FOTO VIDEO Momente inedite la prima ediție a „Sărbătorii Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene”

Prima ediție a „Sărbătorii Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene” s-a deschis oficial astăzi și a prilejuit câteva momente inedite.

Am fost la eveniment și i-am văzut împreună pe președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, și pe Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea. Trăim într-o regiune deosebită și colaborare dintre cele două consilii județene este binevenită. Au fost alături de ei și campionul Ivan Patzaichin, care îi așteaptă mâine pe copii pentru a le arăta cum se construiește o barcă, dar și Cătălin Ţibuleac, guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”, și Dan Jeacă, prefectul Constanței.

Oficialitățile au făcut un tur al târgului. Horia Țuțuianu a făcut cumpărături pentru acasă, a învățat să țeasă la un război tradițional și a împrumutat haina tradițională a unui cioban, spre deliciul asistenței. Dumitru Mergeani a fost foarte volubil și vesel, semn că s-a simțit bine în Constanța.

Au fost și momente artistice deosebite, care au culminat cu un concert foarte gustat al formației Pindu, care a fost acompaniată de dansatorii de la Iholu. Lumea a ascultat și, aromâni sau nu, a ținut ritmul.

Mai important însă este că „Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugarilor Dobrogeni” vă veți putea bucura de diverse activități culturale care au ca scop readucerea în prim plan a valorilor și tradițiilor populare, dar vă veți putea face și cumpărăturile.

„Prelucrarea lemnului și a pieilor, arta ceramicii și cea gastronomică sunt doar câteva din îndeletnicirile practicate pe aceste meleaguri, încă de pe vremea strămoșilor noștri.”, spun organizatorii.

Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene își propune să reînvie, în memoria constănțenilor, tradițiile, obiceiurile și valorile culturale dobrogene care stau la baza societății în care trăim astăzi. Astfel, în fiecare zi vor fi organizate pe lângă ateliere de pielărie și de obiecte din lemn din perioada romanilor și până în zilele noastre și ateliere de țesut, de torsul lânii și de cusut, dar și demonstrații culinare din bucătăria dobrogeană. Vom avea expuse și două cuptoare autentice, un cuptor de pâine realizat de către meșterii populari din Canlia și unul destinat arderii vaselor din lut, realizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. De asemenea, multiplu campion național și internațional la caiac-canoe Ivan Patzaichin, va organiza demonstrații de construit canotci și plimbări pe lacul Tăbăcăriei, cu aceste bărci tradiționale. Vă aștept, în număr cât mai mare, să ne bucurăm împreună de toate atracțiile oferite de această minunată sărbătoare.”

Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Totodată, cei care vor veni la acest eveniment vor putea achiziționa de la cei aproximativ 50 de producători prezenți diverse produse tradiționale romănești. De asemenea, constănțenii se vor putea bucura și de prezența cramelor de la care vor putea cumpăra cele mai alese sortimente  de vinuri din soiuri nobile, precum și tradiționalul must.

Evenimentul este organizat la Pavilionul Expozițional Constanța, iar atelierele organizate vor fi însoțite de un divers program artistic, pregătit special pentru aceste zile. Astfel, fiecare seară va fi încheiată de programe artistice susținute de ansambluri folclorice și de trupe și artiști recunoscuți la nivel național.

La eveniment a fost prezentă și controversata primăriță Mariana Gâju, din Cumpăna, care i-a invitat pe cei din delegația oficială la un tradițional șuberek și le-a înmânat tuturor o revistă groasă despre Cumpăna, pe care am observat că n-a citit-o nimeni.

Sărăbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene
Fotografie de grup la deschiderea Sărbătorii Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene

Evenimentul, aflat la prima ediție, este organizat de către Consiliul Județean Constanța în parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea, prin Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” Constanța, în perioada 19 septembrie – 22 septembrie 2019.

Programul complet al evenimentului îl puteți citi AICI.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Traian Băsescu nu a uitat-o pe Elena Udrea. Distracție și pupături. Relația cu Theodor Paleologu. „Udrea este o porumbiță”

Sat Sep 21 , 2019
Traian Băsescu a fost invitat la botezul fetei Elenei Udrea, care a avut loc la un club de fițe din București. Printre primii invitați sosiți la local au fost Traian Băsescu și soția lui. Paparazzi WOWbiz.ro au surprins în exclusivitate imaginile momentului, intrarea lui Traian Băsescu în local și întâlnirea […]