Forța de răspuns a NATO, activată pentru prima dată în istorie

Forța de răspuns a NATO a fost activată, pentru prima dată în istoria alianței, ca măsură defensivă ca răspuns la invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia.

Comandantul suprem aliat al NATO, generalul Tod Wolters, a activat forța multinațională formată din forțe terestre, aeriene, maritime și operațiuni speciale ale aliaților, care se pot desfășura rapid în sprijinul alianței NATO, informează CNN.

Activarea trupelor de răspuns nu înseamnă că vreo trupă americană sau NATO va intra în Ucraina, care nu este membră a alianței. Președintele american Joe Biden a spus clar că trupele americane se desfășoară în Europa de Est pentru a ajuta la întărirea țărilor NATO, care dau semne de nervozitate din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei.

Wolters l-a numit un „moment istoric” în declarația sa.

„Ele reprezintă o forță flexibilă, credibilă în luptă, care poate fi folosită în mai multe moduri și le folosim pe deplin agilitatea inerentă”, a adăugat el. „Aceste măsuri de descurajare sunt prudente și ne îmbunătățesc viteza, capacitatea de reacție și capacitatea de a proteja cetățenii”.

Forțele nu s-au desfășurat încă, dar sunt în așteptare.

CNN a anunțat vineri dimineața că sirenele de raid aerian s-au declanșat în orașul Lviv din vestul ucrainean, care se află la mai puțin de 50 de mile de granița Poloniei, membru NATO.

Statele Unite au anunțat joi că 7.000 de soldați americani vor fi dislocați în Europa. Președintele Biden a declarat că a autorizat „desfășurarea forțelor terestre și aeriene deja staționate în Europa” în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. El a mai spus că a autorizat „capacități suplimentare de forțe americane” care să fie trimise în Germania ca parte a răspunsului NATO, inclusiv unele forțe care au fost puse în așteptare cu câteva săptămâni în urmă.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sute de studenți indieni din Ucraina se întorc spre casă prin România

vin feb. 25 , 2022
Aproape 500 de studenți indieni din Ucraina se întorc spre casă prin România. Două avioane charter Air India sunt programate să decoleze sâmbătă dimineața de pe aeroportul Otopeni. Câteva sute de studenți indieni vor decola sâmbătă, la primele ore ale dimineții, de pe aeroporul Henri Coandă din Otopeni. Au fost […]

V-ar putea interesa și: