George Niculescu, un câștig pentru Constanța, un câștig pentru PNL

prefectul Constanței, George Niculescu
Prefectul Constanței, George Niculescu

Funcția de prefect nu-i deloc ușoară. Am văzut mulți politicieni trecând prin ea, și fiecare a fost transformat, printr-un soi de alchimie, lăsând la iveală unele caracteristici ale personalității, mai mult sau mai puțin plăcute. Mai degrabă neplăcute. De pildă, egoul exacerbat al unor a fost hrănit așa cum vântul întețește focul, de au ajuns să creadă că sunt buricul pământului. Pentru alții, care au vrut să facă lucrurile ca la carte, a fost o funcție dificilă, care s-a lăsat cu probleme de sănătate.

Când PNL a trebuit să desemneze un prefect pentru județul Constanța, și-a dat seama că nu-i deloc simplu. Era ca un jucător de poker care, în loc să țină în mână o chintă roială, căuta cel puțin o pereche de ași din care să aleagă. După discuții asupra cărora nu insistăm, roata destinului s-a oprit în dreptul lui George Niculescu. Era consilier județean și unul din cei trei liberali care se înscriseseră în cursa internă pentru a candida la funcția de primar al municipiului Constanța.

Eu l-am cunoscut ca expert în energie. Citeam ce scrie în revistele de specialitate și, pentru că mi se pare un domeniu extrem de important pentru prezent, dar mai ales pentru viitorul vieților noastre, l-am invitat și în emisiune.

George Niculescu este un tip neconflictual și elegant din punct de vedere comportamental. Sunt calități umane firești și de aplaudat, dar, la prima vedere și obișnuiți fiind cu altceva, nu sunt atuuri pentru funcția de prefect. Începutul mandatului său mi-a dat dreptate. O furie fără seamăn, mustind de fake-news și campanie electorală – s-a abătut asupra sa, atunci când o rudă îndepărtată a început construcția unui bloc în zona Lupoaică. Prefectul a tăcut nepermis de mult, în opinia mea. Politicienii, activiști de mediu bine intenționați, dar și cei puțini informați sau fără locuri de muncă, saltimbancii fără glorie, au căutat să-l lege pe prefect de acest caz mințind. Când a vorbit, prefectul a lămurit lucrurile și umbra îndoielii a fost alungată și din minte celor mai dârji contestatari.

A urmat adevărata probă de foc. Prefectul a semnat ordinul prin care mai mulți români din zonele roșii erau aduși în carantină în județul Constanța. Potop de acuzații s-a azvârlit deasupra lui, declarații care anunțat o adevărată apocalipsă, de parcă, de a doua zi, urma să trăim cu toții în scenariul unui film horror, în care zombie cu privirea însetată de sânge aveau să împrăștie sfârșitul lumii aici, la noi acasă. Indiferent cine ar fi fost prefect, acești români ar fi fost aduși aici, să fie clar. Decizia nu s-a luat în Constanța. În loc să se văicărească, prefectul a muncit și a luat toată măsurile pentru ca cetățenii județului să fie în siguranță. Și au fost, dovadă numărul foarte mic de cazuri. Ba chiar avem acum un spital de campanie care, din fericire, nu a fost folosit. Unii cu bocetul, alții cu făcutul. În locul său, eu aș fi exploatat mai mult poveștile de viață ale românilor aduși aici, copiii care tânjeau după casă, legăturile create între ei și personalul medical, vindecarea celor bolnavi, etc. Poate că s-a gândit că e prea mult PR.

După acest episod, ceva s-a schimbat în activitatea prefectului. A devenit mult mai comunicativ, a fost prezent în emisiuni TV, a început să emită comunicate de presă, să stea de vorbă cu mass-media. Și a avut ce să comunice, pentru că au urmat proiectele.

A anunțat de la bun început că se ocupă de ranfluarea navei Queen Hind. Când unii cântau prohodul operațiunii, prefectul chema instituțiile de stat pentru ca totul să decurgă fără probleme. Evident, nu el are meritul principal, dar operațiunea a fost un succes deplin. Vă amintiți, Traian Băsescu spunea că nicio firmă din România nu poate duce la bun sfârșit o operațiune atât de complexă.

A anunțat că vrea să facă tot ce este posibil pentru a se construi giratoriul din Lumina, și zilele trecute au început lucrările. A susținut ideea unor curse aeriene care să lege Constanța de principalele orașe din vestul României, și de la începutul lui iulie se va zbura către Cluj, Oradea și Timișoara. A făcut o prioritate din consolidarea malului canalului din zona Cumpăna, localitate condusă, ce să vezi, de un primar PSD. Asta nu a contat. Prefectul a insistat, Guvernul a alocat bani și malul se repară. Culoarea politică nu mai contează.

Și, foarte important, a dat dovadă de o transparență nemaivăzută până acum: publică, în fiecare săptămână, un raport de activitate săptămânal. Un model pe care ar trebui să îl ia toți cei cu funcții de conducere.

Adăugați la acest tablou și o prefectură în care unii angajați au rămas cu diverse nostalgii, ca să le spunem așa, de pe urma vechilor prefecți, o prefectură în care alți angajați au făcut abuzuri pentru care au ajuns în fața instanței, și veți avea tabloul complet al misiunii grele pe care o are un prefect, oricare ar fi el.

„Mandatul meu va sta sub semnul a două coordonate principale: interesul cetățeanului și domnia legii”, spunea George Niculescu, la învestire.

Până acum, așa a fost.

Toate acestea mă îndreptățesc să spun că George Niculescu este un câștig pentru Constanța. Și un câștig pentru PNL, partidul din care a făcut parte și care descoperă, acum, un om mai valoros decât anul trecut, când era membru. Evident, acum nu mai este membru, dar, să nu fim ipocriți, aproape sigur se va reîntoarce cândva în partid. Și când o va face, va avea perspective interesante.


Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

A omorât un bătrân de 84 de ani în timp ce încerca să îl jefuiască

Fri Jun 26 , 2020
Astăzi, în jurul orei 02.00, polițiștii Secției 3 din municipiul Constanța au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat ar striga după ajutor în timp ce se afla în locuința sa. „Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 39 de ani, care ar fi pătruns […]
politia-criminalistica