George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: „România stă foarte bine în ceea ce privește asigurarea stocurilor de gaz pentru această iarnă”

george niculescu pnl

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a dat asigurări că România va trece cu bine peste iarnă.

Niculescu a precizat, în emisiunea „Punctul pe i”, difuzată de Tomis TV, că România a trecut cu bine și iarna trecută, în ciuda unor declarații alarmiste. Ba mai mult, a rămas cu gaze naturale în depozite.

„La 31 martie 2022, perioadă când își încetează activitatea Comandamentul de iarnă, am rămas cu un stoc în depozite de circa 260 de milioane de metri cubi, adică aproximativ 10% din capacitatea totală de stocare a României. O cantitate pe care am adus-o în plus anul acesta.”, a spus secretarul de stat.

George Niculescu spune că România stă foarte bine în ceea ce privește asigurarea stocurilor de gaz pentru această iarnă.

„România stă foarte bine. Este o veste bună pe care pot să o dau. Ne-am depășit toate termenele și țintele intermediare pe care le-am avut. Trebuie să asigurăm 80% din capacitatea de stocare până la 1 noiembrie. Noi suntem astăzi la finalul lunii septembrie și avem peste 82% și în continuare injectăm. Programul de injecție se termină la 30 octombrie, deci mai avem o lună. Vom depăși 85%-86% ușor.”, a precizat secretarul de stat.

Gazele sunt înmagazinate de către producători și furnizori. Ele se vor extrage în funcție de consumul pe care îl vom avea în această iarnă.

„În perioada foarte rece nu ne vom putea asigura consumul din producția internă și din extracția de gaze naturale din depozite, și atunci vom recurge inevitabil la importuri. Am făcut-o în fiecare an, o vom face și anul acesta. Nu trebuie interpretată ca o veste rea. Se întâmplă lucrul acesta, de aceea suntem interconectați cu țările din regiune, ca să importăm în vârfurile de consum. Anul trecut am avut consum de peste 50 de milioane de metri cubi pe zi. Aceasta este capacitatea de producție și de extracție a noastră, deci ne-am depășit această capacitate de a ne asigura intern consumul 16 zile iarna trecută. În 16 zile a fost nevoie să suplimentăm cu importuri. Nu a fost absolut nicio problemă în asigurarea gazelor naturale, în așa fel încât populația și industria să aibă de suferit, în sensul în care să vedem reduceri de consum.”, a dezvăluit George Niculescu.

Acesta a precizat că sunt surse alternative de furnizare de gaze naturale.  Azerbaidjan este una dintre ele. Alternative sunt terminalele LNG din Turcia și din Grecia. Se analizează posibilitatea de a aduce gazul prin interconectorul Grecia – Bulgaria, prin care ar trebuie să curgă gaz, potrivit părții bulgare, la 1 octombrie 2022. Pe aici pot trece trei miliarde de metri cubi de gaze. Gazul pe aici vine din Turcia și prin terminalele de LNG. România și-a făcut treaba sa, Romgaz și Transgaz sunt licențiate pentru operațiuni de trading pe aceste piețe.

George Niculescu a anunțat că legislația europeană prevede că, în cazuri de stres, așa cum este numit tehnic, al sistemului energetic pe parte de gaze naturale, se reduce treptat consumul, în așa fel încât să nu fie afectate instituțiile critice (spitale, școli) și consumul casnic. Se scade gradual consumul către marii consumatori economici, în așa fel încât echipamentele lor să nu aibă de suferit.

George Niculescu (dreapta), în platoul Tomis TV

România a luat în calcul și un scenariu negru, care prevede că România nu mai importă gaze naturale deloc.

George Niculescu a spus că le-a cerut operatorilor din distribuție să răspundă cât mai repede cu putință consumatorilor care anunță că sunt probleme. Chiar dacă remedierea durează mai mult, oamenii trebuie să fie informați, a punctat acesta.

Secretarul de stat a vorbit în emisiune și despre despre facturile mari la energie pe care le-au primit unii consumatori.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: „România stă foarte bine în ceea ce privește asigurarea stocurilor de gaz pentru această iarnă”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Flota de Pescuit Oceanic a României - prima istorie scrisă

lun sept. 26 , 2022
Lucrarea de față reprezintă, până la acest moment, singura istorie scrisă a fostei flote românești de pescuit oceanic. Fiind mai degrabă un material de presă fără pretenții academice, textul conține informații din abundență, expuse în cronologia evenimentelor care au marcat finalul comunismului și trecerea la capitalism a ceea ce s-a […]

V-ar putea interesa și: