Festivalul Limbii Române în Canada și SUA

Institutul Cultural Român de la New York organizează în premieră în spațiul nord-american,  în perioada 15 – 18 august 2015, seria de spectacole muzical-literare intitulată Festivalul Limbii Române în Canada și SUA, dedicată sărbătoririi  Zilei Limbii Române.

Ziua Limbii Romane

La  triplul eveniment – programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august) – participă: marele compozitor și virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian etc.) Eugen Doga  – a cărui creație  a intrat cu mare succes în circuitul european și universal al valorilor muzicale; „Valsul” său a fost declarat parte a Patrimoniului UNESCO – ,  vestitul  naist și dirijor Vasile Iovu, talentata  scriitoare și scenaristă  Luminița Dumbrăveanu, și apreciatul regizor artistic și om de televiziune Teodor Guțu, toți patru din Republica Moldova. Acestora li se alătură Ala Mîndicanu, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, actualmente  președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, cea care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a nenumărate evenimente cultural-artistice destinate comunităților românești din țara de adopție și care a publicat volumul Dor de libertate (2007).

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament. În cele două țări, dar și în comunitățile românești din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale și științifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuția ei – ca expresie identitară a poporului român – la dezvoltarea civilizației universale.

În acest context, spectacolele turneului muzical-literar organizat de Institutul Cultural Român de la New York – în cooperare cu Asociația Culturală Română din Montreal, Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Studioul Independent „Flacăra Film”, din Chișinău –  reprezintă cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului. Evenimentele nu sunt dedicate doar comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, ci și  publicului de alte și numeroase origini etnice din Canada și SUA.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

4DX – cinematograful care te dă pe spate, la propriu

joi iul. 30 , 2015
Constanța este al doilea oraș din România care are o sală de cinematograf cu tehnologie 4DX. Prima impresia de la vizionarea organizată de Cinema City, în City Park Mall, este că filmul te dă pe state. La propriu. Fotoliile se mișcă încercând să imite acțiunea de pe ecran. Ca bonus, […]

V-ar putea interesa și: