FOTO VIDEO Grecii din Constanța și-au sărbătorit ziua națională prin muzică și dans

Ziua Greciei (4)

Comunitatea Elenă Elpis din Constanța a sărbătorit, printr-un spectacol de trei ore, de muzică și dans, Ziua Greciei.

Oficialități, membri ai comunității, dar și români, prieteni ai grecilor, s-au adunat, în număr mare, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, pentru eveniment. Printre ei președintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, reprezentanți ai Ambasadei Greciei în România, președintele comunității elene din Brașov, Lemonița Chiriac, primarul Constanței, Decebal Făgădău, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar General, Gabriela Bucovală, subprefectul Mustafa Levent Accoium, președintele Comunității Evreilor din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, Corina Martin, președintele Federației Asociaţiilor de Promovare Turistică din România.

Iată câteva din declarațiile lui Anton Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis din Constanța, omul fără de care acest eveniment nu ar fi existat.

”Ne bucurăm că prietenii noștri, constănțenii, vin să ne vadă în această zi deosebită. Știți istoria Greciei, că pe 25 martie s-a născut o altă Grecie, una modernă, ieșită de sub jugul otoman, care a renăscut precum pasărea Phoenix.”

 ”Cu bucurie anunțăm că am văzut în ultimul timp greci venind în Constanța, care și-au deschis afaceri. Să sperăm că vor rămâne lângă noi!”

 ”Sirtaki nu vom face anul acesta. Principalul motiv este acela că România marchează un moment omagial istoric, este Anul Centenarului Marii Uniri. Dar, la foarte scurt timp vom anunța că vom organiza un spectacol de anvergură cu actori de renume ai teatrului și ai scenei românești în Constanța. Să sperăm că în jurul datei de 1 septembrie. Vom încerca să facem retrăirea acelor evenimente cu rege, regină, tot ce înseamnă acei ani în care s-a făcut Unirea!”

Președintele comunității elene din Brașov a reamintit importanța Constanței pentru comunitatea elenă.

„Este o plăcere să ne aflăm pe meleagurile constănțene unde sufletele grecești bat de milenii. Ziua națională a Greciei este o zi sfântă. Prin urmare, încercăm să o cinstim cum se cuvine și să ne bucurăm de libertatea pe care poporul grec și-a dobândit-o. Grecii sunt aici de milenii și nu încetează a fi prezenți. Grecii, ca și românii, au trecut prin furtuni de-a lungul veacurilor. Cele două popoare nu și-au pierdut identitatea și nu au fost dominate de nimeni, decât temporar”, a declarat Lemonița Chiriac.

Președintele Uniunii Elene, Dragoș Gabriel Zisopol, a vorbit despre cum se sărbătorește Ziua Greciei în România, dar și despre rolul României în Revoluția greacă de la 1821.

„Revoluția de la 1821 și-a avut izvorul, plecarea, începutul, pe teritoriul Moldo-Valahiei. Iată de ce România și Grecia, Grecia și România sunt înfrățite și din punct de vedere al istoriei. Nimeni, niciodată, nu poate șterge de pe pergamentul istoriei comune al celor două state acest lucru.

Astăzi ne aflăm undeva într-un periplu extraordinar al manifestărilor dedicate Zilei naționale a Greciei. Am început în data de 17 martie, la Ploiești. Trebuie să îi mulțumesc președintelui Antoniadis pentru invitația călduroasă! Toate filialele grecești ale Uniunii Elene au câte un ansamblu membru al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO, adică performanță, din toate punctele de vedere! (…) Vă invit mâine, la Galați, pentru a sărbători și acolo Ziua națională a Greciei și, nu în ultimul rând, la mânăstirea Secu, pe 21 aprilie, să depunem coroane de flori.”, a spus Zisopol.

Declarațiile sale, în întregime, le puteți vedea în clipul de la finalul acestui articol, de la minutul 15.00.

Spectacolul, care a durat, cum spuneam, circa trei ore, s-a încheiat cu un dans la care au participat și mulți dintre cei care au fost spectatori. Oamenii s-au suit pe scenă și au dansat pe ritmurile muzicii grecești, împinși de la spate de bucuria de a trăi, specifică grecilor, de nostalgia depărtării de patria-mamă, de emoția de a petrece alături cu cei de-un neam.

Ziua nationala a Greciei este sarbatorita in data de 25 martie, comemorand ziua in care Grecia si-a castigat independenta fata de Imperiul Otoman in 1829. Razboiul de Independenta din Grecia a inceput in anul 1821 si a durat pana in 1828. De atunci, Ziua Independentei in Grecia este o sarbatoare nationala si este celebrata in fiecare an, in data de 25 martie. Mai multe despre acest eveniment puteți afla de pa pagina de internet a Comunității Elene Elpis, AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

DOCUMENT Protecția Consumatorilor Constanța a lansat un ÎNDRUMAR DE CONSILIERE pentru alimentația publică și comerț

sâm apr. 14 , 2018
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a lansat un ÎNDRUMAR DE CONSILIERE pentru unitati de almentatie publica, magazine alimentare si comert de mic detaliu stabil si ambulant, a anunțat Horia Constantinescu, șeful instituției. Mai jos puteți citi documentul. I. UNITATI DE ALIMENTATIE PUBLICA In conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr […]
horia constantinescu

V-ar putea interesa și: