FOTO La mormântul lui Jim Morrison. Ar fi împlinit 76 de ani

mormântul lui jim morrison
La mormântul lui Jim Morrison din Paris am găsit flori, bere și țigări

Jim Morrison ar fi împlinit, astăzi, 76 de ani.

Născut pe 8 decembrie 1943, avea să fondeze, alături de Ray Manzarek, trupa „The Doors”, în 1965, în California, și să influențeze generații întregi.

A murit pe 3 iulie 1971, în Paris. Avea numai 27 de ani. Cauzele oficiale nu sunt nici acum cunoscute.

A fost îngropat în cimitirul Père Lachaise din Paris, care se întinde pe 44 de hectare și este cel mai vizitat cimitir din lumea.

Am ținut neapărat să ajung la mormântul lui Morrison, pentru câteva clipe. Cimitirul este chiar în Paris și se ajunge ușor cu metroul. La intrare veți găsi o hartă, cu ajutorul căreia vă veți putea orienta destul de bine. Am găsit însă indicații despre mormânt și pe Google Maps. La un moment dat, nu mai aveam nevoie de ele, pentru că din fața noastră veneau, la câteva minute, tineri despre care puteam spune că sunt fani.

Mormântul este îngrădit, dar asta nu i-a împiedicat pe unii din cei care au ajuns să lase flori, țigări și băutură.

La fel ca toți, am citit celebrul epitaf, în greacă: „KATA TON DAIMONA EAYTOY”. Probabil că cea mai bună traducere este: „Cel care se luptă cu propriii demoni”.

În greaca veche, demonul, daimonul, era numele colectiv al unor ființe supranaturale, semizei sau spirite care ocupau o stare intermediară între oameni și zei și nu avea conotație negativă.

Jim Morrison nu mai este nici om, nu este nici zeu. Nu mai trăiește, dar nici nu a murit. Este un demon, în accepțiunea vechilor greci, o stare intermediară, un nume care nu va fi uitat prea curând.

Este cu sigurnață cel mai vizitat mormânt din Père Lachaise, locul unde sunt îngropați și George Enescu, Balzac, Marcel Proust, Bizet, Chopin, Edith Piaf, Elvira Popescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.