FOTO VIDEO Cum arată Craiova, orașul care dă clasă Constanței la spațiu verde

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Parcul Romanescu din Craiova are peste 35 de kilometri de alei și poteci

Să încep cu sfârșitul: nu m-aș muta din Constanța în Craiova. Dar, trebuie să recunosc, orașul din Bănie are câteva atuuri impresionante.

Ce impresionează la Craiova este spațiul verde. Oamenii de aici par să fi făcut din asta o religie, și nu de ieri, de azi, ci de peste o sută de ani. Parcul Nicolae Romanescu este cel mai cunoscut parc al orașului. A fost proiectat de un arhitect francez, iar construcția a fost începută în anul 1901 și finalizară în 1903. Este mai mult o pădure urbană amenajată, decât un parc. Este imens. Are o suprafață totală de 96 de hectare și peste 35 de kilometri de poteci și alei. De fapt, este unul din cele mai mari din zona de sud est a Europei. Găsiți aici și un lac de peste patru hectare, cu un ponton, bărcuțe și un restaurant pe malul său, un hipodrom de 20 de hectare, o grădină zoologică, inaugurată în 1906, câteva restaurante, un pod din 1901, un castel fermecat.

Craiova este pe locul al patrulea în România în clasamentul spațiului verde pe cap de locuitor. Aici, fiecare om are repartizat, în medie, 39 de metri pătrați de spații verzi.

Municipiul Constanța se află pe locul 31, cu numai 15 metri pătrați. Datele provin de la Banca Mondială și se referă la anul 2015. În 2000, Craiova avea 34 mp, Constanța avea 18. Așadar, ei au crescut, deși aveau destul, noi am scăzut, deși aveam puțin.

Vorbeam despre un cult pentru spațiul verde. În centrul vechi, renovat în totalitate, se vede acest lucru la fiecare pas. Gazonul este tuns, coroanele copacilor sunt aranjate și, apropo, sunt copaci peste tot.

În Craiova am văzut și o explozie de flori. Multe, foarte multe lalele, de diferite culori, în centru, pe alei, în giratorii. O mică Olandă, din acest punct de vedere.

Clădirile sunt în cea mai mare parte cosmetizate, iar traficul este incredibil de relaxat. Aveți câteva imagini la finalul textului, filmate într-o vineri seară. E ca o duminică dimineață în Constanța.

Craiova are o universitate care împlinește 70 de ani, un teatru cu arhitectură modernă, care găzduia, când l-am vizitat, un festival Shakespeare, care se întindea pe două săptămâni. Are parcare subterană în centru, grădină botanică și un stadion modern.

Ce au în comuna Constanța și Craiova? Muzica dată la maximum, de exemplu. Degeaba e frumos parcul, dacă muzica țigănească răsună nestingherită pe alei, de la o nuntă ținută în depărtare. Deși nu am văzut mizerie pe jos, spărgătorii de semințe nu au granițe și pot fi văzuți și acolo. Centrul vechi este reabilitate cu bani de la Guvern, circa 80 de milioane de lei. În Constanța, autoritățile locale nici măcar nu visează la o finanțare de acest gen.

Ce are Constanța în plus? Marea, în primul rând marea. Cei crescuți aici, la malul mării, se vor obișnui probabil greu într-un oraș aflat pe malul Oltului. Mai sunt și altele, cu siguranță.

Ce mi-ar plăcea să văd transpus din Craiova în Constanța: pasiunea aceasta pentru spații verzi și pentru curățenie. N-ar strica să avem parte și de traficul lor, deși acest lucru este imposibil într-un oraș turistic.

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
Mitshubishi
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.