FOTO VIDEO „Tăticul meu frumos, să vii acasă sănătos!” Eforturi disperate pentru a găsi pescarii dispăruți de 48 de ore. Sunt căutați cu elicoptere, vapoare și zeci de oameni

operatiune de cautare pe mare
Un marinar se uită cu binoclul în speranța că va vedea barca celor dispăruți

În aceste zile are loc o misiune disperată și emoționantă de salvare a unor pescari dispăruți de miercuri, 6 martie, pe Marea Neagră. Sunt căutați cu elicoptere, ambarcațiuni și zeci de oameni.

Cei trei au ieșit pe mare în zona 2 Mai, în jurul orei 14.00. La ora 20.30, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă Constanța au fost informați că aceștia nu au mai ajuns la mal și nu pot fi contactați. Imediat, două nave ale Grupului de Nave Mangalia au plecat în căutarea lor. Au fost anunțați și bulgarii, care au dat o mână de ajutor. Fără niciun rezultat, din păcate.

Joi, zece nave și trei elicoptere din România și Bulgaria au parcurs sute de mile/kilometri pentru a-i găsi. Au ajutat și bulgarii, din nou, pentru că familia susţine că telefonul unuia dintre pescari a avut semnal şi a emis în zona Durankulak, din Bulgaria. N-au avut noroc. Un elicopter de la RAS Tuzla a zburat 2 ore și 40 de minute, în care a acoperit 50 de NM pe mare, 70 mile pătrate (2.400 kilometri pătrați), de la granița de sud până la travers epava Costinești, dar nu a fost găsit niciun indiciu al poziției ambarcațiunii.

Nimeni nu a renunțat însă la căutări, ba dimpotrivă, acestea s-au intensificat. Forțele Navale Române au executat vineri, 8 martie, o misiune de căutare și salvare cu elicopterul Puma Naval 141, a cărui intervenție a fost solicitată de Centrul maritim de coordonare a acțiunilor de căutare și salvare de vieți omenești pe mare din cadrul Autorității Navale Române (MRCC), a decolat de pe Aerodromul Tuzla, la ora 14.15, și a revenit în baza aeriană în jurul orei 17.00.

Imagini de pe mare și din aer, din timpul operațiunilor de salvare

În plus, șeful Statului Major al Forțelor Navale, Alexandru Mîrșu, a ordonat corvetei „Contraamiral Eustațiu Sebastian” (Cvt-264), care se întorcea spre Portul Militar Mangalia după participarea la un exercițiu multinațional, să se alăture operațiunilor de căutare-salvare, cu misiunea de a căuta persoanele dispărute în raionul cuprins între Tuzla și Vama Veche, până la limita apelor teritoriale ale României. După încheierea misiunii, nava militară a acostat la Mangalia în jurul orei 17.00.

De asemenea, Inspectoratul General de Aviație a informat că elicopterul EC 135 nr.290, dotat special cu FLIR (sistem electro-optic de observare pe timp de zi și noapte), flotoare pentru zborul deasupra mării, NVG, etc. a fost implicat în operațiunile de căutare.

Intervenția Forțelor Navale Române s-a desfășurat conform procedurilor şi a Planului de cooperare dintre Ministerul Apărării Naţionale şi autorităţile civile, privind intervenţia în situaţii de urgenţă.

Toate eforturile au fost, din păcate, zadarnice, cel puțin până acum.

Cei trei pescari dispăruţi se numesc Vasile Pârvu, Călin Cristin şi Gheorghe Stănică. Gheorghe Stănică, cunoscut drept Călin de către apropiaţi, este patronul cherhanalei din 2 Mai și consilier local PSD în Limanu.

Gheorghe Stănică
Gheorghe Stănică

Fiica lui Călin Cristi a postat un mesaj emoţionant pe Facebook.

„Tăticul meu frumos, să vii acasă sănătos! Doamne, ai grijă de el te rog ,de toți să vină sănătoși acasă! Te iubim enorm!”, a scris fiica acestuia.

UPDATE. Vineri, la ora 18.30, conform dispoziției MRCC, mijloacele de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă încetează căutările celor 3 pescari dispăruți în data de 06.03.2019. Reprezentanții MRCC spun că vor relua căutările sâmbătă, începând cu ora 7.00.

UPDATE 9 martie, ora 08.50. MRCC Constanța a solicitat reluarea căutărilor celor 3 pescari dispăruți, cu două mijloace de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă. Una dintre cele două nave ale urmează să plece din baza curând, iar prima deja a iesit.

Serviciul MRCC este responsabil de îndeplinirea atribuţiilor ANR cu privire la coordonarea activităţilor de căutare şi salvare de vieţi omeneşti pe mare, precum şi de îndeplinirea atribuţiilor cu privire la protecţia apelor navigabile împotriva poluării de către nave, în zona de responsabilitate a Centrului Maritim de Coordonare.
Zona de responsabilitate a Centrului Maritim de Coordonare este reprezentată de apele maritime interioare (inclusiv a porturilor), Canalul Dunare – Marea Neagră, căile navigabile ale Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă.

Sursă video: Garda de Coastă/Inspectoratul General de Aviație


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Zbor Paris – București operat de un echipaj 100% feminin, de 8 martie

vin mart. 8 , 2019
Air France România a marcat Ziua Internațională a Femeii printr-un zbor operat 100% de un echipaj feminin. Astfel, în data de 8 martie 2019, zborul Air France AF 1888 Paris – București a avut-o la manșă pe căpitanul Isabelle de Bove, căpitan al companiei aeriene Air France pe aeronavele Airbus […]

V-ar putea interesa și: