Florin Cîțu anunță creșterea exporturilor, dar nu vede partea goală a paharului (care e mai mare decât cea plină)

florin-citu-1

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că România devine competitivă pe piaţa internaţională, arătând că, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, exporturile au crescut cu 3,9%, în perioada 1 ianuarie – 31 martie.

„Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic şi se vede. România devine competitivă pe piaţa internațională. INS: ‘În perioada 1.I – 31.III 2021, exporturile au crescut cu 3,9%’. ‘Faţă de luna martie 2020, exporturile din luna martie 2021 au crescut cu 20,1%'”, a scris Cîţu, luni, pe pagina de Facebook a Guvernului.

Primul ministru nu vede însă partea goală a paharului. Conform Institutului Național de Statistică, în primele trei luni ale anului, exporturile FOB au însumat 17,719 miliarde de euro, iar importurile CIF 23,046 miliarde de euro.

Într-adevăr, exporturile au crescut cu 3,9%, dar importurile s-au majorat cu 7,1%, în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020.

Așadar, importurile au crescut într-un ritm aproape de două ori mai mare decât exporturile. Este asta într-adevăr competitivitate economică? Nu prea.

În luna martie, exporturile FOB au însumat 6,526 miliarde de euro, iar importurile CIF 8,782 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,256 miliarde de euro. Față de luna martie 2020, exporturile din luna martie au crescut cu 20,1%, iar importurile cu 20,6%, relevă datele publicate luni de INS. 

Vă recomandăm și:

Exporturile firmelor din județul Constanța s-au prăbușit

Traficul de mărfuri a scăzut în Portul Constanța și pe Canalul Dunăre Marea Neagră


Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.