
Felix Stroe, senator, președinte al organizației județene a PSD Constanța, om de afaceri și fost consilier municipal pe vremea lui Radu Mazăre, a reacționat dur, luni, după ce ANI a anunțat că primarul sectorului 1 din București, Clotilde Armand, USR, ar fi fost incompatibilă.
Politicianul constănțean vorbește de morală și demagogie, dar uită să se raporteze la propria organizație.
„Îmi amintesc foarte bine cum, în cazuri similare cu cel al primarului Clotilde Armand, edili și aleși locali PSD au fost tăvăliți și puși la zid, chiar dacă, în final, au fost exonerați – fie de instanțe, fie chiar de Agenția Națională de Integritate (ANI)!?
Acum, USR trebuie să aplice primarului Armand aceleași principii de integritate invocate în cazul altor politicieni acuzați!
Conducerea USR are obligația morală de a o suspenda din partid pe doamna Clotilde Armand, până când aceasta își va rezolva problemele cu justiția. În caz contrar, tot discursul USR privind integritatea funcției publice se dovedește a fi pură demagogie!”, a scris Felix Stroe pe pagina sa de Facebook.
Cazul Maricel Cîrjaliu
Liderul PSD a avut o cu totul altă reacție când unul dintre vicepreședinții PSD, Cristian Cîrjaliu, care este și primar în Agigea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. El este acuzat că a expropriat terenul unuia dintre cele mai cunoscute restaurante pescărești de pe litoral, pentru a prelua afacerea. Detalii AICI.
Stroe a declarat că acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar a subliniat că partidul îl susține în cursa electorală.
„În primul rând, noi nu comentăm actele justiției. Și domnul primar Cristian Cîrjaliu, ca orice cetățean al țării noastre are dreptul să se bucure de toate drepturile constituționale, ca urmare prezumția de nevinovăție se aplică și domnului primar Cristian Cîrjaliu. Atâta vreme cât există o instanță, care la un moment dat va publica o decizie definitivă și irevocabilă, ceea ce înseamnă act de justiție și până să ajungem acolo, dați-mi voie să spun apăsat că și domnul Cristian Cîrjaliu beneficiează de prezumția de nevinovăție. Noi, colegii dumnealui, respectăm această prezumție de nevinovăție. Domnul primar Cristian Cîrjaliu este sprijinit de noi pentru a candida pentru un nou mandat în fruntea comunei Agigea”, a declarat Felix Stroe, în calitate de președinte al Partidului Social Democrat Constanța.
Ce spun procurorii DNA despre Maricel Cîrjaliu
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, în iunie 2020, a inculpaților:
CÎRJALIU CRISTIAN MARICEL, la data faptei și în prezent primar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
CALUST ANCUȚA, la data faptei și în prezent secretar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.
Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.
În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.
Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.
În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.