Garda de Coastă a participat la exercițiul SARPOL 2018


În perioada 05-06.06.2018, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, a participat cu forţe şi mijloace de mobilitate navală și terestră la “Exercițiul comun de antrenament pentru căutarea și salvarea de vieți omenești pe mare și răspuns la poluare marină cu hidrocarburi”, SARPOL 2018, activitate organizată de către Autoritatea Navală Română.

Exercițiul s-a desfășurat sub coordonarea Ministerului Transporturilor prin Autoritatea Navală Română pentru acțiunile de căutare şi salvare, respectiv răspuns la poluare pe mare și a Ministerului Afacerilor Interne prin Direcția Generală Management Operațional, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru acțiunile de căutare şi salvare, respectiv răspuns la poluare marină la ţărm.

Scopul acestui eveniment a fost de a testa capacitatea de reacție a instituțiilor statului, de a interveni în acțiunile de salvare de vieți omenești pe mare, precum și în situațiile de poluare marină.

La prima secvenţă a exercițiului, care a verificat capacitatea de răspuns la poluare marină, a fost convocat Comandamentul Operativ de Depoluare Marină (CODM), sub coordonarea prefectului județului Constanța care a aprobat punerea în aplicare a Planului Național de pregătire, răspuns și cooperare în caz de poluare marină cu hidrocarburi. Garda de Coastă a participat cu polițiști de frontieră și nava amiral a Poliției de Frontieră Române “Ștefan cel Mare” – MAI 0201, alături de celelalte instituții cu atribuții în gestionarea acestei problematici.

Cea de-a doua secvenţă a exerciţiului, pentru căutarea și salvarea de vieți omenești pe mare, s-a desfășurat sub coordonarea Autorității Navale Române, în conformitate cu Planul de cooperare privind intervenția unitară, în situații de urgență, pentru căutarea și salvarea vieții omenești pe mare. Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, a participat cu mijloace de mobilitate navală de supraveghere, patrulare și intervenție constând în: nava Ștefan cel Mare – MAI 0201şi nava SHALDAG MK IV cu echipajele aferente pentru răspuns la acțiunea de salvare în zona Constanța, precum şi alte două nave și echipajele aferente în zona Sulina.

În continuarea exercițiului s-a simulat gestionarea unui aflux masiv de imigranți, ocazie cu care s-a activat Centrul de integrare a activităților de control la trecerea frontierei de stat, de protecție a sănătății publice și de clarificare a situației străinilor care se prezintă la frontieră, în baza OUG 53/2015, sub coordonarea Poliției de Frontieră unde s-a urmărit modalitatea de acțiune în comun a tuturor reprezentanților instituțiilor cu atribuții specifice conform Planului de măsuri în cazul apariției la frontiera de stat a României, a unui aflux masiv de imigranți.

sarpol

Cu această ocazie a fost testată capacitatea de coordonare, intervenție și comunicare între forțele participante, care potrivit competențelor, se implică în gestionarea unor astfel de situații.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

BREAKING NEWS Simona Halep s-a calificat în finala Roland Garros

Thu Jun 7 , 2018
Simona Halep s-a calificat în finala de la Roland Garros. Constănțeanca a învins-o cu 6 -1, 6 – 4 pe G. Mugurza, din Spania, după e evoluție excelentă. Simona Halep, numărul 1 mondial şi principala favorită la Roland Garros, a declarat pentru L’Equipe, înaintea turneului, că se simte mai bună […]