Constanța este un oraș distrus de cei care l-au condus. Radu Mazăre și gașca lui l-au distrus cu totul și iremediabil, cel puțin din punct de vedere urbanistic. Și ceilalți au pus însă umărul. Decebal Făgădău și echipa sa, pentru că continuat să acorde autorizații de construire controversate, actuala echipă, Felicia Ovanesian – Vergil Chițac – Ionuț Rusu – Florin Cocargeanu – despre care am scris destul și nu voi intra acum în detalii, dar chiar și foști primari. Îmi aduc aminte cum de Corneliu Neagoe, medicul care n-a știut administrație și care spune că a stat luni de zile închis în birou ca să învețe, dar a cărui fiică a obținut un apartament ANL într-o zonă râvnită a orașului.
Mai jos puteți vedea o fotografie care arată cu câtă nepăsare și/sau neputință este condus orașul acesta. Vedeți mai jos ceea ce ar fi trebui să fie trotuarul care duce la Școala Gheorghe Țițeica, în zona Flămânda, unde învață circa 1.500 de copii. Trotuar nu mai există, de fapt. În locul lui este curtea unei case. Mulți din cei 1.500 de copii, plus profesorii, sunt nevoiți să meargă pe stradă, printre mașini. Există un mic trotuar pe partea opusă, arhiplin la orele de vârf, pe care mai reușesc să urce și șoferii unor mașini 4X4 care nu dau doi bani pe ce se întâmplă cu pietonii. Din fericire, zona este atât de aglomerată încât autoturismele nu pot merge cu viteză și până acum nu s-a produs nicio tragedie.

Am întrebat la primărie în anii trecuți, problema este recunoscută, dar nimeni nu știe exact cum a dispărut trotuarul. Și, evident, nimeni nu a luat nicio măsură pentru a rezolva problema. Evident că se poate rezolva, dacă se dorește.
Tot în zonă sunt niște garaje. Unele sunt folosite, din câte înțeleg, pe post de spații de depozitare. Primăria, care anunță reabilitări urbane, afirmă că nu le poate dărâma, pentru că au autorizație de construire emisă în urmă cu mai mulți ani. Și în acest caz, se poate face ceva, dacă se dorește. Ar trebuie însă ca cineva să-și bată capul cu asta, și nu cu închirierea, cu un milion de euro, a unor luminițe de Crăciun, excursii cu cazări de lux în America sau Grecia sau mai știu eu ce chestiuni la fel de „urgente”.
Statul român a simplificat mult, în urmă cu circa patru ani, procedura în ceea ce privește exproprierile de utilitate publică, în 2017 sau 2018. „Pentru două categorii largi este extraordinar de simplu în momentul de față să faci expropriere. Cele două categorii sunt străzi și spații verzi. Trebuie să ai un studiu de fezabilitate aprobat, ai două luni să notifici pe toată lumea.”, spun chiar specialiștii angajați de primărie să actualizeze PUZ-uri.
Am adus situația la cunoștința primăriei pe vremea administrației Făgădău – Babu – Răsăuțeanu. Nu s-a întâmplat nimic, evident. Acum mi-e și frică să mai fac vreun demers. În urmă cu trei luni am anunțat, prin aplicație Sesizări Constanța, despre existența unui câine fără stăpân care își făcea veacul, nevoile și programul de lătrat nocturn în zonă. Primăria a spus că se rezolvă într-o zi. Acum sunt mai mulți câini. Și nu e singura cerere care apare ca rezolvată deși nu s-a mișcat un deget.
Se mai poate schimba ceva în oraș? Punctual se poate, dacă se dorește. Ca în cazul de față. Fundamentul nu se va schimba însă nimic. Un urbanist excelent, Ionică Bucur, vorbea, în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism, despre „urbanismul primului venit”. Este un fenomen care s-a petrecut la noi. Cel care avea o bucată de teren a primit autorizație pentru construirea unor imobile, cei care au teren lângă nu mai pot primi, pentru că nu mai pot respecta legea (de exemplu, retragerile). Cu alte cuvinte, dacă cineva a trântit un bloc lângă terenul tău, de multe ori nu îl mai poți folosi la nimic. Chiar și o parcare e greu să faci.
Cum spuneam însă, în situații punctuale există soluția exproprierii de utilitate publică. E important să ai un parc lângă o școală? Sau un trotuar pe care să ajungă și să plece în siguranță de la școală mii de copii?
Vă recomandăm și: