George Cojocaru, Murfatlar: „Trebuie să stau cu ochii pe actuala majoritate PSD-ALDE din consiliu, pentru a nu mai trage un tun”

George Cojocaru: Ultimul tun al primarului din Murfatlar

Luni, 14 septembrie, va avea loc ultimul tun al primarului din Murfatlar, Valentin Saghiu, PSD. Asta susține George Cojocaru, candidatul PNL pentru funcția de primar.

Despre ce este vorba? Luni, 14 septembrie, deci cu mai puțin de două săptămâni până la finalizarea mandatului, primarul Valentin Saghiu a convocat o ședință extraordinară. Pe ordinea de zi sunt cinci puncte. Patru dintre ele au ridicat semne mari de întrebare pentru liberal. Acestea privesc două lucrări de investiții, și anume reabilitarea drumului comunal DC27, pe de o parte, și reabilitarea și modernizarea a 26 de străzi în localitatea Murfatlar, pe de altă parte. Primarul propune cofinanțarea de la bugetul local a categoriilor de cheltuieli, precum și aprobarea devizului general actualizat după încheierea contractelor de achiziție publică.

„Să obligi consiliu local viitor la asemenea cheltuieli ridică probleme de oportunitate, dar și de costuri.” spune George Cojocaru.

Acesta întreabă, retoric, ce lucrări sunt în plus, în condițiile în care documentația pentru proiectului celor 26 de străzi a fost depusă în martie 2020, iar data atribuirii contractului a fost 15 iulie 2020. Ce se putea schimba fundamentat din 15 iulie până la începutul lui septembrie? Contractul a fost suplimentat de la 14 la 19 milioane lei, din care 2.742.982,47 lei ar trebui să provină din bugetul local. Asta în condițiile în care bugetul local este de circa 18 milioane lei și cea mai mare parte este cheltuită pentru salarii.

Același lucru este valabil și pentru DC 27, pentru care documentația este din noiembrie 2019. Aici se cer în plus 889.073 de lei de la bugetul local. În proiectul de hotărâre, există și o explicație pentru acești bani. DE exemplu: consultanță – 11.900 lei, trotuare – 157.117 lei, parcări – 378.474 lei, comisioane, taxe, cote, costul creditului – 74.413 lei.

Lucrarea inițială a fost încredințată prin licitație. Dacă sunt adăugate lucrări noi, acestea fac obiectul unui nou contract și trebuie atribuite prin licitație. Trotuarele și parcarea sunt lucrări noi, deci ar trebui să fie efectuată o nouă licitație, în opinia liberalului.

„Chiar și acum, în plină campanie electorală, când ar fi trebuit să discutăm cât mai mult cu alegătorii, să le prezint proiectele noastre, trebuie să stau cu ochii pe actuala majoritate PSD-ALDE din consiliu, pentru a nu mai trage un tun. Nu ar fi primul. În decembrie anul trecut și-a mărit salariul. Apoi a renunțat la contractul pentru ridicarea topo pe motiv că nu sunt bani. Era un pas obligatoriu pentru a aduce gaze naturale în oraș. Peste câteva luni însă, a cheltuit o sumă de două ori mai mare pe panseluțe. Apoi, în consiliu local am blocat vânzarea a 10 ha teren intravilan cu prețul echivalent a lucrării de nocturnă pe stadion, adică100.000 euro.”, a declarat George Cojocaru.

Echipa de fotbal joacă în liga a V-a.

„Acum, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale, se dorește împovărarea bugetului cu un credit de peste 3,6 milioane de lei. Sunt problemele de oportunitate și legalitate”, a precizat George Cojocaru.

Despre problemele de legalitate am vorbit mai sus. În ceea ce privește oportunitatea, candidatul PNL spune că prioritățile orașului sunt altele. Printre ele, curățenia, locurile de joacă, centrele de colectare a gunoiului. Lucruri de care, spune liberalul, se va preocupa, dacă va ajunge primar.

Am solicitat încă de ieri un punct de vedere primarului din Murfatlar, pe care îl vom publica imediat ce îl vom primi.

Ce spune primarul Valentin Saghiu

I-am solicitat un punct de vedere, referitoare la cele de mai sus, primarului Valentin Saghiu, PSD. Iată ce spune acesta:

„Nu credeam ca dl fost primar care ar trebui sa aiba cat de cat experienta in administratia publica sa se gandeasca doar la interesele proprii, iar localitatea si cetatenii sa fie pentru el doar niste jucarii de campanie electorală. Aceste lucrari sunt finantate si licitate de catre MDRAP si Primaria M. Toate lucrarile sunt in desfasurare si necesita continuitate pentru binele localitatii!
La nivelul unității administrativ- teritoriale Murfatlar se află în desfășurare două obiective de investiții majore: Reabilitarea drumului comunal 27, ce leagă satul Siminoc de orașul Murfatlar și Reabilitarea și modernizarea unui număr de 26 de străzi din orașul Murfatlar.
Contractul de execuție lucrări pentru obiectivul de investiții privind reabilitarea drumului comunal 27 Siminoc s-a încheiat în data de 18 septembrie 2019, iar ordinul de începere s-a emis în data de 08.10.2019. Graficul de execuție se află în termen.
În ceea ce privește reabilitarea celor 26 de străzi din orașul Murfatlar, UAT a reziliat de plin drept contractul de execuție lucrări pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate de către SC TELOR INVEST SRL și a întreprins mai multe măsuri pentru reluarea lucrărilor. S-a întocmit expertiză tehnică, s-a actualizat proiectul tehnic, implicit devizul aferent investiției (aprobat prin HCL nr. 28/26.03.2020) și în cele din urmă s-a realizat procedura de achiziție publică pentru reluarea lucrărilor de construcție. Contractul de execuție lucrări s-a încheiat în data de 15.07.2020, cu termen de finalizare 31.12.2020.
În ambele cazuri, contractele de lucrări au fost încheiate respectând legislația achizițiilor publice în vigoare, iar graficele de execuție sunt în termen.
În ceea ce privește finanțarea acestor obiective de investiții, sunt categorii de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin Programul național de dezvoltare locală, de aceea aceste cheltuieli se vor suporta de la bugetul local.
Obligația beneficiarului UAT oraș Murfatlar, stipulată în contractul de finanțare este de a actualiza corespunzător devizul general, după încheierea contractelor de achiziție, de a-l aproba prin hotărâre de consiliu local și de a-l transmite către MDRAP Aceste contracte de finanțare, încheiate cu MDRAP, au și termene bine stabilite, respectiv, dacă cele 26 de străzi nu se finalizează până la sfârșitul anul 2020, riscăm să dăm banii înapoi Ministerului Dezvoltării.”Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cele mai puține cazuri de Covid-19 din ultimele 7 săptămâni

lun sept. 14 , 2020
În ultimele 24 de ore au fost înregistrare cele mai puține cazuri de Covid-19 din ultimele 7 săptămâni. Este vorba despre 692 de cazuri la nivel național. O valoarea mai mică s-a înregistrat ultima dată pe 20 iulie: 681. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.088.975 […]
covid-19

V-ar putea interesa și: