FOTO Cum a apărut și crescut bomba ecologică din Portul Constanța

groapa de gunoi port constanta cronologie
Imagini care arată evoluția gropii în ultimii 17 ani. Sursa: Google Earth

În Portul Constanța s-a format, în ultimii ani, o groapă imensă de gunoi, care a atras chiar și atenția autorităților centrale și care, o spun chiar ele, afectează aerul, pânza freatică și apa Mării Negre.

În imaginile din satelit, preluate de pe Google Earth, care arată evoluția gropii în ultimii 17 ani, se poate observa cu ușurință că problema s-a acutizat în ultimii ani, din 2015 încoace.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a vizitat recent locul și a spus că a găsit zeci de tone de deşeuri aruncate ilegal.

„Chiar în Portul Constanţa, cel mai mare din ţară, am găsit un adevărat dezastru ecologic. Acolo există o rampă unde ar fi trebuit să ajungă doar resturi inerte din construcţii şi demolări, care urmau să fie reutilizate pentru viitoare extinderi ale terminalelor. În realitate, acolo au fost aruncate ilegal, de-a lungul anilor, zeci de tone de deşeuri de toate felurile: industriale, menajere şi chiar periculoase. Aceste deşeuri depozitate ilegal, abandonate şi ignorate, ani la rând, atât de autorităţile locale, cât şi de instituţiile de mediu care au responsabilităţi în zona de control, reprezintă adevărate focare de poluare care afectează, în egală măsură, solul, aerul, pânza freatică şi apa Mării Negre”, a scris Mircea Fechet pe reţeaua de socializare.

Iată și cum arăta groapa de gunoi pe 20 august 2019, dar și pe 10 februarie 2020.

bomba ecologică din portul constanța

„Când am preluat acum câteva luni și am analizat situația, am observat că nu se întâmplă așa. Nu doar deșeuri inerte se depozitatu, ci erau și altfel de deșeuri.”, a declarat Costel Stanca, Director Administrația Portului Constanța, citat de Știrile Pro TV.

Jurnaliștii de la București spun că, în loc să ecologizeze, Primăria Constanța a decis, anul trecut, să păzească zona și să se asigure astfel că deșeurile periculoase nu mai ajung în groapă. Dar nu s-a întâmplat asta, susțin comisarii Gărzii Naționale de Mediu.

De 3 ani de zile ne luptăm cu operatorii economici care nu înțeleg și transportă în zonă alte deșeuri decât cele provenite din construcții și desființări.”

Adriana Deoancă, Primăria Constanța

Nici reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța nu au o explicație solidă.

„I s-a pus în vedere să recupereze toate materialele, în afară de cele inerte, să le curețe, să le adune de pe amplasament și să nu se mai întâmple pe viitor. Se pare că s-a întâmplat în continuare. Iar au fost scăpări, să spunem așa.”

Marian Cristian Râşnoveanu

Primăria Constanța, care are o lună la dispoziție să reecologizeze locul, a primit o amendă de 50.000 de lei. Sancțiunea a fost deja contestată în instanță.

Secretarul de stat Mircea Fechet a spus că acesta nu a fost singurul depozit ilegal pe care l-a descoperit în judeţ.

„Din păcate nu este singurul loc de acest fel aflat în proximitatea municipiului Constanţa. Personal am vizitat astăzi alte trei astfel de gropi ilegale tolerate de autorităţile de aici şi sunt convins că mai sunt şi altele similare. Toţi trebuie cei cu responsabilităţi în domeniu trebuie să înţeleagă că punerea în aplicare a legislaţiei de mediu este obligatorie şi nenegociabilă. În ceea ce priveşte modul în care instituţiile noastre subordonate din Constanţa au verificat respectarea legii, cred că se impune o analiză profundă.”, a mai scris Fechet.

Subiectul acestei gropi de gunoi a fost adus în atenția opiniei publice de Ionuț Rusu, managerul firmei de crewing Stargate, membru PNL.

„Cernobîl a dovedit-o în 1986 – corupția și nepăsarea duc la moarte. Constanța stă pe o bombă ecologică, una cu ceas. Iar numărătoarea inversă a început în urmă cu 20 de ani. De când a început și lunga suferință a Constanței sub administrația incompetentă a PSD. Și de parcă nu ar fi fost suficient că trecem cu toții prin cea mai grea încercare sanitară, declanșată de pandemia COVID-19, municipiul Constanța este în pericol să devină un focar de infecție, cu girul primarului Decebal Făgădău și a mentorului său, mult mai faimosul Radu Mazăre.”, a declarat Ionuț Rusu, pe 28 mai 2020. Detalii AICI.


Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “FOTO Cum a apărut și crescut bomba ecologică din Portul Constanța

  1. ecologizare prin acoperire cu pamant , nu ? doar nu o sa mute gunoiul . niste smecheri si-au terminat treaba acolo si au nevoie de bani sa o acopere . acum statul le da bani pt “ecologizare” . puscarie nu face nimeni pt ca nimeni nu este vinovat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Al doilea val al îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus nu va fi la fel de amplu ca primul

Sat Jun 6 , 2020
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că, în opinia sa, un al doilea val de îmbolnăviri cauzate de coronavirusul de tip nou nu va avea amploarea primului val. Ministrul susţine că autorităţile trebuie să fie pregătite şi că este nevoie ca cei din grupele de risc să fie vaccinaţi antigripal şi […]
coronavirus