FOTO VIDEO Au început lucrările pentru înființarea rețelei de gaze în Vama Veche, Limanu și 2 Mai

gaze naturale limanu vama veche
Fotografie de grup realizată în data de 10 iunie 2019, în Limanu, în locul unde a început efectiv lucarea

Luni, 10 iunie, au început lucrările pentru înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în comuna Limanu.

Proiectul de alimentare cu gaze naturale presupune realizarea rețelelor de pe aproximativ 95% din străzile aferente teritoriului comunei, repartizate pe satele Limanu, 2 Mai si Vama Veche, ceea ce va permite posibilitatea racordării unui număr de 1.800 de imobile. Valoarea totala a lucrărilor este de  5.756.683 lei, din care comuna Limanu asigură o cofinanțare de 35%.

Startul a fost dat de senatorul Nicolae Moga, care s-a suit într-un excavator și a făcut prima săpătură.

Senatorul Nicolae Moga coboară din excavatorul cu care a dat startul lucrărilor

„Este o realizare uriașă pentru noi. A fost una dintre cele mai semnificative promisiuni pe care am făcut-o localnicilor. Iată ca am reușit să îmi respect angajamentul, iar acum începem lucrările pentru rețeaua de gaze. Voi monitoriza permanent stadiul lucrărilor, astfel încât termenele să fie respectate si execuția rețelei sa se desfășoare conform proiectului. Cred ca viata oamenilor o sa se îmbunătățească în mod considerabil, iar acest lucru este si cel mai importantă. În paralel vom demara si programul de asfaltare a străzilor, astfel încât, într-o perioada relativ scurtă, oamenii vor avea condiții de trai adaptate secolului nostru”, susține Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu.

Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu
Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu

„Mă simt dator să subliniez că am avut un sprijin extraordinar din partea senatorului Nicolae Moga. L-am avut lângă mine în fiecare pas, pentru fiecare moment greu pe care a trebuit să-l depășim. Ne-a ajutat și din punct de vedere legislativ, pentru a se putea ține licitația de concesionare a gazelor. Îi datorăm foarte mult pentru realizarea acestui proiect. La fel și președintelui Consiliului Județean Constanța, care a fost alături de noi în drumurile către București, inclusiv în eliberarea autorizației. Am primit autorizația de construire în 24 de ore”, a mai spus primarul din Limanu.

„Mă bucur să fiu prezent azi, aici, să văd că încă una din comunele județului Constanța se va racorda la gaz. Este un proiect important. Vreau să-l felicit pe domnul primar, pentru că a fost un proiect greu și știu câte eforturi au fost depuse pentru a se realiza. Sper că în următoare perioadă și alte comune din Constanța să demareze proiecte de racordare și județul să devină un proiect de talie europeană”, a precizat președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, prezent la eveniment.

„Rețeaua are 45 de kilometri, diametrul este cuprins între 40 și 200 de milimetri. Rețeaua este realizată din polietilenă. MegaConstruct este în faza a treia de dezvoltare în sudul litoralului. Faza întâi a fost municipiul Mangalia și stațiunile aferente (recepționat și pus în funcțiune), iar faza a doua a fost Costinești și 23 August, investiție de asemenea terminată și recepționată. Aceste investiții sunt în operare în momentul de față și însumează circa 200 de kilometri de rețea și se adresează unui număr de 5.000 de imobile și agenți economici racordați deja, care sunt consumatori de gaz. Dacă luăm în calcul și Goldterm, avem indirect 7.000 de apartamente racordate la rețeaua de gaz. Deja discutăm în zona de sud a litoralului de aproximativ 12.000 de consumatori care beneficiază de aceste investiții. Faza a treia este comuna Limanu, cu satele aparținătoare Vama Veche și 2 Mai. Este o investiție pe care estimăm să o terminăm în următoarele 18 luni de zile”, a precizat Cătălin Ivan, directorul general al MegaConstruct S.A., compania care a câștigat licitația pentru realizarea și concesionarea rețelei.

Lucrările de introducere a rețelelor de gaze, a mai spus primarul, au fost blocate din 2016 până azi, din cauza unor probleme legislative. Legea 100 se bătea cap în cap cu Legea 123 și nu au mai fost organizate licitații la nivel național. A fost nevoie o de ordonanță de urgență pentru corectarea problemei.

„Am fost prima primărie la nivel național căreia i s-a organizat licitație, dar printr-o deblocare a unei legi care încălca o altă lege”, a spus Daniel Georgescu.

Senatorul Nicolae Moga a confirmat că lucrurile au fost complicate, dar a punctat realizările.

„Cu lucrările de astăzi, închidem toată parte de litoral a Mării Negre cu alimentare cu gaz, de la Constanța la Vama Veche. Mai rămân Tuzla și Techirghiol, Eforie Nord și Sud. Alimentarea cu gaz înseamnă viață mai bună și costuri mai puține. N-a fost ușor, pentru că ne omoară birocrația. Erau două legi care se băteau cap în cap. Important este că azi s-au demarat lucrările. Eu vă asigur că firma constructoare este o firmă serioasă și o să vedeți că în doi ani de zile o să avem alimentat cu gaz și Vama veche, și 2 Mai și Limanu, comune foarte importante.”, a subliniat Nicolae Moga.

Prima locuință din Limanu va fi branșată la gaz în circa nouă luni.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.