spune că OMD Constanța Mamaia încalcă legea și îi cere primarului Chițac să ia măsuri

Stațiunea Mamaia

Federația Patronatelor din Turismul Romanesc (F.P.T.R.) atrage atenția Primăriei Constanța că înființarea Organizației de Management a Destinației este nulă, pentru că nu s-au respectat prevederile legale.

Consiliul Director, reprezentat prin presedinte dr. ing. Dragos Raducan, a trimis o scrisoare deschisă primarului Vergil Chițac, în care îi atrage atenția asupra problemelor OMD-ului.

FPTR atrage atenția asupra a două probleme. Una dintele ele se referă la banii colectați din taxe speciale de primăriei.

Iată ce spune federația:

„În urma dezbaterilor publice din data de 20.09.2022 privind proiectul statutului de constituire a asociatiei Organizatia de Management al Destinatiei Mamaia – Constanta, directiile de specialitate ale Primariei Municipiului Constanta au propus Consiliului Local spre aprobare un proiect de statut fara sa tina cont de toate observatiile, conform legislatiei in domeniu, prezentate de Organizatia Patronala Mamaia Constanta, membru F.P.T.R.  

In aceste conditii s-au transmis catre Primariai Municipiului Constanta noi observatii prin nota din data de 25.10.2022, inregistrata sub nr.225171.

Va reamintim ca reprezentantii F.P.T.R. si cei ai Patronatelor de pe litoral au fost implicati in grupul de lucru constituit la nivelul  Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, pentru modificarea si completarea legislatiei  privind Organizatia de Management al Destinatiei (O,M.D.), in prezent, avand experienta necesara in aplicarea legislatiei privind constituirea acestor organizatii. 

Consideram ca Statutul aprobat prin HCL nr 478/31.10.2022 contravine prevederilor legale in vigoare si din urmatoarele motive: 

1) statutul O.M.D. se aproba de catre Adunarea Generala a Asociatilor  – membriii fondatori, Consiliul Local putand aproba prin Hotarare un proiect de statut;

2) sumele colectate din taxele speciale pentru promovare turistica nu pot fi considerate cotizatii anuale ale Primariei Municipiului Constanta la O.M.D. Mamaia – Constanta. 

Va informam, ca statutul aprobat prin HCL nr. 478/31.10.2022 nu poate produce efecte, si nu este opozabil asociatilor Organizatiei de Management al Destinatiei Mamaia – Constanta, acesta urmand sa fie aprobat in urma dezbaterilor de Adunarea Genarala a Asociatilor, cu votul tuturor membrilor fondatori.

Organizatia de Management al Destinatiei Mamaia – Constanta va fi infiintata in baza hotararii judecatoresti, instanta verificand legalitatea statutului si respectarea legislatiei de infiintare a Organizatiei de Management al Destinatiei locale.

Aprobarea Statutului prin HCL nr. 478/31.10.2022 si nu de catre Adunarea Generala a O.M.D. atrage nulitatea acestuia.

Pentru infiintarea Organizatiei de Management al Destinatiei sub forma de asociatie, este necesara vointa si votul tuturor membrilor fondatori, fiind obligatoriu si avizul Ministerului Antreprenoriatului si Turismului. 

Consideram ca reprezentantii Primariei Municipiului Constanta in Consiliul Director al O.M.D. trebuie sa aiba cunostinte temeinice si experienta in domeniul turismului, in administratia publica si sa aplice intocmai si neconditionat legislatia specifica, nu sa impuna Adunarilor Generale ale Patronatelor locale un statut care contine grave incalcari ale legislatiei in domeniu.

Stimate Domnule Primar,

Cunoscand indeaproape efortul dumneavoastra personal, in constituirea O.M.D. local si acceptul ca sa virati in totalitate sumele aferente taxelor speciale de promovare turistica catre OMD, va rugam insistent si respectos sa dispuneti masuri de verificare a celor prezentate si in consecinta anularea partiala a HCL nr. 478/31.10.2022.”

FPTR singura federație reprezentativă (atestată prin hotărâre de instanță, definitivă) la nivel de ramură turism, organizație reprezentativă la nivel național pentru sectorul turism conform Legii 62/2011 a Dialogului social, afiliată Confederației patronale UGIR.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Divorț locativ în PSD Constanța. Horia Țuțuianu și-a mutat cabinetul

Sat Nov 19 , 2022
PSD Constanța este mai scindat ca niciodată. Partidul care se mândrea altădată cu o unitate de monolit, în care nimeni nu ieșea din front, este, de o bună perioadă, scena unor scandaluri imense. Unele din probleme sunt vizibile cu ochiul liber. Cel mai recent episod a avut loc zilele trecute, […]