Fiecare locuitor al comunei Cumpăna plătește peste 800 de lei pe an pentru salariile angajaților primăriei

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna
Mariana Gâju, primărița din Cumpăna, cea mai bine plătită persoană din instituție

Primăriile sunt, în general, printre cei mai mari angajatori din localități. Pe cale de consecință, sunt și instituțiile care plătesc sume mari pentru salarii, mai ales după ce retribuțiile funcționarilor publici au fost majorate. De fapt, în sectorul bugetar a ajuns să se câștige cu circa 40% mai mult decât la stat. O anomalie. Mare parte din bugetele localităților au ajuns să fie direcționate spre cheltuieli de natură salarială.

Este cazul localității Cumpăna. Primăria de aici a estimat cheltuieli de 74 milioane de lei pentru anul 2021. Cheltuielile de personal reprezintă peste 13% din cheltuielile totale. Mai exact: 10.213.379 lei, adică peste două milioane de euro.

Un calcul simplu arată că, în fiecare zi din acest an, locuitorii comunei Cumpăna plătesc 27.981 de lei pentru salariile angajaților.

La ultimul recensământ, comuna avea 12.333 de locuitori. Asta înseamnă că fiecare locuitor, indiferent de vârstă, plătește 828 de lei pe an pentru salariile celor din Primăria Cumpăna.

Din suma aceasta, 8,87 milioane o reprezintă salariile de bază, 73.600 de lei sporurile pentru condițiile de muncă, 191.000 indemnizațiile plătite unor persoane din afara unității, 603.300 indemnizațiile de hrană.

Cel mai mare salariu îl are primărița Mariana Gâju, PSD: 92.015 lei pe an, potrivit declarației de avere, la care se adaugă 11.326 de euro, care reprezintă rambursarea cheltuielilor de deplasare, ședere, dar și a indemnizațiilor forfetare pentru o vizită în Belgia, la Comitetul Regiunilor.

Primăria Cumpăna va cheltui în acest an 12,94 de milioane de lei și pentru bunuri și servicii. Cheltuielile nu sunt foarte transparente. 4,60 milioane lei apar la categoria „alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”.

1,75 milioane se cheltuie pe ajutoare sociale, din care 1,68 milioane pentru ajutoare acordate în bani.

Pentru ordine publică și siguranță se cheltuie 1,32 milioane lei, din care cheltuielile de personal reprezintă majoritatea, 1,14 milioane lei.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Facebook, și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

3 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.