FOTO Doi alpiniști constănțeni au cucerit Aconcagua

mihai nenciu nicu rotatu alpiniști aconcagua
Nicu Rotaru (stânga) și Mihai Nenciu se fotografiază cu tricolorul pe vârful Aconcagua, la 6962 de metri (foto: 21 ianuarie 2019, arhivă personală)

Doi alpiniști constănțeni, Nicu Rotaru și Mihai Nenciu, au reușit să cucerească vârful Aconcagua, din Argentina, cel mai înalt din ambele Americi și din afara Asiei.

Au ajuns în vârf pe 21 ianuarie 2019, după un urcuș de 13 zile, și la ora 12.49 au desfăcut acolo steagul României.

A fost o încercare extrem de grea, mai dificilă decât s-au așteptat cei doi.

„A fost crunt, dincolo de orice imaginație. Erau minus 38 de grade. Ne-am mișcat degetele din bocanci și mănuși continuu timp de 12 ore, altfel degeram. Toate vârfurile de peste 7.000 de metri sunt poziționate aproape de Ecuator, Aconcagua este cel mai îndepărtat. Cei 7.000 de metri de aici se simțeau ca 8.000 de metri”, ne-a spus Mihai Nenciu.

Perioada de urcuș a durat, cum spuneam, 13 zile. Au plecat de la plus 35 degrade Celsius, în localitatea Mendoza, și au ajuns la minus 35, minus 38. Au atins vârful cu cinci zile mai repede față de data prevăzută.

„Ne-am grăbit pentru că se strica vremea. Am forțat lucrurile, dar am reușit!”, a mai spus Mihai Nenciu.

Cei doi se află, la momentul redactării acestei știri, în tabăra de bază de la 4.300 de metri. (Imagini din această bază, dar de la urcare, puteți vedea pe pagina sa de Facebook, AICI).

„Am dormit aseară la 6.200 de metri. Am avut două nopți la peste 6.000 de metri. A fost foarte, foarte, foarte greu. Ne împleticeam ca oamenii beți”, a punctat Mihai Nenciu.

Cei doi vor ajunge în România în data de 3 februarie 2019.

Aconcagua este simultan cel mai înalt multe din ambele Americi, din emisfera sudică și emisfera vestică, precum și cel mai înalt munte din afara Asiei. Este și unul din Cele șapte vârfuri importante ale lumii, fiecare dintre ele fiind cel mai înalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte.

Cele șapte vârfuri
Cele șapte vârfuri importante de pe Terra

Mihai Nenciu și Nicu Rotaru au pornit într-un proiect expediționar care are ca scop cucerirea celor mai importante șapte vârfuri muntoase de pe Terra.

Ne propunem sa fim prima echipă din lume și din România ce ajunge pe cel mai înalt vârf al fiecărui continent. La nivel mondial sunt doar 75 de persoane care au reușit această performanță, dar nicio echipă. Prima noastră etapă s-a desfășurat in Himalaya, a doua etapă a presupus escaladarea celui mai înalt vârf european, vârful Elbrus din Rusia, iar peste câteva zile pornim spre acoperișul Africii, vârful Kilimanjaro. Va urma vârful Aconcagua din Argentina apoi Kosciuszko din Australia.”, spunea Mihai Nenciu în 2018.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.