George Papari nu mai este director la ABADL. Multe întrebări au rămas fără răspuns

George Papari

George Papari nu mai este directorul Administației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Încă nu se știe oficial dacă și-a dat demisia sau a fost demis. Cert este că acesta are mari probleme cu DNA, care l-a pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu și conflict de interese. 

Papari a fost unul dintre cei mai opaci directori de instituții din Constanța. Acesta a fost numit director general al ABADL în ianuarie 2013, după ce ocupare funcția de director tehnic. Nu țin minte să fi susținut în toată această perioadă măcar o conferință de presă, deși motive ar fi avut destule, pentru că instituția s-a confruntat cu multe și mari probleme în tot acest timp. Amintesc aici numai modul cum au fost concesionate plajele, motiv pentru care DNA îl și cercetează penal.

Șeful ABADL a gestionat și una dintre cele mai mari investiții cu fonduri europene din România: protecția și reabilitarea plajelor. ABADL a fost beneficiarul lucrării. Firma care a furnizat și a pus în operă digurile de larg, Comprest Util, a atras atenția, în mai multe rânduri, oficial, că olandezii de la Van Oord, care au câștigat licitația, nu și-au onorat obligațiile de plată. La conferința de presă de final, organizată de firma de consultanță, George Papari nu a participat, pentru a evita probabil întrebările pertinente ale presei, așa cum le-a evitat și în toți acești trei ani și jumătate cât a ocupat scaunul de director general.

”Am o țeapă de 4 milioane de lei, bani care au rămas la Van Oord. Asta înseamnă că le încurajați pe aceste multinațional care vin și pleacă acasă cu banii. Nu mi se pare corect ca firmele românești să ia țeapă de la multinaționale. Este o rușine. Eu le-am cerut insolvența Van Oord și mergem mai departe în instanță”, a spus, în cadrul acelei conferințe, proprietarul Comprest Util, Grigore Comănescu.

I-am întrebat atunci și pe reprezentanții ABADL prezenți la conferință cum comentează situația, în calitate de beneficiari, și ce se va întâmpla dacă furnizorul, adică SC Comprest Util, își va lua înapoi materialele cu care a realizat digul, care nu au fost încă plătite. Cum George Papari lipsea, un reprezentant al instituției ne-a spus că trebuie să formulăm în scris întrebările, amintindu-ne că nu ar face obiectul conferinței, deși chiar aceasta era tema, în opinia noastră. Este numai o mostră a opacității de care a dat dovadă ABADL.

Oricine va veni la conducerea ABADL are datoria să facă lumină în toate subiectele pe care George Papari, dintr-un motiv sau altul, le-a ascuns sub preș.

Ca să știm totuși despre cine e vorba, haideți vă reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

PAPARI GEORGE DANIEL, director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese;

ANTONARU MARIA-OTILIA, director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

DUHAIR MARWAN, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: trafic de influență, deturnare a licitațiilor publice și instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

CRAIOVEANU IOANA-ROXANA, manager la o societate comercială, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:În cursul anului 2013, suspectul Papari George Daniel, în calitate de director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral din subordinea Administrației Naționale „Apele Române”, a închiriat unei societăți comerciale administrate de tatăl său (n.r. Aurel Papari, fondatorul Universității Șaguna, informator al Securității), un sector de plajă cu suprafața de 6.203 mp din stațiunea Mamaia, iar în perioada 2013 – 2015, a încheiat trei acte adiționale la același contract.

În cursul lunii aprilie 2016, suspectul Papari George Daniel și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția deținută și a dispus constituirea unui nou subsector de plajă, care anterior fusese utilizat de instituția menționată ca și culoar (1.086 m) destinat tranzitării utilajelor necesare întreţinerii plajelor. Apoi, acesta a dispus includerea suprafeţei în lista subsectoarelor libere de plajă, suprafaţă care a fost scoasă la licitația publică organizată de instituție la data de 29 aprilie 2016.

În același context, suspecta Antonaru Maria-Otilia, în calitate de funcționar în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, la instigarea suspecților Duhair Marwan și Craioveanu Ioana-Roxana, a folosit informații ce nu sunt destinate publicității și a permis celor doi suspecți accesul la informații legate de organizarea și desfășurarea licitației publice organizate de către instituția menționată la data de 29 aprilie 2016, în scopul obținerii, de către aceștia, a unor foloase necuvenite reprezentate de sporirea șanselor de câștigare a licitației prin utilizarea informațiilor în detrimentul celorlalți participanți.

În cursul lunii martie 2016, suspectul Duhair Marwan a pretins de la un administrator al unei societăți comerciale foloase patrimoniale constând în încheierea unui contract de asociere sau închiriere între societățile administrate de aceștia, care ar conduce la acordarea unui punctaj mai mare la licitația organizată la data de 29 aprilie 2016 privind subsectorul nou constituit, cel dintâi afirmând că are influență asupra suspectului Papari George Daniel și că îl poate determina să asigure constituirea unui nou subsector de plajă, scoaterea la licitație și obținerea acestuia de către respectivul administrator.

Totodată, în cursul lunii aprilie 2016, suspectul Duhair Marwan l-a determinat, prin constrângere, pe un alt administrator de firmă, să nu mai continue demersurile procedurale în care era angrenat pentru participarea la licitația publică organizată la data de 29 aprilie 2016 de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral privind închirierea subsectorului respectiv, îndepărtându-l de la această licitație, astfel încât câștigător să iasă administratorul cu care se înțelesese anterior.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Pierdut 15 ani. Îi schimb cu scuze sincere

Sat Jun 18 , 2016
Au câștigat alegerile. Și-au suflecat mânecile, și-au îndreptat umerii, s-au uitat spre oraș cu privire hotărâte și s-au apucat de muncă. Am văzut proiecte frumoase. Pe hârtie, căci nu degeaba se numesc proiecte. Am văzut și inițiative bune, pași cu dreptul. Scriu despre ele, le susțin, atât cât pot. Am […]

V-ar putea interesa și: