Forțele Navale Române au sărbătorit 155 de ani de la înființarea primei structuri de Logistică

Prima structură de Logistică din Forțele Navale Române aniversează 155 de ani de la înființare. Cu acest prilej, la sediul Comandamentului Bazei Logistice Navale „Pontica”, s-a desfășurat joi, 1 august 2019, o ceremonie aniversară.

În cadrul acesteia, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, a decorat Drapelul de Luptă al unității, cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale, pentru recunoașterea locului și rolului în arhitectura Armatei României, precum și pentru susținerea din punct de vedere logistic a structurilor din Forțele Navale Române.

La ceas aniversar, comandorul Victor Gîdiuță, comandantul Bazei Logistice Navale „Pontica” a mulțumit tuturor subordonaților, pentru profesionalismul și pentru devotamentul cu care aceștia își îndeplinesc misiunile primite, menționând faptul că împreună, cadrele militare, personalul civil contractual și soldații/ gradații profesioniști, toți cei care lucrează în domeniul Logistic al Marinei Militare Române, sunt o echipă puternică și capabilă să asigure suportul necesar pentru îndeplinirea misiunilor navelor pe mare și pentru atingerea tuturor obiectivelor Forțelor Navale Române. Totodată, comandorul Gîdiuță le-a transmis mulțumiri foștilor angajați ai unităților logistice din subordine, pentru modul în care au contribuit la consolidarea prestigiului acestor structuri, iar față de familiile subordonaților săi și-a exprimat sentimentele de aleasă prețuire, pentru sprijinul moral pe care acestea îl oferă angajaților din subordinea sa.

La ceremonie, alături de personalul Bazei Logistice Navale „Pontica”, au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, comandanți de unități și mari unități din Forțele Navale Române, membri ai asociațiilor socio-profesionale cu profil de Marină, cadre militare în rezervă și în retragere, foști angajați ai unităților logistice din Marină.

Baza Logistică Navală „Pontica” este continuatoarea tradițiilor Arsenalului Marinei, prima structură logistică din Forțele Navale Române, înființată la data de 1 august 1864. La început, această structură logistică cuprindea depozitele de materiale pentru amararea navelor, depozitele de combustibili, depozitele de materiale explozibile și atelierele pentru reparația navelor, dar, în anul 1898, a fost editat Regulamentul Serviciului Arsenalului Marinei, care prevedea și atribuțiuni de întreținere și de reparare a navelor de război.

În anul 1916, în pragul intrării României în Primul Război Mondial, structurile din subordinea Arsenalului Marinei au executat lucrări de modernizare a monitoarelor, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial logisticienii Marinei au deservit navele de război maritime si fluviale. În perioada postbelică (1945-1958), Arsenalul Marinei și-a dezvoltat activitatea specifică și a executat numeroase lucrări de construcții și de reparații la navele Marinei Militare Române, remarcând faptul că, în acești ani, logisticienii navali români au onorat și comenzi din străinătate.

           În anul 1959, Arsenalul Marinei s-a desființat, structurile componente trecând, pentru o scurtă perioadă de timp, în subordinea Ministerului Industriei, Petrolului și Chimiei, iar în luna aprilie 1960 a fost înființat Portul Militar nr.12 Mangalia, având în compunere Șantierul Naval, Detașamentul 301 Muniții, Detașamentul 310 Întreținere Port și Detașamentul 147 Nave auxiliare.

          După anul 1960, au fost înființate și alte structuri logistice ale Marinei Militare, la Mangalia, Tulcea, Brăila și Constanța, au avut loc numeroase restructurări și, după 50 de ani, în anul 2010, s-a ajuns la actuala structură de organizare.

           În prezent, Baza Logistică Navală „Pontica” are în compunere un comandament, un divizion de nave speciale și de sprijin logistic, un centru de mentenanță tehnică navală, patru secții logistice, trei depozite și două sectoare mixte, cu rolul de a asigura mentenanța, depozitarea, întreținerea și conservarea tuturor categoriilor de bunuri specifice Forțelor Navale.

În luna martie 2012, Baza Logistică Navală a primit denumirea onorifică „Pontica”, iar prin Decretul prezidențial nr. 360 din 19 aprilie 2012, acestei structuri a Forțelor Navale Române i s-a acordat Drapelul de Luptă.

Mai multe info aici: http://bazanavala.ro/


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un bărbat din Bacău i-a furat portofelul unei femei din Argeș în parcarea unui magazin din Constanța

vin aug. 2 , 2019
Un bărbat din Bacău i-a furat portofelul unei femei din Argeș într-o parcare din Constanța. Acum este cercetat în stare de liberate. Polițiștii de la IPJ Constanța spun că s-a întâmplat pe La data de 1 august a.c., în jurul orei 21.15. Femeia făcuse cumpărături și le muta din coș […]

V-ar putea interesa și: