IMAGINI INEDITE. Cum a salvat GSP King o navă aflată în derivă

GSP King
GSP King, în timpul operațiunilor de salvare (sursă foto: Grup Servicii Petroliere)

Autoritatea Navală Română a prezentat, astăzi, pe larg, modul cum a fost salvată nava DELFI, care a transmis un semnal SOS.

Astfel, în data de 13.02.2018, în jurul orei 19:30, Autoritatea Navală Română a primit o alertă de distress transmisă de comandantul navei DELFI, sub pavilion Republica Moldova, aflată în derivă la 12 mile nautice travers de intrarea în Portul Constanța Sud Agigea, care a solicitat intervenția pentru salvarea navei și echipajului.

Acesta a raportat totodată existența unei fisuri în camera mașinilor, cu infiltrare de apă în debit consistent, ceea ce a făcut ca nava să nu mai poată folosi mașina și să rămână în blackout, în pericol real de scufundare.

Cele două servicii MRCC și VTMIS din cadrul Centrului Maritim de Coordonare al ANR au acționat imediat, constituindu-se un grup de coordonare care a conlucrat foarte operativ și eficient cu partenerii implicați efectiv în operațiunea de salvare a echipajului și navei aflată în pericol, și anume:

  • ARSVOM, cu nava SAR TOPAZ, pentru o eventuală preluare a echipajului, capacitatea navei TOPAZ fiind prea mică pentru a efectua salvarea totală;
  • GSP – cu nava GSP King, pusă la dispoziție de Vasile Răceanu, manager naval și Valentin Băluță, manager ERCC.

Între timp vremea s-a înrăutățit, iar nava DELFI a continuat să ia apă în cantități nepompabile, ceea ce l-a determinat pe comandantul acesteia să solicite salvarea. La ora 23:30, la cererea MRCC Constanța, nava GSP King (având la comandă pe căpitan Fănel Capbun) a plecat din dana 34 a portului Constanța spre nava DELFI, iar în jurul orei 01:40, au început manevrele de remorcare a navei avariate, cu echipajul la bord, spre portul Constanța Sud – Agigea (dana 126), cu o viteză de 5 Nd. Navele au reintrat în portul Constanța în jurul orei 04:30, iar operațiunea de salvare s-a încheiat la ora 05:00, când nava GSP King a predat nava DELFI în rada interioară remorcherelor portuare Canal Services 11 și Asia.

Sursă foto: Grup Servicii Petroliere

„Mulțumim pe această cale tuturor factorilor implicați care au contribuit la finalizarea cu succes a operațiunilor de salvare și în mod special Companiei GSP, care a răspuns prompt apelului de urgență lansat de navă și ANR. Echipajul navei GSP King a dat dovadă de mult profesionalism și curaj deosebit, realizând activitățile de salvare într-un timp foarte scurt, sub amenințarea furtunii care s-a declanșat spre dimineață”, a declarat directorul general al ANR, Mihai Andrei.

GSP este singura companie română care deține dotările corespunzătoare pentru a efectua operațiuni de salvare în sectorul maritim al României. Menționăm că nava GSP King a mai fost implicată și în operațiunea de salvarea a cargoului panamez Basel Express, în luna decembrie 2016. Detalii puteți afla dacă dați click AICI. Construită în anul 2005, GSP King este o navă tehnică tip AHTS (ancorare/remorcare/aprovizionare) și deține certificat ABS (American Bureau of Shipping).


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primarul Constanței și șeful Protecției Consumatorilor, față în față. Despre ce au vorbit

mie feb. 14 , 2018
Miercuri, 14 februarie, conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, în frunte cu Horia Constantinescu, a avut o întâlnire cu Primarul Decebal Fagadau. Au fost dezbatute urmatoarele puncte: 1. Unitatile de invatamant cu program prelungit, cu bloc alimentar, cu internat. Conditiile de invatare. Necesitatile acestora. Dezbaterea acestui punct a pornit atat […]
Horia Constantinescu și Decebal Făgădău

V-ar putea interesa și: