Fum negru deasupra litoralului în urma exploziei ucigașe de la Petromidia. Garda de Mediu încă face analize

În data de 02.07.2021, în jurul orelor 12:15 s-a produs un incendiu la Instalația de Hidrofinare Petrol Motorina din cadrul Rafinăriei Rompetrol. Instalația face parte din obiectivul SEVESO, încadrată în categoria amplasamentele de nivel superior, conform prevederilor Legii nr. 59/2016, a anunțat Garda de Mediu Constanța.

„Cauzele producerii incidentului nu sunt cunoscute, posibilă defecțiune la elemente din instalație. La locul producerii incidentului a fost degajat fum negru, direcția de propagare inițială fiind spre lacul Corbu.”, au precizat reprezentanții instituției.

Conform informațiilor transmise de către laboratorul APM Constanța, stațiile fixe de monitorizare a calității aerului amplasate în localitatea Năvodari au înregistrat valori crescute fără a se atinge valorile limita (pentru evacuare populație).

„APM Constanța a prelevat probe COV la limita instalației și la limita amplasamentului rafinariei. Pana la aceasta ora nu au fost emise buletinele de analiza.”, a precizat conducerea instituției.

Incendiul a fost lichidat la ora 15:15, rafinăria fiind în procedura de oprire controlata.

Filmul evenimentelor

Explozia s-a produs la 12.15.

În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum.

Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident.

Bilanțul final al victimelor este de 6 persoane, astfel: 2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută a fost găsită decedată.

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puțin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, iar echipajele de intervenție acționează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere.

Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat cu următoarele mijloace de intervenție :

  • 14 autospeciale de stingere cu apa și spumă;
  • 3 Autocamioane de intervenție;
  • 4 motopompe de mică și mare capacitate;
  • 1 autospecială CBRN;
  • 1 autospecială transport victime multiple;
  • 1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă;
  • 6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;
  • 6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2);
  • 2 elicoptere SMURD.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași, ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița, ISU Tulcea, ISU Brăila.

Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 16:20.

Totodată, în scop preventiv, pentru informarea promptă a cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție a fost trimisă o avertizare prin sistemul RO-ALERT.
Dată fiind manifestarea incendiului cu degajări mari de fum, în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reiterăm faptul că în toată această perioadă, siguranța cetățenilor nu a fost pusă nicio clipă în pericol.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Facebook, și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.