George Simion, candidatul AUR în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai, a provocat un val de reacții după un derapaj grav de limbaj la Bruxelles. Întrebat de o jurnalistă Pro TV despre programul său electoral, liderul AUR a răspuns iritat: „Aveţi un candidat pe care îl susţineţi, e autist, săracu’!”, cu referire la contracandidatul său, Nicușor Dan.
Declarația, surprinsă în timpul unei interacțiuni cu reporterul Camelia Donțu, a fost făcută imediat după un discurs în care Simion vorbise despre „respectul pentru eroi” și „lupta pentru democrație și libertate”.
Reacția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării nu a întârziat. Președintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a condamnat public afirmația lui Simion, numind-o „un comportament nedemn pentru un candidat la funcţia supremă în stat”.
„Mă întreb ce vor face părinţii acelor copii care oricum sunt etichetaţi, stigmatizaţi şi hărţuiţi în şcoli? Ce vor face aceste familii, prietenii acestor cetăţeni sau cineva care nu are o funcţie publică precum Nicuşor Dan şi va fi etichetat sau atacat în acest fel?”, a spus Asztalos.
Președintele CNCD a precizat că, în cazul în care vor fi depuse sesizări, instituția va demara procedura legală de citare și va analiza cazul.
Contextul declarației
Incidentul a avut loc joi, 15 mai, la Bruxelles, la finalul unui eveniment oficial. George Simion a refuzat să ofere o declarație clară despre programul său politic, preferând să invoce trimiterea unui comunicat de presă și să acuze jurnalista că „hărțuiește lumea”.
Redăm dialogul dintre George Simion și jurnalista ProTV:
- Jurnalist: „Și un mesaj pentru cei din România?”
- George Simion: „Gânduri bune, doamnă!”
- Jurnalist: „Care este programul dumneavoastră?”
- George Simion: „Doamnă, v-am trimis un comunicat de presă. Dumneavoastră, și în Parlamentul European hărțuiți lumea?”
- Jurnalist: „Nu hărțuiesc. Camelia Donțu, Știrile ProTV. Nu stați de vorbă cu noi?”
- George Simion: „Păi, da, dar nu vedeți cum vă purtați? Nu se poartă așa.”
- Jurnalist: „Ne puteți oferi o declarație despre întâlnirile de astăzi?”
- George Simion: „Sigur, am trimis un comunicat de presă, cum se face. Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!”
Declarația a fost amplu distribuită pe rețelele de socializare, provocând reacții puternice din partea societății civile și a părinților copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.
George Simion nu a transmis până la această oră nicio scuză publică pentru afirmația sa.
Recomandare: George Simion și Diana Șoșoacă au făcut un scandal monstru în Parlament. „Te agresez sexual, scroafo”
Ce este autismul
Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul. Deși aspectul copiilor cu autism nu îi deosebește de ceilalți, aceștia comunică, interacționează, se comportă și învață în moduri diferite față de majoritatea celorlalți copii. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, unul din 59 de copii are autism. Tulburarea este de 4 ori mai frecventă la băieți, iar multe fete prezintă simptome mai puțin evidente în comparație cu aceștia. Este o afecțiune care se menține pe tot parcursul vieții.
În prezent, diagnosticul tulburărilor din spectrul autist include anumite afecțiuni care erau în trecut diagnosticate separat: tulburarea autistă, tulburarea pervazivă de dezvoltare nespecificată și sindromul Asperger.
Simptomele devin evidente în copilăria timpurie, frecvent între 12–24 luni. Termenul de „spectru” se referă la faptul că există grade foarte variate de afectare, de la un copil la altul și la același copil, de-a lungul timpului. De exemplu, copiii cu tulburare Asperger, care este considerată o formă înalt funcțională în cadrul spectrului, prezintă deficite minime în comunicarea verbală, comportamentul este foarte puțin afectat, dar au dificultăți semnificative în stabilirea relațiilor cu cei din jur. La polul opus al spectrului poate fi un copil care nu vorbește, care pare că “nu îi observă” pe cei din jur și are un comportament neobișnuit în majoritatea situațiilor și dificultăți majore cu învățarea lucrurilor noi. Abilitățile de învățare, gândire și rezolvare a problemelor persoanelor cu autism pot varia de la a fi supradotați într-un anumit domeniu la a avea deficiențe severe. Ca urmare, unele persoane cu tulburare de spectru autist vor avea nevoie de mult ajutor în viața de zi cu zi, în timp ce altele de mai puțin.
Majoritatea părinților observă că ceva este în neregulă cu copilul lor. Diagnosticul este pus de un medic psihiatru pediatru pe baza discuției cu părinții și observării copilului. Diagnosticul cât mai precoce este esențial, deoarece intervenția timpurie intensivă ajută copilul să își îmbunătățească zonele de dificultate, iar în unele cazuri, să ducă o viață independentă, productivă și satisfăcătoare.
Completare
George Simion şi-a cerut scuze după ce a folosit în mod peiorativ termenul de „autist” cu referire la Nicuşor Dan. „Nu cred că am folosit termenul corect şi îmi cer scuze faţă de persoanele neurodivergente”, a declarat candidatul AUR la prezidențiale, joi, în Belgia și a precizat că voia de fapt să folosească la adresa contracandidatului său apelativele „securist”, „nazist”, „marxist”, „coldist” şi „soroşist”.