FOTO Poliția Locală Constanța a aplicat aproape 18.000 de amenzi în primele trei luni ale anului

poliția locală constanța bilanț trimestrul I 2019

Poliția Locală Constanța a aplicat aproape 18.000 de amenzi în primele trei luni ale anului, în valoare totală de peste 2,6 milioane lei.

Astfel, în perioada 01.01.2019-31.03.2019, reprezentanții instituției au aplicat 17.905 (12.515 înregistrate în aceeași perioadă a anului 2018) amenzi contravenționale în valoare totală de 2.683.985 lei. De asemenea, au fost constatate 20 infracțiuni, toate ținând de mediul stradal.

„Controalele s-au desfășurat independent de alte instituții și au vizat respectarea normelor legale privind menținerea curățeniei pe domeniul public al unității administrativ teritoriale, asigurarea ordinii și liniștii publice în zonele adiacente centrelor comerciale, parcurilor, în proximitatea unităților de învățământ, a piețelor agroalimentare și în cartierele de blocuri sau case, fluența circulației pe drumurile publice, protecția mediului, urmărirea legalității lucrărilor de construcții și a afișajului stradal, verificarea modului de desfășurare a activităților comerciale din municipiul Constanța, depistarea persoanelor care nu dețin titlu de călătorie valabil pe mijlocul de transport în comun, prevenirea și combaterea efectelor produselor din tutun în spațiul public închis sau într-un loc interzis de lege, depistarea persoanelor care comercializează ilicit produse fără acte de proveniență și în locuri neautorizate.”

Valentina Chiriță, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Constanța

Iată câteva dintre cele mai frecvente legi care au fost încălcate: OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice: 4580 ( 1910 sancțiuni contravenționale înregistrate în perioada 01.01.2018-31.03.2018) abateri contravenționale, în special pentru opriri/staționări efectuate neregulamentar pe arterele intens circulate din municipiul Constanța și au fost aplicate 9324 puncte de penalizare.

  • Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice: 1619 ( 385 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.01.2018-31.03.2018) procese verbale au fost întocmite pentru exercitarea unor acte de cerșetorie, vagabondaj, prostituție, consum de alcool în alte locuri decât cele permise, producerea de zgomot, scandal, încălcarea unor reguli de conviețuire socială și bună vecinătate, etc.
  • Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii: au fost constatate 82 de abateri contravenționale pentru executarea de lucrări de construcții fără a deține autorizație de construire sau pentru nerespectarea actului emis de autoritatea publică locală și a planurilor urbanistice vizate spre neschimbare.
  • H.C.L nr. 184/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța: 2410 (575 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.01.2018-31.03.2018) amenzi contravenționale au fost aplicate pentru aruncarea unor deșeuri, ambalaje, coji de semințe, resturi din țigară, resturi alimentare și nealimentare pe domeniu public; aruncarea resturilor menajere în alte locuri decât cele special amenajate; răscolirea gunoiului din containere; nemenținerea unei permanente stări de curățenie împrejurul unor imobile; fațade imobile neîngrijite, terenuri neigienizate; staționarea vehiculului pe spațiul verde sau cu această destinație ori depozitarea unor obiecte pe domeniul public în scopul “rezervării” unui loc de parcare,etc.
  • Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor produselor din tutun: au fost constate 545 ( 62 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.01.2018-31.03.2018) abateri de la normele legale.
  • Amenzile contravenționale au fost aplicate pentru consumul unor produse din tutun în spațiu public închis sau loc interzis, în scara blocului, în incinta piețelor agroalimentare, dar marea majoritatea a faptelor au fost constatate în interiorul unei unități sanitare de tip spital.
  • Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local: 4.316 (8535 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.01.2018-31.03.2018) procese verbale de constatare și sancționare a contravenției au fost încheiate persoanelor care nu dețineau titlu de călătorie valabil pe mijloacele de transport în comun. Numărul celor care încalcă prevederile legale în vigoare s-a redus la aproximativ 50% față de cel inițial, motiv pentru care Poliția Locală Constanța dorește să mulțumească celor care s-au conformat, iar celor care încă nu au înțeles obligațiile legale ce le revin în momentul când folosesc mijloacele de transport public în comun ale RATC le aduce la cunoștință că polițiștii locali vor acționa, zilnic, pentru prevenirea și combaterea unor fapte antisociale care țin de ordine și liniște publică.

De asemenea, Poliția Locală Constanța recomandă conducătorilor auto să respecte prevederile legale în zonele în care este interzisă oprirea/staționarea voluntară, în special în proximitatea stațiilor destinate mijloacelor de transport public în comun, unităților de învățământ, trecerilor pentru pietoni, etc

„În acest sens, poliţiştii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au executat și vor exercita în continuare acţiuni tematice pe linia depistării și sancționării conducătorilor auto care nu respectă actele normative în vigoare, riscând ca autovehiculul să le fie ridicat de pe locul unde au oprit/staționat neregulamentar.”, au precizat reprezentanții instituției.

Până în prezent au fost ridicate de pe domeniul public al municipiului Constanța un număr de 26 de autovehicule.

Activitățile de verificare și control se vor derula zilnic, iar scopul Direcției Generale Poliția Locală Constanța nu este acela de a-i amenda pe cetățeni sau de a-i împiedica să desfășoare anumite activități în limite legale, ci acela de a crea un climat de ordine și siguranță publică în municipiul Constanța.

Reamintim numerele de telefon la care cetățenii pot apela cu încredere pentru a semnala situații din sfera noastră de compentență instituțională -0241484205-Dispecerat sau 0799/606142(WhatsApp).


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

„SEA SHIELD 19”, cel mai mare exercițiu militar din Marea Neagră, aduce laolaltă 2.200 de militari din șase țări

mar apr. 2 , 2019
„SEA SHIELD 19”, cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră, aduce laolaltă 2.200 de militari din șase țări. Forțele Navale Române organizează, în perioada 5-13 aprilie 2019, în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre acest exercițiul la care participă 14 nave militare românești şi […]

V-ar putea interesa și: