FOTO/VIDEO România, pe podium la prestigiosul concurs internațional „Teza mea în 180 de secunde”

Veronica-Diana Hagi, câștigătoarea locului al treilea

Finala internațională a concursului de elocvență și de popularizare a științei „Teza mea în 180 de secunde” a avut loc la 27 septembrie 2018 la Universitatea din Lausanne, Elveția.

Destinat doctoranzilor, această competiție își propune să pună în valoare abilitățile de comunicare și pasiunea lor pentru cercetare, printr-un eveniment distractiv deschis publicului larg.

Selectați ca urmare a competițiilor organizate în mai multe țări, cei 18 finaliști provin din Belgia, Benin*, Bulgaria*, Burkina Faso*, Camerun*, Canada (Quebec), Coasta de Fildeș*, Egipt*, Franța, Gabon*, Liban*, Madagascar*, Maroc, Republica Democrată Congo*, România*, Senegal*, Elveția și Tunisia*. Ei au avut la dispoziție nu mai mult de trei minute fiecare pentru a-și prezenta publicului larg (mai mult de 650 de persoane prezente în sală și sute de persoane care au urmărit de la distanță prin difuzarea live pe Facebook) obiectul cercetării lor. Laureații au reușit să convingă juriul prin talentul lor oratoric, prin acuratețea, eficacitatea și calitatea prezentării lor.

Lucrările de doctorat vizează, printre altele, modalități inovatoare de a salva lumea de cancer și de diabetul de tip II, de a elimina gazul metan emis de rumegătoare, tăcerea în teatru, modalități de a capta energia cutremurelor.

Juriul a fost format din personalități ale mass-media, ale societății civile și ale lumii academice și a fost condus de Micheline Anne-Marie Calmy-Rey, președinte al Confederației Elveției între anii 2007 și 2011.

Micheline Anne-Marie Calmy-Rey, ex-președinte al Confederației Elveției, pe scena MT180 din Lausanne

Juriul a atribuit trei premii:

Premiul I (1500 €): D-na Geneviève ZABRÉ, Universitatea din Ouagadougou (Burkina Faso): « Utilizarea plantelor medicinale în lupta împotriva metanului emis de rumegătoare: cazul oilor »

Premiul al II-lea (1000 €): Dl. Philippe LE BOUTEILLER, Universitatea Grenoble Alpes (Franța): « Abordarea euleriană a lui Hamilton-Jacobi printr-o metodă discontinuă Galerkin în mediu anizotrop heterogen. Aplicarea imaginilor seismice »

Premiul al III-lea (750 €): D-na Veronica HAGI, Universitatea « Ovidius » din Constanta (România): « Biografia lingvistică, un instrument pedagogic plurivalent »

Premiul publicului (750 €) a fost decernat D-lui Philippe LE BOUTEILLER.

Invitat de onoare a fost Jacques Dubochet, laureat al premiului Nobel pentru chimie, în 2017, care și-a prezentat, în 180 de secunde, lucrarea pentru care a primit celebra distincție.

Pentru al patrulea an consecutiv, Agenția universitară a Francofoniei (AUF) este partener al concursului de popularizare a științei « Teza mea în 180 de secunde », care a devenit o rampă de lansare pentru tinerii doctoranzi francofoni de-a lungul anilor. În acest an, dintre cele 18 finale naționale organizate în întreaga lume, AUF a co-organizat 13 în Africa, Orientul mijlociu și Europa centrală și de est. AUF contribuie astfel la extinderea internațională a acestui important concurs și la deschiderea din ce în ce mai mare a acestuia către țările din sud, al căror număr a crescut constant din 2015.

Creat de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS) în 2012, concursul „Teza mea în 180 de secunde” este inspirat de concursul « The Three Minutes Thesis » lansat în 2008 la Universitatea din Queensland, Australia. În 2014, ACFAS a aderat la Centrul Național al Cercetării Științifice (CNRS) și la Conferința președinților de universități (CPU) din Franța, împreună cu Centrul Național pentru Cercetare Științifică și Tehnică din Maroc (CNRST) și cu Universitatea din Liège, în Belgia, astfel încât aceste instituții să organizeze concursul pe teritoriul lor și să participe la prima finală internațională organizată la Montreal. În 2015, AUF s-a alăturat comitetului internațional; a urmat apoi Elveția în 2016, cu Conferința universitară din vestul Elveției (CUSO).

Agenția universitară a Francofoniei și Ministerul Învățământului Superior, al Cercetării și al Inovării din Senegal vor organiza următoarea ediție a finalei internaționale « Teza mea în 180 de secunde », care va avea loc la Dakar, în Senegal, în data de 26 septembrie 2019.

Pentru mai multe informații și fotografii din timpul finalei: www.mt180.ch/finale-internationale-2018

Despre concurs a scris presa din întreaga lume. Puteți citi AICI articolul prestigiosului ziar francez Le Monde.

Evenimentul a fost transmis în direct și poate fi văzut, în întregime, mai jos.

uni


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO Maurer ar putea SĂ NU MAI CONSTRUIASCĂ toate apartamentele promise în Constanța

Dum sept. 30 , 2018
Venit cu surle și trâmbițe în Constanța, în urma unei campanii publicitare de amploare, planurile omului de afaceri Simon Maurer se clatină serios, la scurt tip de la sosire. Inițial, acesta a anunțat că va construi 3.500 de apartamente în ceea ce se dorea a fi unul dintre cele mai […]
Simon Maurer

V-ar putea interesa și: