Geanina și parlamentarii

După ce a terminat școala generală, în comuna Mihail Kogălniceanu, familia Geaninei a avut de făcut o alegere grea. O puteau înscrie pe fata lor de 14 ani la liceul din localitate sau, având în vedere că învăța bine și avea talent la limbile străine, o puteau duce la un liceu de specialitate din municipiul Constanța.

Împreună au optat pentru cea de-a doua variantă.

Din prima zi de școală, Geanina a fost nevoită să facă naveta. Aproape o oră dus, aproape una întors. Luni, marți, miercui, joi, vineri. În fiecare săptămână. La început a fost greu, mi-a spus, într-o emisiune la Dobrogea TV, dar acum s-a obișnuit. Eu cred că îi este în continuare greu. Ajunge și la 21.30 acasă. Pentru un copil de 14 ani, nu e ușor. Eu, ca părinte, aș sta cu siguranță cu inima la gură până aș vedea-o intrând în casă.

Nici condițiile nu sunt cele mai bune. Compania de transport, Transevren, folosește autocare vechi.

Altceva vroiam să spun, de fapt. Geanina plătește acestei companii 240 de lei pe lună pentru transport. Dacă e mult sau puțin, nu știu. Știu însă că salariul mediu al unui constănțean este de 1.805 lei. Dacă ai doi copii și numai transportul lor te costă 480 de lei, începi să ai o problemă financiară.

Până acum câțiva ani, statul deconta integtral transportul elevilor. Din 2013, nu se mai decontează decât o parte din acești bani, printr-o hotărâre de Guvern. Eleva despre care vorbim își plătește integral abonamentul și liceul îi returnează, după circa o lună, 72 de lei. Legea educației prevede că elevii care învață în alte localități trebuie să primească bani de transport. Din 2013 însă, suma aceasta a fost, cum spuneam, plafonată, la 23 de lei pe 3 kilometri plus 2 lei pentru fiecare km în plus. Motivul invocat: să nu își umfle transportatorii conturile. Ce s-a întâmplat de fapt: transportatorii au practicat aceleași prețuri, iar diferența de bani este suportată de părinții elevilor.

Ne mai mirăm de ce avem abandon școlar? Mulți părinții din mediul rural își trimit copilul la muncă, nu la școală, pentru că nu au bani. Bani de transport, de haine, de manuale, etc.

Statul îi condamnă pe acești copii la o viață de ignoranță și sărăcie.

Nu am auzit NICIUN parlamentar protestând împotriva acestei hotărâri de Guvern. I-am văzut însă pe toți acceptând pensii speciale. Da, pe toți. Și PSD, și PNL au fost de acord, numai că unii și-au asumat votul final, alții nu. Sute de mii de euro vor îngroșa conturile deputaților și senatorilor. Pentru un mandat, vor primi 1.200 de lei în plus la pensie, în fiecare lună.

Familia Geaninei, care plătește 240 de lei pe lună pentru ca ea să ajungă la liceu, va achita o parte din aceste pensii speciale ale parlamentarilor.

Le recomand public parlamentarilor de Constanța să găsească un astfel de caz și să achite din buzunarul lor diferența dintre cât plătește un elev și cât i se decontează. Până când vor vota revenirea la decontarea integrală a transportului elevilor din alte localități. Ar fi un minim gest cu care să compenseze lăcomia de care au dat dovadă când au acceptat să primească 1.200 de lună, pentru tot restul vieții lor de pensionar, în schimbul a 4 ani de tras targa pe uscat în Parlament

 

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.