George Niculescu, Ministerul Energiei: „Cred că primele molecule de gaze extrase din Marea Neagră le vom avea în sistemul național de transport la sfârșitul anului”

george niculescu pnl

Gazele naturale din Marea Neagră vor fi extrase efectiv chiar până la finalul acestui an. Când anume, a spus secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu, în emisiunea Realitatea locală, la Dobrogea TV.

„Cred că primele molecule de gaze extrase din Marea Neagră le vom avea în sistemul național de transport la sfârșitul anului acesta. Este vorba de proiectul celor de la Black Sea Oil & Gas.”, a precizat secretarul de stat George Niculescu.

A subliniat că este în strânsă legătură cu ACROPO pentru a definitiva procedurii de recepția le terminarea lucrărilor. Până acum, România nu are procedura necesară prin care se poate recepționa o astfel de lucrare.

George Niculescu a precizat că americanii sunt pe picior de plecare, dar că România, prin Romgaz, unde Ministerul Energiei are 70% din acțiuni, a depus o ofertă pentru preluarea a participațiilor Exon la zăcământul din Marea Neagră Neptun Deep. Are exclusivitatea acestor negocieri până pe data de 15 octombrie. Preluarea din zăcământ este de 50%. 50% o are OMV Petrom, care are experiență în a face operare de acest tip.

„Din punctul meu de vedere, este o mutare bună, o mutare curajoasă pe care Romgaz o face, încercând sa-si diversifice portofoliul de zăcăminte naturale din on shore in off shore. Eu cred că Romgaz arată curaj, o societate de stat care intră pe o piață i se comportă ca o societate privată care vrea să-și extindă domeniul de activitate.”, a spus George Niculescu.

De altfel, și Hidroelectrica a făcut lucrul acesta, prin achiziția unui parc eolian în județul Constanța.

„Investiţia totală în proiect este de 400 de milioane de dolari. Până acum am cheltuit 200 de milioane de dolari pentru exploatare şi încă 200 milioane de dolari pentru a extrage primele molecule de gaz. Sperăm să recuperăm întârzierile. Probabil că în primul trimestri din 2021 vom vedea primele extracţii“, anul trecut, Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, citat de ConstantaFinanciara.ro.

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României, conform estimărilor companiei. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA (Transgaz) la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

Vă recomandăm și:

De ce a crescut prețul energiei electrice și cum poate să scadă? Explică secretarul de stat George Niculescu

Zen Residence
energia residenceOne thought on “George Niculescu, Ministerul Energiei: „Cred că primele molecule de gaze extrase din Marea Neagră le vom avea în sistemul național de transport la sfârșitul anului”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Primăria Independența dă cu piciorul educației. Adio, after-school!

Thu Jul 29 , 2021
România se confruntă cu un fenomen extrem de nociv: abandonul școlar. Zeci de mii de elevi care se înscriu în clasa zero sau la gimnaziu nu mai termină școala. Sunt copii fără speranță, fără viitor, iar autoritățile statului ar trebui să facă tot ce le stă în putință să combată […]