George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Prețul comodităților a crescut artificial, și pe fondul intervenției politice a unui mare producător de gaze naturale, care a decis să joace cartea șantajului politic cu resurse naturale”

George Niculescu, secretat de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre prețurile la energie, dar și soluții energetice pentru România, în cadrul emisiunii „Punctul pe i”, la Tomis TV.

Acesta a explicat cum vor arăta facturile pentru consumul de curent electric și gaze naturale pentru lunile februarie și martie.

„Dacă până acum agenții economici beneficiau de compensarea tuturor tarifelor din factură, pentru a fi mai ușor și pentru ca măsura pentru agenții economici să aibă mai multă substanță, s-a decis plafonarea prețului și pentru aceștia.”, a explicat acesta.

Secretarul de stat a vorbit și despre celebra frază care a făcut înconjurul presei, rostită anul trecut: „Cel mai ieftin kilowatt este cel pe care nu îl consumăm.” Acesta a făcut și în emisiune apel la un consum responsabil.

„În primul rând, copiilor le spun tot timpul să nu irosească energie electrică. Sunt chestii de bun simț. Dacă ies dintr-o cameră, este de bun simț să opresc lumina în cameră. Dacă am o temperatură care îmi dă un confort mie și familiei, nu văd de ce aș ține în continuare centrala consumând gaz. La fel și vara cu energia electrică. Dacă nu sunt acasă de ce să las aerul condiționat pornit. Sunt lucruri pe care eu încercă să le fac tot timpul, iar declarația pe care am făcut-o este din ghidurile de eficiență energetică. Sunt lucruri care se predau.”, a spus George Niculescu.

Secretarul de stat a vorbit și despre liberalizarea pieței și a explicat că România este supusă unui șantaj politic.

„Liberalizarea pieței de energie, din punctul meu de vedere, nu a fost o greșeală. Efectul imediat al liberalizării a fost scăderea prețului. Am avut situații, vara trecută, în care furnizorii de gaze naturale nu reușeau să-și vândă gazul naturale cu prețuri cuprinse între 68 și 75 lei megawattul. Erau consumatori care așteptau să scadă și mai mult prețul. Astăzi, într-adevăr, este 400. Prețul comodităților a crescut artificial, și pe fondul intervenției politice a unui mare producător de gaze naturale, care a decis să joace cartea șantajului politic cu resurse naturale. Un producător din estul continentului.”

Niculescu, membru PNL, a mai spus că una din instituțiile cu rol important în liberalizare este ANRE este condusă de PSD.

Iată alte declarații, pe scurt, făcute în emisiune:

„Prețul la gaze naturale în Anvers (n.r. Belgia) este de aproximativ trei ori mai mare decât ce plătesc eu în momentul de față în Constanța.”

„Suntem în afara oricărui pericol de a rămâne fără gaze naturale. Avertismentele acestea ale câtorva specialiști au început să vină încă din noiembrie – decembrie. Sunt teme false care se aruncă pe piață, alarmiste.”

„Sunt președintele Comandamentului de iarnă. Îl convoc cel puțin o dată pe săptămână.”

„Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă va intra în retehnologizare pentru 4-5 ani. Trebuie să ne întoarcem la investiții, să folosim toate oportunitățile de finanțare – și mă refer la PNRR și la fondul de modernizare, ca să fim capabili, în această perioadă scurtă, să instalăm nu doar 700 de MW, cât să acopere această ieșire din sistem, ci mai mult”.

„Anul acesta ar trebuie să luăm decizia de investiție pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Între ea și primele molecule extrase mai e o perioadă de 3-4 ani.”

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Prețul comodităților a crescut artificial, și pe fondul intervenției politice a unui mare producător de gaze naturale, care a decis să joace cartea șantajului politic cu resurse naturale”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Secretarul de stat al SUA a reamintit că America va apăra România, dacă va fi atacată militar

Sat Feb 12 , 2022
Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut, în cursul zilei de vineri, 11 februarie, o nouă convorbire prin telefon cu secretarul apărării al SUA, Lloyd J. Austin, în contextul amplului proces de consultare pe care SUA îl derulează cu România, ca partener strategic important în regiune, precum și cu alți […]
nato-articolul-5