Fost viceprimar al Constanței câștigă, la CNCD, un proces împotriva unui ziar online, pentru comentarii rasiste de genul „Acest mitocan idiot este un infect makidon”

Dumitru Babu (stânga), alături de primarul de atunci, Decebal Făgădău

Consiliul Național de Combatere a Discriminării a amendat un ziar online din Constanța pentru „discriminare multiplă”, în urma unei reclamații depusă de fostul viceprimar al municipiului Constanța, Dumitru Babu.

La unele articole în care a apărut numele acestuia, au apărut comentarii precum „Acest mitocan idiot este un infect makidon”, „Ca orice makidon ciordește”, „Lepre cipane au dus la râpă Constanța”, dar și alte cuvinte vulgare pe care nu le putem reproduce.

„Când am intrat în politică și am fost ales viceprimar al municipiului Constanța, am știut că voi fi criticat, mult mai dur decât orice persoană privată. Uneori, aceste critici au fost îndreptățite, ceea ce am recunoscut la timpul respectiv. Însă , asta nu inseamna sa accept să fiu jignit și calomniat. Acest tip de atacuri se răsfrângeau nu doar asupra mea, ci și asupra familiei mele. De aceea, când ziarul „Replica de Constanța” a publicat mai multe articole, unde era evident că permitea si incuraja postarea unor comentarii ce conțineau referiri la comunitatea aromânilor, la aspecte fizice și formule cu limbaj suburban, am considerat inadmisibil. Drept urmare, m-am adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a studiat reclamația mea și afirmă foarte clar: „abuzul în ceea ce privește libertatea de exprimare nu este compatibil cu democrația și drepturile omului. Afirmațiile rasiste, atacurile la persoană nu reprezintă informații de interese public care trebuie oferite, promovate de presă”. Apoi, obligă ziarul „Replica de Constanța” să publice rezumatul hotărârii pe prima pagină, timp de trei luni, iar firma care deține ziarul să plătească o amendă de 10.000 de lei. Asemenea linșaje nu trebuie tolerate, multă lume a fost atacată prin astfel de metode, însă cei vizați, din diverese motive, nu au reclamat. Eu am ales calea legală și cred că formula din document „discriminarea este multiplă” nu ar trebui să mai existe într-un astfel de caz, dacă vrem să construim o lume mai buna.”

Trei membri ai CNCD au considerat că o amendă de 5.000 de lei ar fi fost suficientă.

Decizia nu este definitivă.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dosar penal după ce Călin Georgescu, propus președinte de onoare al AUR, a declarat depre legionarul Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu că „au făcut și fapte bune”

mar feb. 8 , 2022
Călin Georgescu, propus recent președinte de onoare al AUR și al cărui nume este vehiculat pentru poziția de premier din partea AUR, este vizat de un dosar penal deschis de Parchetul General în urma declarațiilor făcute despre liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu, despre care spunea că […]
calin georgescu

V-ar putea interesa și: