Fugarul Alexander Adamescu, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi mituit doi judecători

alexander adamescu mandat arestare

Alexander Adamescu, aflat în procedură de extrădare din Marea Britanie în baza unui mandat european de arestare, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru că ar fi mituit cu peste 20.000 de euro doi judecători de la Tribunalul București. Dosarul lui Adamescu a fost trimis spre judecare tot la Tribunalul București.

”Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România”, spune DNA.

„În aceste condiții, în paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, în cauză s-a solicitat autorităților britanice, prin comisii rogatorii (asistență juridică reciprocă în materie penală), aducerea la cunoștință a calității de inculpat și a drepturilor și obligațiilor pe care i le conferă această calitate. Deși s-au făcut demersuri repetate pentru a i se aduce la cunoștință, prin intermediul avocatului britanic ales, conținutul cererilor de comisie rogatorie, inculpatul a refuzat să se întâlnească cu reprezentanții autorităților britanice pentru a lua la cunoștință calitatea de inculpat, drepturile și obligațiile aferente”, potrivit procurorilor anticorupție.
DNA îl acuză pe Bogdan Alexander Adamescu de faptul că în cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu (decedat în 2017) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era tatăl inculpatului.

În cursul anul 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizii definitive de condamnare față de cei doi judecători și față de Dan Adamescu, aceștia fiind trimiși în judecată într-un dosar separat.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că a discutat cu ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, despre repatrierea fugarilor Alexander Adamescu și Puiu Popoviciu, aflați în Marea Britanie. Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu are o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa”, în timp ce pe numele omului de afaceri Alexander Adamescu Curtea de Apel București a emis în 6 iunie 2016 un mandat de arestare, fiind cercetat de DNA pentru două infracțiuni de dare de mită.

Alexander Adamescu este fiul răposatului Grigore Adamescu. Familia sa deține mai multe afaceri, printre care se numără cotidianul România liberă, hotelul Rex din Mamaia, magazinul Unirea din București, dar și firma Megaconstruct, care furnizează gaze în Mangalia.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.