Florin Chelaru a mințit în cazul Somaco

florin chelaru
Florin Chelaru

Constanța 100% a scris, pe larg, despre raportul devastator al Curții de Conturi referitor la activitatea Primăriei Năvodari.

Cea mai mare parte a acestuia se referă la „taxa” de două milione de euro impusă de către primăria condusă de Nicolae Matei, condamnat penal ulterior, firmei Somaco Construct SRL. O sumă absolut fabuloasă pentru că această societate ar fi depozitat, pe un petec de teren, materiale de construcții. În fapt, recunosc și experții Curții de Conturi, este vorba despre o construcție care a stopat eroziunea din zonă, eroziune care punea în pericol integritatea unor vile turistice.

Recent, redacția noastră a intrat în posesia unui document care demonstrează că actualul primar, Florin Chelaru, nu a spus adevărul atunci când a fost interogat de specialiștii Curții de Conturi.

Iată care sunt faptele. Experții Curții de Conturi i-au adresat câteva întrebări lui Florin Chelaru despre acest caz. Întrebările sunt consemnate în raport. Se întâmpla anul acesta, rețineți.

Chelaru a primit 11 întrebări. A fost întrebat, de exemplu, dacă știe că zona cuprinsă între luciului lacului Siutghiol și limita proprietății Somaco Construct era supusă unei eroziuni accentuate ce a determinat în perioada 2005 – 2007 o retragere masivă a limitei malului ca urmare a alunecărilor de teren de amploare medie și mare?

Răspunsul primarului Florin Chelaru:

„NU”.

A mai fost rugat să precizeze dacă are la cunoștință de efectuarea unor lucrări de consolidare a malului lacului Siutghiol, în zona de protecție, de către SC Somaco Construct SRL, împotriva acțiunii distructive a apei.

Răspunsul primarului Florin Chelaru:

„Nu aveam în atribuții direcția de urbanism, nu am cunoștință de documente privind lucrări de consolidare”.

A mai fost întrebat dacă a constatat edificarea unor construcții neautorizate, pe malul lacului Siutghiol și pentru care a solicitat desființarea acestora.

Răspunsul lui Chelaru:

„Nu aveam în atribuții acest serviciu, nu aveam cunoștință la acel moment.”

Primarul a declarat că nu știa nimic nici despre tratamentul discriminatoriu aplicat în cazul SC Somaco Construct SRL în comparație cu SC Lascu Bros SRL.

În plus, a mai spus că „nu are cunoștință” dacă a mai fost calculată, pentru un agent economic, o taxă pentru utilizarea domeniului public, pentru o perioadă de ordinul anilor.

Puteți citi toate întrebările în imaginea de mai jos, extrasă din raportul Curții de Conturi.

Răspunsurile lui Florin Chelaru la întrebările auditorilor (extras din raportul Curții de Conturi)

Concluzia auditorilor, după răspunsurile lui Chelaru și a altor angajați ai primăriei, este că:

„Prin răspunsurile formulate, nu au fost aduse clarificări asupra situației de fapt ci, dimpotrivă, s-a preferat eschivarea în detrimentul formulării unor răspunsuri pertinente legate de modul de gestionare a bunurilor publice ale UATO Năvodari”.

Acum vine bomba!

Florin Chelaru ȘTIA despre consolidarea efectuată de SC Somaco Construct SRL. Primarul Florin Chelaru nu a spus adevărul în fața Curții de Conturi.

Într-un document oficial al Primăriei Năvodari, cu numărul de înregistrare 15618, din data de 15 martie 2013 (două mii treisprezece), către Judecătoria Constanța, document semnat de către Florin Chelaru, pentru primarul Nicolae Matei (Chelaru era viceprimar) se spune:

„Vă facem cunoscut faptul că pe terenul aparținând domeniului public în suprafață de 923 mp și pe terenul aparținând domeniului privat al orașului Năvodari, în suprafață de 3723 mp, SC Somaco Construct, a depozitat și depozitează încă materiale de constând în nisip, piatră, pietriș, ș.a., pe care le-a folosit la stoparea eroziunii malului lacului, dar și pentru amplasarea a patru cheiuri de amarare ambarcațiuni”.

Documentul este contrasemnat de Lazăr Florian, de la Poliția Locală.

În 2013, așadar, Florin Chelaru ȘTIA că acolo există materiale care au fost folosite la „stoparea eroziunii malului”, după cum el însuși se exprimă.

La fel de important este că Florin Chelaru recunoaște, implicit, că poate fi vorba despre un depozit de materiale timp de doi ani de zile, din moment ce spune că aceste depozite au fost folosite pentru stoparea eroziunii.

Cert este că, în 2017, primarul Chelaru a „uitat”, subit, ce știa în 2013, ca să nu spunem că a mințit de-a dreptul. De fapt, foarte clari au fost experții de la Curtea de Conturi, care au spus că funcționarii primăriei și primarul s-au eschivat.

Cazul acesta începe să devină tot mai interesant, iar autoritățile ar trebui să se uite cu mai multă atenție la el.

Am cerut un punct de vedere primarului din Năvodari, referitor la acest caz, dar până la ora redactării acestui articol nu am primit niciun răspuns. Dacă îl vom primi, îl vom publica.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vine Moş Crăciun la Constanța. Cel mai așteptat moment al anului se petrece mâine seară

sâm dec. 16 , 2017
Pentru că în Tărâmul Magic al Crăciunului nimic nu este imposibil, scrisorile trimise Moșului prin cutia poștală fantastică de la Ambasada sa din Constanța, l-au convins pe acesta să ajungă mai devreme pe tărâmurile noastre, pentru a fi alături de cei mici cât mai multe zile. Așa că cele trei […]

V-ar putea interesa și: