FOTO VIDEO Grecii și-au respectat blazonul. Ziua Națională, sărbătorită printr-un spectacol deosebit în Constanța

Ansamblul de dans al comunității elene din Târgoviște, pe scena Casei de Cultură din Constanța


Comunitatea Elenă Elpis din Constanța a sărbătorit sâmbătă, Ziua Independenței Greciei (25 martie).

Ca în fiecare an, a fost organizat un spectacol de muzică și dans. Tot ca în fiecare an, am avut parte de surprize și de o sală plină.

Am remarcat prezența (și în acest an) a primarului Constanței, Decebal Făgădău, alături de soție, a inspectorului școlar general, Gabriela Bucovală, a președintelui comunității armene din Constanța, Liviu Merdinian. Au fost invitate și alte oficialități, care nu au onorat cu prezența evenimentul.

Pe scenă au urcat cei care iau cursuri gratuite de dans în cadrul comunității elene, grupul de copii mini-Elpis, un grup de dans din Târgoviște.

„Avem două sărbători naționale: 1 Decembrie și 25 Martie, pe care le slăvim și este păcat să nu o facem, pentru că trăim aici, simțim aici și cred că suntem, împreună, legați de orice și, mai ales, prin suflet”,a spus președintele comunității, Anton Antoniadis.

Secvențe din programul de dans al comunității din Târgoviște

Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un urias efort pentru scuturarea unei indelungate sclavii de 4 veacuri si restabilirea libertatii si demnitatii natiunii. Aceasta Revolutie, de 9 ani, a fost un sir nemasurat de lupte cu succesive victorii si infrangeri, cu toate grozaviile pe care le presupune un razboi, precum si un sir de evenimente politice si demersuri diplomatice

Războiul de independență al Greciei , cunoscut și ca Revoluția greacă a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 – 1829. Revoluționarii au beneficiat într-o etapă mai târzie a războiului de sprijinul unor puteri europene, iar Imperiul Otoman a fost sprijinit de vasalii săi, Egiptul și într-o oarecare măsură Vilaietul Tunisia.

În 1814 a fost  infiintata în Odesa organizația secretă Filiki Eteria. Obiectivul principal al Eteriei era renașterea Imperiului Bizantin cu capitala la Constantinopole, nu proclamarea unui stat independent elen, membrii Eteriei i-au propus să devină șeful organizației lui Alexandru Ipsilanti, care pe 6 martie 1821, a traversat râul Prut alături de susținătorii săi. Astfel putem spune ca Revolutia a inceput pe teritoriul Romaniei, insa Eteria, langa care au luptat si Padurii lui Tudor Vladimirescu, a fost înfrântă în cursul Bătăliei de la Drăgășani pe 19 iunie 1821.

Oficial, pe teritoriul Greciei de astazi, declanșarea revoluției a fost proclamată pe 25 martie 1821 la mănăstirea Agia Lavra de către arhiepiscopul de Patras, Germanos. Lozinca „Libertate sau moarte” a devenit simbolul revoluției. În tot Peloponezul, în nordul Greciei și în numeroase insule au izbucnit revolte antiotomane. data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a revoluției și este sărbătorită ca Ziua națională a Greciei.

Din perspectiva istorică pe termen lung, apariția statului independent grec a marcat unul dintre cele mai importante evenimente, care au dus în cele din urmă la disoluția Imperiului Otoman. Pentru prima oară în istoria Imperiului Otoman, un popor creștin aflat sub suzeranitatea otomană și-a cucerit independența, care a fost recunoscută de toate statele europene. Dacă, până în acel moment, numai națiunile numeroase, precum cea britanică, franceză sau germană, erau considerate demne să se bucure de dreptul la autodeterminare, revoluția grecilor a legitimat dreptul la existență a statelor naționale mici și a dat un imbold important mișcărilor naționaliste a popoarelor creștine aflate încă sub dominația otomană. Sârbii, bulgarii și românii au luptat în deceniile care aveau să urmeze pentru independența statelor lor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Prostia și nepăsarea ucid. Cazul stâlpișorilor de fier

Dum mart. 24 , 2019
O judecătoare de numai 35 de ani și-a pierdut viața în urma unui accident rutier. Moartea sa putea fi evitată. Femeia se afla pe un triciclu, alături de un polițist controversat. Acesta nu a oprit la stop și a fost lovit în plin de o mașină. Detalii AICI. Fără doar […]

V-ar putea interesa și: