Franța, unul din cei mai importanți parteneri economici ai României. Ce spun cifrele

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri seară, la Gala Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceze din România, că 4.150 de companii cu capital majoritar francez au creat peste 125.000 de locuri de muncă directe pe piaţa românească și că Franța se află pe locul al treilea în topul invesitițiilor străine directe.

„Anul acesta, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză aniversează 26 de ani de activitate în România. Importanţa dumneavoastră se regăseşte în activitatea celor 4.150 de companii cu capital majoritar francez, a căror cifră de afaceri cumulată însumează 18 miliarde de euro. Capitalul francez a creat peste 125.000 de locuri de muncă directe pe piaţa românească”, a transmis premierul.  

Nicolae Ciucă apreciază „faptul că Franţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României, deţinând, aşa cum a menţionat şi domnul consilier prezidenţial, locul 3 la exporturi şi locul 7 la importuri. Locul 3 este deţinut de Franţa şi în clasamentul investitorilor, cu investiţii de 8,7 miliarde de euro, reprezentând aproape zece la sută din totalul investiţiilor străine directe”, a mai transmis Ciucă.  

Acesta a salutat contribuţia dumneavoastră la dezvoltarea economiei româneşti. 

„Mă bucur să constat că parteneriatul strategic dintre România şi Franţa are o componentă economică importantă pentru ambele ţări. Pentru Guvernul României, Camera Franceză de Comerţ reprezintă un partener de dialog important şi, cu ocazia acestei gale aniversare, vreau să vă mulţumesc pentru deschiderea spre discuţii transparente legate de oportunităţile de investiţii şi dezvoltare oferite de România. Doresc să menţionez că, de la preluarea mandatului, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii CCIFER, ultima în urmă cu câteva zile. Apreciez dialogul cât de poate de consistent pe probleme economice şi aspecte ale mediului de afaceri din România, cum de altfel şi dumneavoastră sunt convins că apreciaţi deschiderea şi importanţa pe care Guvernul României le acordă partenerilor care doresc să investească în ţara noastră, precum şi cadrul fiscal pe care România îl asigură dezvoltării unui mediu de afaceri consistent”, a mai transmis premierul.  

Acesta susţine că ţara noastră reprezintă o destinaţie de luat în seamă pentru transferarea investiţiilor franceze atât din zona de conflict, cât şi din zone mai îndepărtate, pentru creşterea rentabilităţii proiectelor. 

„Deşi traversăm crize multiple, cu implicaţii la nivel global, am reuşit să asigurăm stabilitate şi predictibilitate pentru politicile fiscale. Prin măsurile pe care le-am luat, am reuşit să câştigăm încrederea investitorilor, a dumneavoastră, încredere care s-a tradus prin creşterea investiţiilor străine directe cu 43,7% în primele 7 luni ale anului, ajungând la cifra de 5,5 miliarde euro. Prin politicile publice şi fiscale adoptate, precum şi prin creşterea investiţiilor la cel mai mare nivel din ultimii 32 de ani, am demonstrat că suntem dedicaţi proiectelor de dezvoltare şi modernizare a României şi că avem uşa deschisă pentru investiţii solide, de viitor, regăsite în proiectele şi reformele finanţate din fondurile europene, atât prin Cadrul financiar multi-anual, cât şi prin PNRR”, a mai afirmat premierul.  

Acesta anunţă cele mai bune măsuri pentru a crea un climat de afaceri cât mai atrăgător pentru oamenii de afaceri.  

„În acest sens se înscrie şi procesul de aderare la OCDE, care ne va ajuta să aliniem sistemul administrativ şi funcţionarea mediului de afaceri la regulile celor mai puternice economii din lume. Deja valorificăm şi integrăm în legislaţia naţională expertiza Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică îndreptată spre transparenţă, digitalizare şi reducerea birocraţiei. Sunt măsuri aşteptate de mediul de afaceri şi pe care noi ne-am angajat deja să le implementăm. La fel de aşteptată de mediul de afaceri este şi aderarea României la Spaţiul Schengen, un obiectiv important pentru ţara noastră, încă din momentul aderării la UE. Mulţumim Franţei pentru sprijinul acordat în realizarea acestui obiectiv şi pentru susţinerea directă anunţată de preşedintele Macron cu ocazia vizitei din luna iunie în ţara noastră. România este astăzi o ţară sigură, capabilă să aibă un rol activ în regiune şi în lume, alături de prietenii şi aliaţii săi. Prezenţa militarilor francezi în ţara noastră confirmă soliditatea deciziei noastre de a ne apăra împreună valorile comune”, a adăugat premierul.  

Potrivit acestuia, după aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, procesul de aderare la OCDE, aderarea la Spaţiul Schengen sunt obiective importante de ţară pe care ni le-am asumat şi pentru realizarea cărora facem eforturi intense la nivelul tuturor instituţiilor.  

„Şi sunt sigur că, împreună cu dumneavoastră, aşa cum am demonstrat până acum, putem să îndeplinim aceste obiective. De asemenea, vă asigur că toate aceste eforturi vor da rezultate pentru că atunci când ne asumăm proiecte importante pentru viitorul ţării, reuşim să le ducem la capăt. Istoria recentă confirmă determinarea noastră de a realiza obiective majore pentru dezvoltarea României, pentru integrarea deplină în familia europeană”, a adăugat premierul.  

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis la acest eveniment un mesaj în care a vorbit despre situaţia economică globală.

Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale. 

”Bunele relaţii între state sunt reflectate, într-o măsură semnificativă, de rezultatele cooperării economice. Din această perspectivă, între România şi Franţa a existat dintotdeauna un parteneriat autentic,  constructiv şi durabil. Franţa ocupă locul trei în clasamentul partenerilor comerciali ai României şi primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii cu care România înregistrează o balanţă comercială excedentară”, a transmis preşedintele.  

Potrivit acestuia, în anul 2021, exporturile României în Franţa au depăşit 4,7 miliarde de euro, în timp ce importurile au fost în valoare de 4,1 miliarde de euro. 

”Cooperarea franco-română se remarcă şi în plan investiţional: Franţa este al treilea investitor în economia românească, cu investiţii care se apropie de 9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 10% din totalul investiţiilor străine directe din economia României. Agricultura, comerţul şi serviciile financiar-bancare au atras, în ultimii 30 de ani de relaţii bilaterale, aproape 90% din volumul investiţiilor franceze în România”, a mai afirmat Klaus Iohannis.  

Potrivit acestuia, ”reprezentativ pentru interesele investiţionale franceze rămâne sectorul agricol, al cărui procent din totalul investiţiilor depăşeşte semnificativ 50%, iar acest sector se remarcă şi printr-un portofoliu distinct la nivelul organizaţiei dumneavoastră”.  

”Traversăm cu toţii o perioadă de crize fără precedent, generate de pandemia de COVID-19 şi accentuate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cu efecte predominante în plan economic, financiar şi social. Pe măsură ce provocările se diversifică, a devenit evidentă nevoia de consolidare a relaţiilor bilaterale, de susţinere reciprocă şi solidaritate la nivel comunitar. Dincolo de cifre şi statistici, relaţia bilaterală franco-română înseamnă tradiţie, dar şi noutate. Cooperarea în plan economic a fost şi continuă să fie intens susţinută de iniţiative, demersuri, interese şi viziuni comune, cu rezultate foarte bune pentru ambele părţi. Parteneriatul Dacia-Renault este cel mai ilustrativ exemplu în privinţa longevităţii relaţiilor economice bilaterale”, a mai afirmat preşedintele.  

Acesta şi-a exprimat încrederea că perspectivele de dezvoltare, îndeosebi pe direcţia tranziţiei verzi şi a transformării digitale, vor crea noi oportunităţi de colaborare, cum ar fi, spre exemplu, în domeniul energiei nucleare civile, unde experienţa Franţei este deosebit de importantă în plan european şi internaţional. 

”Contextul geopolitic şi economic actual accentuează riscurile la adresa securităţii energetice, iar deciziile privind stabilitatea şi rezilienţa sectorului energetic devin cruciale pentru competitivitatea economică a Uniunii Europene în plan global. Suntem cu toţii conştienţi de importanţa schimbărilor climatice, ale căror efecte le resimţim inclusiv la nivel individual. Ne dorim să beneficiem de o tranziţie sustenabilă la o economie mai prietenoasă cu mediul, dar trebuie să beneficiem şi de politici care să imprime un parcurs gradual şi care să ţină cont de specificul statelor membre”, a mai transmis preşedintele.  

Acesta afirmă că relaţiile bilaterale şi cooperarea franco-română în domenii precum energie, agricultură, industria auto, aeronautică sau transporturi reprezintă un catalizator important pentru dezvoltarea economiilor noastre. 

”Conjunctura economică actuală, caracterizată de rate record ale inflaţiei, dar şi de riscuri de securitate, trebuie gestionată cu atenţie, curaj şi hotărâre, atribute care au definit dintotdeauna şi relaţiile noastre bilaterale. Astăzi, în ciuda războiului din vecinătate, România rămâne o destinaţie de investiţii atractivă. Peste 50% din investitori privesc cu interes spre economia românească, iar peste 40% dintre aceştia îşi îndreaptă atenţia către lanţurile de aprovizionare sau sectorul logistic”, a mai afirmat preşedintele.  

”Am convingerea că modelul de cooperare franco-română, unul de succes şi cu beneficii de ambele părţi, se poate dovedi de bun augur, inclusiv în privinţa proiectelor de investiţii prevăzute în PNRR. În paralel, trebuie continuată colaborarea în domeniile cu potenţial deja confirmat, inclusiv pentru asigurarea unei tranziţii echilibrate şi eficiente la economia viitorului”, a adăugat acesta.  
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu investitori români în America: „Poate ştiţi, poate nu ştiţi, am lansat acum câţiva ani un program naţional care se numeşte România Educată”

Fri Sep 23 , 2022
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu antreprenori români din Silicon Valley, cărora le-a vorbit despre programul „Români Educată” și le-a cerut să transmită cheia succesului pentru pentru România. „Nu am niciun fel de lecţii să vă dau, dar poate aveţi dumneavoastră unele lecţii care ne-ar folosi. Sunteţi oameni de […]

V-ar putea interesa și: