Francezii de la Naval Group și Șantierul Naval Constanța vor construi corvete pentru armata română

Corvetă de tip Gowind® 2500 livrată de Naval Group armatei egiptene în anul 2017 (foto: www.naval-group.com)

Francezii de la Naval Group și Șantierul Naval Constanța au obținut contractul pentru construirea de corvete multifuncționale pentru armata română.

Romtehnica SA a comunicat, marți, faptul că licitația pentru corvete multifuncționale a fost câștigată de compania franceză Naval Group. Decizia a fost luată pe fondul retragerii contestației depuse de compania italiană Fincantieri.

„Vă facem cunoscut că în urma finalizării procesului de evaluare a ofertelor finale depuse în cadrul procedurii specifice pentru atribuirea acordului – cadru de furnizare a produsului Corvetă multifuncțională, oferta dumneavoastră a fost declarată câștigătoare. (…) Având în vedere că achiziția se realizează din fonduri publice, vă informăm că autoritatea contractantă intenționează să facă public prețul total al ofertei câștigătoare.”, se arată în documentul citat, conform G4media.ro.

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost competitorii în licitaţia organizată de statul român. Conform informațiilor confirmate parțial de ministrul Gabriel Leș, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).

Procedura a fost întârziată vreme de mai multe luni din cauza mai multor proceduri administrative sau în Justiție. La începutul anului 2019, Ministerul Apărării Naţionale (MapN) a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale și a sesizat Parchetul Militar, arătând că există „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Între timp, dosarul a fost declinat la DNA.

Pe data de 8 iunie, Ministrul Apărării, Gabriel Leş, l-a eliberat din funcţie pe Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, după ce analiza privind înzestrarea a arătat „necesitatea relansării şi reenergizării” managementului. Din câte se pare, Andrei Ignat ar fi fost un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, și a fost implicat în blocarea licitației pentru corvete, al cărei câștigător urmează să fie anunțat în perioada următoare.

Șantierul Naval Constanța este deținut o de firmă din insulele Marshall controlată de omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu și soția.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.